Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Πιέσεις στις αγορές πετρελαίου καθώς καταρρέει η παραγωγή της Βενεζουέλας

Οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου δέχονται γρήγορα πιέσεις από την μείωση της προσφοράς από τη Βενεζουέλα, η οποία σημείωσε τη μεγαλύτερη απροσδόκητη πτώση παραγωγής το 2017 και θα μπορούσε να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο το 2018, ανακοίνωσε την Παρασκευή 19/1/2018 ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (International Energy Agency IEA).

Τα προβλήματα χρέους και υποδομής μείωσαν την παραγωγή του Δεκεμβρίου στη Βενεζουέλα σε 1,61 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), κοντά σε χαμηλό 30 ετών.  Αυτό βοήθησε τις τιμές πετρελαίου να ξεπεράσουν τα 70 δολάρια το βαρέλι στις αρχές Ιανουαρίου, το υψηλότερο επίπεδο τους σε τρία χρόνια.

“Δεδομένου του μεγάλου χρέους της Βενεζουέλας και του επιδεινώμενου πετρελαϊκού δικτύου, είναι πιθανό ότι πτώση αυτή τη χρονιά να είναι ακόμη πιο απότομη. Οι οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ καθιστούν ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας”, σημειώνει η IEA.

Ως αποτέλεσμα της χαμηλότερης παραγωγής της Βενεζουέλας, η IEA ανέφερε ότι η παραγωγή του ΟΠΕΚ τον Δεκέμβριο υποχώρησε στα 32,23 εκατ. bpd, ενισχύοντας τη συμμόρφωση του ομίλου, στη συμφωνία για τον περιορισμό της παραγωγής, σε 129%.

Ο Δεκέμβριος παρουσίασε επίσης προβλήματα παραγωγής στη Βόρεια Θάλασσα, γεγονός που βοήθησε στη μείωση της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου τον Δεκέμβριο στα 97,7 εκατομμύρια bpd, μειωμένη κατά 405.000 bpd από τον Νοέμβριο.

Η IEA επεσήμανε ότι εάν ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του διατηρήσουν την καλή συμμόρφωση με τη συμφωνία για την παραγωγή, οι αγορές πετρελαίου θα εξισορροπήσουν το 2018.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα αποθέματα στις βιομηχανικές χώρες σημείωσαν μέση πτώση 600.000 bpd τα τρία τελευταία τρίμηνα του 2017, όπου αποτελεί και τη μεγαλύτερη μείωση από το 1984.

“Οι παγκόσμιες αγορές αργού πετρελαίου είδαν ένα εξαιρετικά σφιχτό τέταρτο τρίμηνο  το 2017″, επεσήμανε η IEA, προσθέτοντας ότι σημειώθηκε συνδυασμένη πτώση 1 εκατομμυρίου bpd κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου από την υποχώρηση των αποθεμάτων στις βιομηχανικές χώρες και την πτώση στην Κίνα.
-----------------------------------------------------------------------
Πηγή:  naftikachronika.gr-Μαρία Μπερτζελέτου
-----------------------------------------------------------------------