Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Ένεση ρευστότητας 400 εκατ. ευρώ από ΕΤΕπ για τις εξαγωγές

Την υπογραφή συμφωνίας, μέσω της οποίας η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα παράσχει ρευστότητα για τη στήριξη του εξωτερικού εμπορίου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (Trade Finance Facility), υπέγραψαν σήμερα το πρωί στην Αθήνα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας κ. Αλέξης Χαρίτσης με τον Jonathan Taylor, Vice President της ΕΤΕπ.

Στο δεύτερο πρόγραμμα Trade Finance Facility συμμετέχει και η HSBC με 134 εκατ. ευρώ. Για τη συμμετοχή της HSBC ο κ. Χαρίτσης, είπε ότι "δείχνει την ανανεωμένη εμπιστοσύνη των μεγάλων διεθνών τραπεζών στις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Το Trade Finance Facility είναι καρπός της στενής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του υπουργείου Οικονομίας και της Ευρωπαϊκή Τράπεζας Επενδύσεων, τα τελευταία τρία χρόνια. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έρχεται να στηρίξει το εξωτερικό εμπόριο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αποτελεί μέρος του συνολικότερου αναπτυξιακού σχεδιασμού που υλοποιούμε και ο οποίος προτάσσει την ενίσχυση των εξαγωγών και τη βελτίωση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. "Με τα κεφάλαια αυτά ολοκληρώθηκαν κρίσιμες υποδομές, όπως οι μεγάλοι εθνικοί οδικοί άξονες και υλοποιούνται πλήθος από μικρά και μεγάλα έργα σε όλη τη χώρα, όπως το Μετρό Θεσσαλονίκης και η γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας. 
Χρηματοδοτούνται επίσης η έρευνα και η καινοτομία αλλά και οι νεοφυείς επιχειρήσεις μέσα από το νέο Ταμείο Συμμετοχών (EquiFund) που υλοποιούμε με την υποστήριξη της ΕΤΕπ", σημείωσε ο κ. Χαρίτσης. Τόνισε επίσης πως "χάρη σε αυτή τη συνεργασία με την Τράπεζα, έπεσαν στην ελληνική οικονομία 2 δισ. ευρώ μόνο το 2017, ενώ για την επόμενη τριετία έχουμε ήδη δρομολογήσει pipe line έργων ύψους 7 δισ. ευρώ.” Την ίδια στιγμή τρέχουν ή ετοιμάζονται να ξεκινήσουν σειρά από προγράμματα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων, τη χρηματοδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης ιδιωτικών κατοικιών και δημόσιων κτιρίων αλλά και των δήμων.

Εκτός από το Trade Finance Facility, πρόσφατα μεταξύ των δύο πλευρών συμφωνήθηκε ένα ακόμη πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση των Δήμων της χώρας, με αρχικό προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ, και με προοπτική να αυξηθεί σημαντικά την επόμενη τριετία.

Η συνεργασία με την ΕΤΕπ "μας επέτρεψε", είπε ο αναπληρωτής υπουργός "να ενεργοποιήσουμε έγκαιρα και το Σχέδιο Γιούνκερ και να είμαστε αυτή τη στιγμή στην κορυφή της Ευρώπης στην αξιοποίηση των πόρων αυτού του πολύ σημαντικού ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού εργαλείου. Έχουμε ήδη συμβασιοποιήσει έργα άνω του 1,7 δισ. ευρώ από το Σχέδιο Γιούνκερ που αναμένεται να πυροδοτήσουν επενδύσεις 5,7 δισ. ευρώ."

Ο ίδιος σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν περισσότερα προγράμματα για τη χρηματοδότηση νέων έργων και των επιχειρήσεων, με πρόσθετους πόρους για τη στήριξη των επενδύσεων και την τόνωση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.
-------------------------------------------------------
Πηγή: capital.gr-Αλεξάνδρα Γκίτση
-------------------------------------------------------