Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Δήμος Χίου προς ΠΝΟ: Εξαίρεση των νησιών μας από την απεργία

Να εξαιρεθούν η Χίος και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου από την απεργία που έχουν προγραμματίσει οι ναυτικοί την προσεχή Δευτέρα 2 και Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015, ζητά με κατεπείγουσα επιστολή του ο δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς προς το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας ναυτικής Ομοσπονδίας.

Ο κ. Βουρνούς επισημαίνει το μείζον πρόβλημα των χιλιάδων προσφύγων που κατακλύζουν τα νησιά και τονίζει ότι δεν μπορεί η τοπική κοινωνία να αντέξει τον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων, που δεν θα μπορούν να αναχωρήσουν προς τον Πειραιά και την Βόρεια Ελλάδα.
Η ΠΝΟ έχει κηρύξει απεργία από τις 6 το πρωί της Δευτέρας, ενώ έχει ειδοποιήσει όλες τις εταιρείες πλοίων που μεταφέρουν πρόσφυγες ότι «δεν μπορούν να το πράξουν μέχρι και τα μεσάνυχτα της Κυριακής».

Αυτό σημαίνει ότι οι χιλιάδες πρόσφυγες, που έφτασαν και εξακολουθούν φτάνουν στη Χίο, στη Λέσβο και στη Σάμο, θα εγκλωβιστούν στα νησιά, ενώ θα προστεθούν κι άλλοι τις δύο ημέρες – που στην πραγματικότητα είναι τρεις – της απεργίας.

Πρακτικά δε, αν και εφόσον πραγματοποιηθεί η απεργία, η αναχώρηση των προσφύγων από τη Χίο θα αρχίσει από το βράδυ της Τετάρτης, 4 Νοεμβρίου 2015.

Όλο αυτό το διάστημα θα είναι αδύνατη έστω και η στοιχειώδης παραμονή χιλιάδων ανθρώπων στις πρόχειρες εγκαταστάσεις που αυτή τη στιγμή λειτουργούν στη Χίο και συγκεκριμένα στον δημοτικό κήπο και μικρότεροι αριθμοί στο λιμεναρχείο, στο ΔΗΠΕΘΕ και σε άλλους ανοικτούς χώρους.

Μετά βεβαιότητος, λοιπόν, η Χίος θα γνωρίσει το ίδιο φαινόμενο που έζησε πριν μερικές ημέρες, όταν χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρονταν άρον – άρον στο κλειστό γυμναστήριο και σε άλλους κλειστούς χώρους που είχαν ανοίξει εκτάκτως, για να προστατευθούν οι πρόσφυγες από την κακοκαιρία.
-----------------------------------
Πηγή:  astraparis.gr
-----------------------------------