Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την υποθαλάσσια σήραγγα Πέραμα -Σαλαμίνα

Η σήραγγα έχει μήκος περίπου 3 χλμ. και περιλαμβάνει και τα οδικά τμήματα παράκαμψης των δύο πόλεων, ανεβάζοντας το συνολικό μήκος στα 14,5 χλμ. Το Συμβούλιο της Επικρατείας απελευθέρωσε το διαγωνισμό για την κατασκευή της υποθαλάσσιας σήραγγας από το Πέραμα μέχρι τoν ανισόπεδο κόμβο Παλουκίων στη Σαλαμίνα.
                   
Η υποθαλάσσια σήραγγα έχει μήκος περίπου 3 χλμ. και περιλαμβάνει και τα οδικά τμήματα παράκαμψης των πόλεων Περάματος και Σαλαμίνας, ανεβάζοντας έτσι στο μήκος στα 14,5 χλμ. Ο σχετικός διαγωνισμός βρίσκεται στην β΄ φάση.

        
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, το έργο της μόνιµης υποθαλάσσιας οδικής ζεύξης Σαλαµίνας - Περάµατος αφορά στην κατασκευή υποθαλάσσιας σήραγγας µήκους περίπου 1,1 χλµ µε τις εκατέρωθεν προσβάσεις της (συνολικό µήκος έργου περί τα 3 χλµ) από τον ανισόπεδο κόμβο Περάµατος µέχρι τoν ανισόπεδο κόμβο Παλουκίων. Περιλαμβάνει και τα οδικά τµήµατα παράκαµψης των πόλεων Περάµατος και Σαλαµίνας µήκους περίπου 14,5 χλµ.
           
Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε προσφύγει ο Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας «ΠΕΡΙΒΟΣ» και ζητούσε να ακυρωθεί η από 27.3.2012 απόφαση του υπουργού Υποδομών με την οποία εγκρίθηκε: 1) η διενέργεια δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για την ανάθεση της σύμβασης παραχώρησης της «μελέτης κατασκευής, χρηματοδότησης, λειτουργίας, συντήρησης, εκμετάλλευσης του έργου μόνιμης υποθαλάσσιας οδικής ζεύξης νήσου Σαλαμίνας και 2) η προκήρυξη (22.3.2012) της α΄ φάσης του σχετικού διαγωνισμού.
         
Το όλο έργο εντάσσεται στο νέο ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας-Αττικής για το οποίο ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) έχει προβεί στην εκπόνηση της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
         
Ο Περιβαλλοντικός Όμιλος υποστήριζε ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση, κ.λπ. είναι αντισυνταγματική  και παράνομη.
         
Το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ' αριθμ. 222/2018 απόφασή του απέρριψε ως αβάσιμούς όλους τους ισχυρισμού του εν λόγω Ομίλου.