Βρυξέλλες. Ξεκάθαρη απάντηση από τον εκπρόσωπο της κομισιόν και επικεφαλή της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας Donato Raponi, (European Commission, Head of Unit, DG TAXUD) ζήτησε ο πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου μικρών Νησιών Λευτέρης Κεχαγιόγλου σχετικά με την δυνατότητα επαναφοράς μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε όσα μικρά νησιά αφαιρέθηκε και τη μη αφαίρεση του από τα υπόλοιπα.
Ο Λευτέρης Κεχαγιόγλου και με την ιδιότητα του Αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μικρών Νησιών ζήτησε, όπως χαρακτηριστικά είπε ξεκάθαρη απάντηση από τον Ευρωπαίο αξιωματούχο. Συγκεκριμένα ανέφερε: Θέλουμε από σας μια ξεκάθαρη απάντηση. Η Ελλάδα στις 31 Δεκεμβρίου 2016 καλύπτει το δημοσιονομικό κενό του μειωμένου ΦΠΑ στα μικρά νησιά. Το ερώτημα μου είναι ξεκάθαρο: Μπορεί η Ελλάδα την 1 Ιανουαρίου 2017 να μην μειώσει το ΦΠΑ και να επαναφέρει το μειωμένο σε όσα μικρά νησιά το αφαίρεσε και ο εκπρόσωπος της κομισιόν απάντησε ΝΑΙ.
Την συνεδρίαση – ανοικτή ακρόαση προκάλεσε το INSULEUR σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την υποστήριξη της ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μικρών Νησιών, παρουσιάσθηκαν ακόμα οι δύο προτάσεις της ΕΟΚΕ σχετικά με το ΦΠΑ, ενώ η Ισπανίδα ευρωβουλευτής Ines Alaya ως επικεφαλής ομάδας της επιτροπής μεταφορών και τουρισμού ζήτησε να μελετηθεί και μία Τρίτη ενδιάμεση λύση.
Η πρόταση του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών είναι να παραμείνει χαμηλός ΦΠΑ στα μικρά νησιά και σε όσα αγαθά και υπηρεσίες ανήκουν στη κατηγορία: Ανθρώπινα Δικαιώματα, Δημοσίου Συμφέροντος, Κοινής ωφέλειας, Φυσικών Αγαθών /Πόρων/Υπηρεσιών και Κοινωνικών Αγαθών το ΦΠΑ να είναι μηδενικό.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι υπάρχουν σήμερα ευρωπαϊκές χώρες πού έχουν μηδενικό ΦΠΑ σε προϊόντα: τρόφιμα, παιδικά ρούχα, κράνη για μηχανές, βιβλία. Ακόμη υπάρχει συντελεστής 5% ΦΠΑ σε προϊόντα: ΑΠΕ, παιδικά καθίσματα και εξοπλισμοί, οικιακό ηλεκτρικό ρεύμα και οικιακό αέριο.
Κατά την βασική του ομιλία ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας μικρών Νησιών Λευτέρης Κεχαγιόγλου τόνισε ακόμη:
Ο Μειωμένος Συντελεστής ΦΠΑ πέραν του αναπτυξιακού μέτρου και του μέτρου της ισόρροπης αντιμετώπισης της ποιότητας ζωής, στα νησιά είναι και η παραδοχή της πολιτείας περί ΜΗ δυνατότητας ισονομίας ισοπολιτείας και Ίσης ανάπτυξης…. Ευλόγως λοιπόν ρωτάτε ο Ευρωπαίος Πολίτης: Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιλαμβάνεται ότι η υπόθεση ΦΠΑ Δεν είναι διακρατικό συγκρινόμενο μέτρο; Αντιλαμβάνεται το ΦΠΑ ως υποχρέωση παροχών κοινής ωφέλειας ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΏΝ του κράτους προς το πολίτη; Αν ΝΑΙ… τότε αυτά πώς τα εξασφαλίζει
-----------------------------------
Πηγή: smallislands.org
-----------------------------------