Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Αποφάσεις 4ης Συνεδρίασης (10-2-2015) Περιφερειακού Συμβουλίου



  • Έγκριση σκοπιμότητας σύναψης σύμβασης παροχής συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών για την τουριστική προβολή της Περιφέρειας Αττικής για το χρονικό διάστημα 2015-2020 με επιστημονικό και ερευνητικό δημόσιο ίδρυμα
  • Έγκριση δράσεων και υποχρεώσεων και ορισμός νομίμου Εκπροσώπου της Περιφέρειας για τη δημιουργία και λειτουργία Κεντρικού Μηχανισμού Υποστήριξης της ανάπτυξης και πρ
  • Εκτός Ημερήσιας Συζήτηση και Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα εργοστάσια καύσης Βιομάζας
  • οώθηση των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.) και ευρύτερα των πρωτοβουλιών της Κοινωνικής Οικονομίας

Μετά από αίτημα για Εκτός Ημερήσιας Διάταξης Συζήτηση που κατέθεσαν οι παρατάξεις «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική – Ανταρσύα σε Κυβέρνηση, Ε.Ε. και ΔΝΤ» και «180ο Μοίρες – η Αττική αλλάζει πρόσωπο» πραγματοποιήθηκε εκτενής συζήτηση και λήψη απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου για το θέμα των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα εργοστάσια καύσης Βιομάζας στο Μαρκόπουλου και τη θετική απόφαση, στην οποία προχώρησε ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις τόσο του Περιφερειακού Συμβουλίου, όσο και τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της περιοχής και τις αντιδράσεις των κατοίκων της τοπικής κοινωνίας. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής, αλλά και μελών της Επιτροπής Κατοίκων της περιοχής.
Το κείμενο της σχετικής Απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου έχει ως εξής:
«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής εκφράζει την πολιτική καταδίκη του, στον απελθόντα Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής αναφορικά με τις αποφάσεις του περί έγκρισης Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο της κατασκευής εργοστασίων καύσης βιομάζας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο Δήμο Μαρκοπούλου, σε αντίθεση με τις ομόφωνες αρνητικές γνωμοδοτικές αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής και τις αντίστοιχες αρνητικές αποφάσεις του Δήμου Μαρκοπούλου. Τέλος αποφάσισε τη νομική αντιμετώπιση των αποφάσεων αυτών με την άσκηση ένδικων μέσων.
Η παραπάνω απόφαση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Κατά ψήφισε η παράταξη «180ο Μοίρες – Η Αττική αλλάζει πρόσωπο», με τον Περιφερειακό της Σύμβουλο κ. Πάρη Ευαγγελίου να ψηφίζει υπέρ. Ενώ η παράταξη «Αττική» απείχε, πλην του Περιφερειακού της Συμβούλου Γιάννη Σμέρου, ο οποίος ψήφισε υπέρ.
Εισηγούμενη το θέμα η επικεφαλής της παράταξης «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική – Ανταρσύα σε Κυβέρνηση, Ε.Ε. και ΔΝΤ», κυρία Δέσποινα Κουτσούμπα προχώρησε σε καταγγελία των αδειών που παρείχε σε επιχειρηματίες λίγο πριν παραιτηθεί ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κος Αγγελάκας σημειώνοντας: «Σχετικά με το θέμα της πραξικοπηματικής έγκρισης εργοστασίων βιομάζας από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, λίγο πριν την παραίτησή του, παρά την αντίθεση και της τοπικής κοινωνίας και του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, όπως εκφράστηκε σε προγενέστερες αποφάσεις του. Επειδή το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, ειδικά καθώς πρόκειται για μια πραξικοπηματική ενέργεια λίγο πριν την παραίτηση του διορισμένου από την προηγούμενη κυβέρνηση Γ.Γ. κου Αγγελάκα, και καθώς οι προθεσμίες τρέχουν, η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή ζήτησε τη συζήτηση του θέματος ως προ ημερησίας διάταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 10/2.
Και συνεχίζοντας πρόσθεσε: «Σχετικά με το θέμα αυτό, η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική ζήτησε:
1. Να βγει ψήφισμα καταδίκης των απαράδεκτων ενεργειών του κου Αγγελάκα, ο οποίος στις 29/1 και στις 3/2/2015, μετά τις εκλογές και ενώ επίκειτο η παραίτησή του, φρόντισε να υπογράψει μια σειρά από αποφάσεις λειτουργίας επιχειρηματικών δραστηριοτήτων κόντρα στη βούληση των τοπικών κοινωνιών και τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής. Αυτές που έχουν πέσει στη δική μας αντίληψη μέχρι στιγμής είναι:
  • Αδειοδότηση 3 εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα στο Μαρκόπουλο
  • Αδειοδοτηση στην «Ιχθυοκαλλιέργειες Αττικής» στο Ακρωτήρι Πούντας Δήμου Μάνδρας - Ειδυλλίας και στην «Ιχθυοκαλλιέργειες Σκυρωνίς ΑΕ» στο Δήμο μεγάρων
  • Αδειοδότηση εργοστασίου αποστείρωσης και διαχείρισης επικίνδυνων υλικών στον Ασπρόπυργο, που θα μεταφέρει τα υπολείμματά του στο ΧΥΤΑ Φυλής (το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής είχε αναβάλει την απόφαση επί του θέματος ζητώντας επιπλέον εξηγήσεις, λίγες βδομάδες νωρίτερα)
2. Να ελεγχθούν όλες οι αποφάσεις των τελευταίων εβδομάδων θητείας του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής
3. Να πάρει η Περιφέρεια Αττικής όλα τα διοικητικά και νομικά μέτρα απέναντι στις αποφάσεις του Γ.Γ. κου Αγγελάκα που έρχονται σε αντίθεση με τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και των τοπικών κοινωνιών και να ζητήσουμε από το αρμόδιο Υπουργείο να ακυρώσει τις αποφάσεις αυτές.
