Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Ξεκίνησε η αξιολόγηση των διοικητών των Νοσοκομείων - Ολοι περνούν από 20λεπτη συνέντευξη από επιτροπή με αμφιλεγόμενη σύνθεση

Στο δρόμο των προκατόχων τους στο θέμα των διοικήσεων των Νοσοκομείων φαίνεται ότι βαδίζουν ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής του κ. Παύλος Πολάκης.

Ετσι, το  μεσημέρι της Τρίτης ξεκίνησε η αξιολόγηση των νυν διοικητών των Νοσοκομείων του ΕΣΥ από τα μέλη της νεοσυσταθείσας επιτροπής του υπουργείου, η οποία αποτελείται από τέσσερα πρόσωπα που έχουν θεσμικό ρόλο και έναν άνθρωπο της αγοράς. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο τελευταίος δεν έχει καν θεσμικό ρόλο. Συμμετέχει ως σύμβουλος γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ.


Οι διοικητές έμειναν ενώπιον της επιτροπής για περίπου 20 λεπτά έκαστος και σύμφωνα με πληροφορίες ερωτούνταν για τους προϋπολογισμούς των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων και το μέχρι τώρα έργο τους. Εν ολίγοις, ερωτούνταν για θέματα τα οποία λίγο έως πολύ είναι - ή θα 'πρεπε να είναι - γνωστά στο υπουργείο Υγείας. Σήμερα, Τετάρτη, η διαδικασία συνεχίζεται με τους αναπληρωτές διοικητές.

Όλα τα ίδια μένουν…

Να θυμίσουμε ότι πρώτη φορά διοικητές στα Νοσοκομεία διορίστηκαν το 2001, όταν υπουργός ήταν ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος (μέχρι τότε υπήρχαν πρόεδροι Διοικητικών Συμβουλίων). Μάλιστα, με τη διαδικασία αυτή είχε οριστεί τότε διοικητής στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (Δαφνί) ο νυν γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας και επικεφαλής της επιτροπής αξιολόγησης των διοικητών κ. Πέτρος Γιαννουλάτος.

Όταν, το 2004, ανέλαβε τα ηνία της χώρας η Ν.Δ., με υπουργό Υγείας τον κ. Νικήτα Κακλαμάνη, αλλάχθηκαν οι διοικητές και αρκετοί εξ αυτών κινήθηκαν δικαστικά. Το ίδιο συνέβη όταν υπουργός Υγείας ανέλαβε ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. Απέλυσε κάποιους διοικητές που είχαν τοποθετηθεί επί υπουργίας Κακλαμάνη, οι οποίοι προσέφυγαν στα δικαστήρια.

Ακολούθως, άλλαξε η  κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ άλλαξε με τη σειρά του διοικητές Νοσοκομείων που διορίστηκαν επί υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου. Και αυτοί οδηγήθηκαν στα δικαστήρια.

Η πιο «έξυπνη» κίνηση φαίνεται να έγινε επί συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, καθώς τότε δεν απολύθηκαν διοικητές. Τους άφησαν να ολοκληρώσουν τη θητεία τους και κατόπιν προκήρυξαν τις θέσεις. Προέκυψε μία λίστα προσώπων η οποία ισχύει ακόμη και σήμερα. Απ' αυτήν πρέπει η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας να καλύψει τα κενά που θα δημιουργηθούν, αν η επιτροπή αξιολόγησης εισηγηθεί την απόλυση ορισμένων ή ακόμη και όλων των διοικητών και των αναπληρωτών τους.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε ότι αν δεν τηρηθεί η διαδικασία, δεν θα προσφύγουν μόνο οι απολυμένοι διοικητές στη δικαιοσύνη αλλά και όσοι βρίσκονται στην εν λόγω λίστα.
--------------------------------------------
Πηγή: Το ΒΗΜΑ-Ελενα Φυντανίδου 
--------------------------------------------