Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

ΚΟΛΑΦΟΣ Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΛΚΕΘΕ για την ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΑ των ΠΛΟΙΩΝ

SOS για το θαλάσσιο οικοσύστημα των Βατίκων εκπέμπει η μελέτη που εκπόνησε το ΕΛΚΕΘΕ, για τις επιπτώσεις της αγκυροβολίας φορτηγών πλοίων στον όρμο των Βατίκων. 

Σε γενικές γραμμές, περιγράφει ΠΛΗΡΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ των λιβαδιών Ποσειδωνίας σε βάθη μεγαλύτερα των 12-14 μέτρων (ενώ το φυσιολογικό είναι να εκτείνονται μέχρι τα 40 μέτρα βάθος) και ΣΟΒΑΡΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ τους σε βάθη 10-14 μέτρων. Να σημειώσουμε ότι τα λιβάδια Ποσειδωνίας είναι βιότοπος τεράστιας σημασίας, ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ για τη ζωή των θαλάσσιων οργανισμών της Μεσογείου, τα οποία προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 95/43 (τα Βάτικα, βεβαίως, μάλλον ανήκουν σε άλλη ήπειρο...). 


Κι εδώ έχουμε το εξής παράδοξο: απαγορεύθηκαν οι τράτες για να μην καταστρέφουν την Ποσειδωνία, στην οποία φωλεάζουν και γεννούν τα ψάρια και όλα τα θαλάσσια είδη και επιτρέπεται η αγκυροβολία που κάνει ΔΕΚΑ φορές μεγαλύτερη καταστροφή κι έχει ήδη εξαφανίσει την Ποσειδωνία στα κρίσιμα βάθη!!!...

...Γιατί, ως "αίτιος" της καταστροφής της Ποσειδωνίας αλλά και της σοβαρής ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΞΗΣ του πυθμένα περιγράφεται ΞΕΚΑΘΑΡΑ η αγκυροβολία των πλοίων στον όρμο των Βατίκων. 
Να τι ακριβώς επιφέρει το σύρσιμο της άγκυρας σε βάθος 45 μέτρων στην Ποσειδωνία
...Η αγκυροβολία των πλοίων επίσης ευθύνεται, σύμφωνα με τη μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ, και για την "εισβολή" στα Βάτικα του φύκους Caulerpa Taxifolia, ενός είδους που προέρχεται από τον Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό και είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ΤΟΞΙΚΟ για τους θαλάσσιους οργανισμούς της Μεσογείου, ενώ ταυτοχρόνως εξαπλώνεται ταχύτατα, εξαφανίζοντας την "τροφή" τους, δηλαδή τα λιβάδια της Ποσειδωνίας. Γι' αυτό μάλιστα έχει χαρακτηριστεί ως "φύκος δολοφόνος". 

Αυτά τα ολίγα ως ...πρόγευση της μελέτης. 

*Η μελέτη, υπενθυμίζουμε εκπονήθηκε κατόπιν ανάθεσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου και αιτήματος του δήμου Μονεμβασίας και παρουσιάστηκε τις προάλλες σε δημόσια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, από τον Διευθυντή Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ, δρ. Δημήτρη Σακελλαρίου. 
--------------------------------
Λακωνικό Δίκτυο
--------------------------------