Τελικά, το περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε να πάρει όλα τα διοικητικά και νομικά μέτρα απέναντι στα εργοστάσια βιομάζας στο Μαρκόπουλο, στο πλάι του Δήμου και των κατοίκων».
Κλείνοντας η κυρία Κουτσούμπα ενημέρωσε το Σώμα ότι η παράταξη της θα επανέλθει και στα επόμενα Συμβούλια «για να ζητήσει την ακύρωση και των λοιπών πραξικοπηματικών αποφάσεων, και ιδιαίτερα της άδειας λειτουργίας για το εργοστάσιο αποστείρωσης και διαχείρισης επικίνδυνων υλικών στον Ασπρόπυργο, που θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στο ΧΥΤΑ Φυλής, ο οποίος πρέπει άμεσα να κλείσει».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο εκπρόσωπος της παράταξης «180ο Μοίρες – Η Αττική αλλάζει πρόσωπο», κ. Πάρης Ευαγγελίου, ο οποίος αφού έκανε αναδρομή στο συγκεκριμένο θέμα τόνισε: «Με αφορμή την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, να δώσει το ‘πράσινο’ φως με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για τη δημιουργία εργοστασίων καύσης βιομάζας (φυτικών ελαίων) για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή Μαρκοπούλου, σε αντιδιαστολή με την αρνητική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρκοπούλου και του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής». Και στη συνέχεια σημείωσε: «Αιτούμαστε τη συζήτηση του ζητήματος στο σημερινό Συμβούλιο και εκτός ημερησίας διατάξεως με την έννοια του κατεπείγοντος, αφού θεωρούμε απαραίτητη την άμεση ενημέρωση του σώματος, καθώς και τη λήψη απόφασης της Περιφέρειας, ώστε να αποτραπεί μια ακόμη περιβαλλοντική επιβάρυνση για την περιοχή των Μεσογείων».
Για δυσάρεστο ιστορικό της συγκεκριμένης περίπτωσης έκανε λόγο ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Μαρκοπούλου, κ. Γιώργος Καβασακάλης, ο οποίος σημείωσε: «Με έκπληξη και δυσαρέσκεια πληροφορηθήκαμε την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Αυτό που προσδοκούμε από εσάς σήμερα είναι η συμπόρευση. Η διαδικασία όπως ισχύει σήμερα δίνει τη δυνατότητα να τσαλαπατώνται οι αποφάσεις τόσο του Περιφερειακού Συμβουλίου, όσο και των Δημοτικών Συμβουλίων».
Από την Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Μαρκοπούλου, ο κ. Κώστας Τουλγαρίδης σημείωσε: «Αυτή η ιστορία κρατά χρόνια. Δεν αφορά μόνο το Δήμο Μαρκοπούλου, αφού στο επίπεδο της Αττικής έχουν προταθεί 14 παρόμοιες μονάδες Βιομάζας. Οι μελέτες των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι διάτρητες και δεν καλύπτουν καν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας». Ενώ παράλληλα ζήτησε τη δυναμική και άμεση κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με δεδομένο ότι «Για τις δυο μονάδες που εγκρίθηκαν τέλος Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία υποβολής ένστασης την επόμενη εβδομάδα» και πρόσθεσε «Υπάρχουν και άλλες αντίστοιχες μονάδες στη Φυλή, τον Ασπρόπυργο και την Κηφισιά, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις έχουν παρέλθει οι προθεσμίες για την ένσταση. Πρέπει να παρέμβουν η Περιφέρεια Αττικής και το ΥΠΕΚΑ». 
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Στη συνέχεια, κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η σκοπιμότητα σύναψης σύμβασης παροχής συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών για την τουριστική προβολή της Περιφέρειας Αττικής για την περίοδο 2015-2020. Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι για έξι μήνες, ενώ το συμβατικό τίμημα ανέρχεται έως το ποσό των 20.000 Ευρώ (συμπ. ΦΠΑ 23%). Λευκό ψήφισαν οι παρατάξεις «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική – Ανταρσύα σε Κυβέρνηση – Ε.Ε. – ΔΝΤ» και «Αττική, Συμμέτοχοι στο Αύριο».
