Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ

Την επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Κυθήρων και την πρόσληψη μόνιμου και εποχικού προσωπικού που θα στελεχώσει τους αρχαιολογικούς χώρους των Κυθήρων και των Αντικυθήρων, ζητεί με ερώτηση που κατέθεσε στον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Βουλευτής ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος. 

Όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο Βουλευτής, μετά τον σεισμό του 2006, το κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου το οποίο υπέστη πολλές ζημιές, εντάχθηκε στο εκπνέον τότε ΕΣΠΑ προκειμένου να επισκευασθεί και να ανακαινισθεί, έργο που ολοκληρώνεται αισίως εντός του 2015.  

 
Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Κατσαφάδος, δεν προβλέφθηκε και δε μελετήθηκε η επέκταση του υπάρχοντος κτηρίου, με αποτέλεσμα η ανακαίνιση να έχει συμπεριλάβει μόνο τα 190 τ.μ στεγασμένων χώρων που προϋπήρχαν και είχαν υποστεί ζημιές από το σεισμό.

Εστιάζοντας στο τεράστιο ανασκαφικό έργο στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, ο κ. Κατσαφάδος θεωρεί ότι η νέα προγραμματική περίοδος «είναι μία χρυσή ευκαιρία, προκειμένου το έργο να χρηματοδοτηθεί κι έτσι να μπορέσουν να στεγαστούν πολλά περισσότερα ευρήματα», προσθέτοντας πως «επιθυμία τόσο των τοπικών αρχών όσο και των κατοίκων των Κυθήρων είναι να ξεκινήσουν άμεσα οι μελέτες κτιριακής επέκτασης του Αρχαιολογικού Μουσείου Κυθήρων για την κατασκευή επιπλέον 210 τ.μ. σύγχρονων στεγασμένων χώρων, με στόχο τη δημιουργία νέων εκθεσιακών αιθουσών.»

Επιπλέον, στην ερώτησή του ο Βουλευτής τονίζει την ανάγκη πρόσληψης εποχικού προσωπικού για την άρτια λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων των Κυθήρων και των Αντικυθήρων. 

Η ερώτηση του κ. Κώστα Κατσαφάδου έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,
Όπως γνωρίζετε, ο πολιτισμός συνιστά μια ιδιαίτερη διάσταση της ζωής στο νησί των Κύθηρων και των Αντικυθήρων, διαθέτοντας πολλούς και σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους. 

Ένας από αυτούς είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων, το κτήριο του οποίου βρίσκεται σε ιδιόκτητο οικόπεδο εμβαδού 989 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο στην είσοδο του παραδοσιακού οικισμού της Χώρας. Το 2013, μετά τις ζημιές που υπέστη από τον μεγάλο σεισμό του 2006, εντάχθηκε στο εκπνέον τότε ΕΣΠΑ, προκειμένου να επισκευασθεί και να ανακαινισθεί, έργο που ολοκληρώνεται αισίως εντός του 2015.  

Ωστόσο, με το έργο της ανακαίνισης που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, δεν προβλέφθηκε και δεν μελετήθηκε – προφανώς λόγω εκπνοής του ΕΣΠΑ και ανάγκης έγκαιρης και άμεσης ένταξης του έργου – η επέκταση του υπάρχοντος κτιρίου, (κατά την κείμενη πολεοδομική νομοθεσία δύναται μέγιστος αριθμός 2 ορόφων και μέγιστη εκμετάλλευση τα 400 τ.μ.) με αποτέλεσμα η ανακαίνιση να έχει συμπεριλάβει μόνο τα 190 τ.μ. στεγασμένων χώρων που προϋπήρχαν και είχαν πάθει ζημιές από το σεισμό. 

Επιθυμία τόσο των τοπικών αρχών, όσο και των απανταχού Κυθηρίων είναι να ξεκινήσουν άμεσα οι μελέτες κτιριακής επέκτασης του Αρχαιολογικού Μουσείου Κυθήρων για την κατασκευή επιπλέον 210 τ.μ. σύγχρονων στεγασμένων χώρων, με στόχο τη δημιουργία νέων εκθεσιακών αιθουσών, αποθήκης, αίθουσας συντήρησης και – ίσως – μικρού εντευκτηρίου, υποδομές που είναι απαραίτητες και αναγκαίες για κάθε σύγχρονο Μουσείο. 

Η έναρξη της νέας Προγραμματικής Περιόδου είναι μια χρυσή ευκαιρία, προκειμένου το έργο να χρηματοδοτηθεί και έτσι να μπορέσουν να στεγαστούν πολύ περισσότερα ευρήματα από το τεράστιο ανασκαφικό έργο στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα.

Επιπλέον, οι μείζονες αρχαιολογικοί χώροι των Κυθήρων και των Αντικυθήρων, προκειμένου να λειτουργούν άρτια, έχουν ανάγκη πρόσληψης εποχιακού προσωπικού. Ειδικότερα, ο σημαντικός χώρος του Ενετικού Κάστρου Χώρας Κυθήρων – το πλέον γνωστό και επισκέψιμο μνημειακό σύνολο του νησιού – όπου υπάρχει και το Μουσείο Οικοσήμων, χρήζει λειτουργίας και ασφαλούς φύλαξης για 2 βάρδιες ημερησίως, ώστε να καλύπτει την αυξημένη τουριστική κίνηση τουλάχιστον για την καλοκαιρινή περίοδο (01/06-31/10). Ακόμα δύο (2) ημερήσιοι φύλακες αρχαιοτήτων και ένας (1) νυκτοφύλακας αρχαιοτήτων για το νησί των Κυθήρων, ένας (1) ημερήσιος φύλακας αρχαιοτήτων για το νησί των Αντικυθήρων, όπου υπάρχουν αυξημένες ανάγκες για την φύλαξη του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου του «Κάστρου Αντικυθήρων» (αρχαία Αίγιλα), ενώ το Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων, το οποίο πρόκειται να εγκαινιαστεί εντός του 2016 χρήζει ακόμα ενός  (1) αρχαιολόγου.
 
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.            Τι πρόκειται να πράξει προκειμένου να εντάξει στη νέα Προγραμματική Περίοδο την επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Κυθήρων;
2.            Προτίθεται να προχωρήσει σε προσλήψεις μονίμου και εποχικού προσωπικού που θα στελεχώσει τους αρχαιολογικούς χώρους των Κυθήρων και των Αντικυθήρων;

Ο Ερωτών Βουλευτής                                                                     Πειραιάς, 30 Νοεμβρίου 2015
                                                                                                 
Κώστας Κατσαφάδος
Βουλευτής Α’ Πειραιώς & Νήσων