Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Μυστήριος ιός - που μεταδίδεται μέσω του φιλιού - προκαλεί στειρότητα

Ερευνητές στην Ιταλία ανακάλυψαν ότι ένας ανεξήγητος στη δράση του μέχρι σήμερα ιός που μεταδίδεται μέσω του σάλιου - δηλαδή μέσω των φιλιών - μπορεί να συνδέεται με την ανεξήγητη υπογονιμότητα στις γυναίκες.

Πριν, όμως, η είδηση αυτή σας θορυβήσει και είστε διπλά επιφυλακτικοί κάθε φορά που θέλετε να φιλήσετε κάποιον, σκεφτείτε και τη θετική πλευρά αυτής της υπόθεσης, καθώς η συγκεκριμένη ανακάλυψη μπορεί να προσφέρει ελπίδα θεραπείας σε ορισμένες γυναίκες (το 10%) που αντιμετωπίζουν πρόβλημα σύλληψης και μάλιστα στις γυναίκες αυτές, στις οποίες δεν υπάρχουν εμφανείς ιατρικοί ή παθολογικοί λόγοι, που τις εμποδίζουν να συλλάβουν παιδί.


Ο ιός που... καταστρέφει τις σχέσεις

Έχει ονομαστεί – και όχι άδικα – ως ο ιός που καταστρέφει τις σχέσεις, καθώς από τότε που ανακαλύφθηκε έχει βάλει σε μπελάδες το ανθρώπινο γένος. Πρόκειται για τον Ανθρώπινο Ερπετοϊό HHV-6A (έναν από τους πολλούς ανθρώπινους ιούς του έρπητα) ο οποίος είναι γνωστό ότι μεταδίδεται μέσω του σάλιου και των φιλιών, αλλά ποτέ μέχρι σήμερα κανένας επιστήμονας δεν τον έχει συνδέσει με την γυναικεία στειρότητα, αναφέρει ο Henry odkin μιλώντας στην “The Telegraph”.

Ενώ οι επιστήμονες γνωρίζουν σχετικά λίγα πράγματα για τον ιό HHV-6A, προηγούμενες μελέτες είχαν αποδείξει ότι μεταφέρεται μέσω του σάλιου, κάτι που απετέλεσε τον βασικό λόγο που τα φιλιά συνδέθηκαν με την έκθεση στον συγκεκριμένο ιό.

Ωστόσο, για να μην κατηγορούμε μόνο τον ΗΗV-6A είναι πιθανόν, λένε οι ειδικοί, ότι εκτός από το φιλί να εμπλέκονται στη μόλυνση και μια σειρά άλλων βιολογικών παραγόντων, παράγοντες που θα πρέπει τώρα να ερευνηθούν πιο βαθιά, ώστε οι επιστήμονες να έχουν την πλήρη εικόνα.

Ο ιός HHV-6A αποτελεί σε μεγάλο βαθμό ένα μυστήριο για τους επιστήμονες, καθώς η πλειοψηφία των μολύνσεων και από τους δύο ιούς της ίδιας κατηγορίας (HHV-6Α και HHV-6Β) αποτελούν «σιωπηλές μολύνσεις», κάτι που σημαίνει ότι συνήθως δεν εκδηλώνονται με εμφανή συμπτώματα.

Το επιστημονικό πείραμα και τι απέδειξε


Η ομάδα Ιταλών επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Ferrara της Ιταλίας και με επικεφαλής τον Roberta Rizzo, εξέτασαν 30 γυναίκες με προβλήματα ανεξήγητης υπογονιμότητας και διαπίστωσαν ότι 13 από αυτές (το 43%) είχαν μολυνθεί στη μήτρα τους με τον ιό HHV-6A. Ο ιός του ανθρώπινου έρπητα δεν ανιχνεύθηκε σε καμμία από τις 36 υγιείς γυναίκες της δεύτερης ομάδας που εξετάστηκε και αποτελούσε την ομάδα ελέγχου. 

Όλες οι γυναίκες που ήταν φορείς του HHV-6A βρέθηκε ότι είχαν, επίσης, και αφύσικα υψηλά επίπεδα κυτοκινών – πρωτεϊνών που βοηθούν τα κύτταρα αλληλεπιδρούν και να επικοινωνούν μεταξύ τους, κάποιες πρωτεΐνες, δηλαδή, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του γονιμοποιημένου ωαρίου και του εμβρύου.

Στις ίδιες γυναίκες που είχαν μολυνθεί από τον ιό βρέθηκαν, επίσης, υψηλά επίπεδα της ορμόνης οιστραδιόλης, έτσι οι ερευνητές εικάζουν τώρα ότι η συγκεκριμένη ορμόνη θα μπορούσε να ενεργοποιεί με κάποιον τρόπο τη μόλυνση από τον ιό HHV-6Α.
Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό PLoS ONE.

Εάν βρεθεί θεραπεία, θα μειωθεί η ανάγκη για εξωσωματική γονιμοποίηση


"Χρειάζεται περισσότερη διερεύνηση για να επιβεβαιωθεί το εάν η λοίμωξη HHV-6Α αποτελεί πράγματι την αιτία της πρωτογενούς γυναικείας ανεξήγητης υπογονιμότητας", γράφουν οι ερευνητές στην μελέτη τους. "Ωστόσο, υπάρχουν πραγματικά αρκετά στοιχεία που μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μηχανισμοί με τους οποίους εμπλέκεται ο ιός HHV-6 θα μπορούσαν να προκαλούν την γυναικεία στειρότητα”, συμπληρώνουν.

Ερευνητής - ειδικός στα θέματα του ιού HHV-6 από το Harvard Medical School ο Dr. Anthony 
Komaroff, ο οποίος δεν συμμετείχε στην συγκεκριμένη μελέτη, δήλωσε στην Telegraph.

"Πρόκειται για μια εκπληκτική ανακάλυψη. Εάν επιβεβαιωθεί, το εύρημα της μελέτης μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα που θα δώσει λύση σε ένα μεγάλο αριθμό υπογόνιμων γυναικών", είπε.

Ωστόσο αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν εγκεκριμένες θεραπείες τόσο για τον HHV-6A, όσο και για τον παραπλήσιο ιό HHV-6Β . Εάν, όμως, προχωρήσει η έρευνα και φανεί φως στην άκρη του τούνελ, τότε εκατομμύρια γυναίκες θα μπορούν να συλλάβουν χωρίς να χρειάζεται να υποβληθούν στη δαπανηρή και πολύπλοκη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Εν τω μεταξύ και μέχρι να ολοκληρωθούν οι μελέτες κι οι επιστήμονες μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει, εσείς δεν υπάρχει κανένας λόγος να σταματήσετε τα φιλιά…
-------------------------------------------------
Πηγή:  liberal.gr- Γιάννα Σουλάκη
-------------------------------------------------