Εισηγούμενη το θέμα η κυρία Ελένη Δημοπούλου, Εντεταλμένη Σύμβουλος σε θέματα Τουριστικής Προβολής, σημείωσε:
«Η Περιφέρεια Αττικής προτίθεται να συνάψει σύμβαση παροχής υπηρεσιών με επιστημονικό και ερευνητικό δημόσιο ίδρυμα που να διαθέτει πλούσια εμπειρία, επιστημονική γνώση, εξειδικευμένη τεχνογνωσία και επιστημονικό – ερευνητικό δυναμικό σε θέματα τουριστικής ανάπτυξης, προβολής και διαμόρφωσης τουριστικής πολιτικής. Από την αξιοποίηση της επιστημονικής εμπειρίας και γνώσης του ιδρύματος, πρόκειται να επωφεληθεί η Περιφέρεια Αττικής, όσο και όλοι οι Δήμοι, οι τουριστικές επιχειρήσεις και οι φορείς της Αττικής».
Συνεχίζοντας η κυρία Δημοπούλου εστίασε στις επιμέρους υπηρεσίες και τα παραδοτέα που θα παρασχεθούν βάσει της σύμβασης και τα οποία περιλαμβάνουν:
  1. Την αξιολόγηση του προγράμματος τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Αττικής που ήδη υλοποιείται (ΟΠΕΕΣ), καθώς και εισήγηση για την τροποποίησή του σύμφωνα με τις σημερινές ανάγκες της τουριστικής αγοράς στην Αττική
  2. Αναλυτική εισήγηση για την καταλληλότερη διοικητική οργάνωση της Περιφέρειας Αττικής στα θέματα του τουρισμού, καθώς και τις εναλλακτικές επιλογές της, ως προς τη σύσταση μιας αποτελεσματικής δομής τύπου οργανισμού διαχείρισης προορισμού (DMO) για την καλύτερη δυνατή υλοποίηση της καμπάνιας τουριστικής προβολής της Περιφέρειας
  3. την εκπόνηση αναλυτικού στρατηγικού σχεδίου δράσης για την τουριστική προβολή της Περιφέρειας Αττικής, με κοστολογημένες ενέργειες και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, κατά την προσεχή πενταετία 2015-2020
  4. την εκπαίδευση στελεχών της Περιφέρειας στις σύγχρονες τεχνικές του τουριστικού μάρκετινγκ, στην υλοποίηση συγκεκριμένου σχεδίου δράσης, καθώς και σε θέματα διοίκησης και οργάνωσης της τουριστικής προβολής.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (Κοιν.Σ.Επ.) ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν οι δράσεις, οι υποχρεώσεις και ο ορισμός νομίμου εκπροσώπου της Περιφέρειας Αττικής για την πράξη «Δημιουργία και λειτουργία Κεντρικού Μηχανισμού Υποστήριξης της ανάπτυξης και προώθησης Κοιν.Σ.Επ. και ευρύτερα των πρωτοβουλιών της Κοινωνικής Οικονομίας. Κατά ψήφισαν οι παρατάξεις «Λαϊκή Συσπείρωση», «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική – Ανταρσύα σε Κυβέρνηση – Ε.Ε.- ΔΝΤ», «Ανάσα για την Οικολογία» και «Ελληνική Αυγή για την Αττική». Λευκό ψήφισαν οι παρατάξεις «Αττική» και «Αττική Συμμέτοχοι στο Αύριο».
Εισηγούμενη το θέμα η Περιφερειακή Σύμβουλος, κ. Κ. Σταυροπούλου, διευκρίνισε: «Η Περιφέρεια Αττικής με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου συμμετέχει ως εταίρος στην πράξη ‘Δημιουργία και λειτουργία Κεντρικού Μηχανισμού Υποστήριξης της ανάπτυξης και προώθησης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.) και ευρύτερα των πρωτοβουλιών της Κοινωνικής Οικονομίας’. Η χρονική διάρκεια υλοποίησης της πράξης ορίζεται από το Μάιο του 2014 έως και τον Νοέμβριο 2015».
Ενώ στη συνέχεια ανέλυσε τους στόχους της προτεινόμενης παρέμβασης, οι οποίοι είναι οι παρακάτω:
  • Η δημιουργία ενός Κεντρικού Μηχανισμού Υποστήριξης της ανάπτυξης και προώθησης των Κοιν.Σ.Επ. και ευρύτερα των πρωτοβουλιών της Κοινωνικής Οικονομίας
  • η δημιουργία ενός εθνικού παρατηρητηρίου για την Κοινωνική Οικονομία και την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα
  • η υποβοήθηση στη δημιουργία Περιφερειακών Μηχανισμών Υποστήριξης των Κοιν.Σ.Επ. σε περιφερειακό επίπεδο
  • η διατύπωση και πρόταση θεσμικών παρεμβάσεων
Οι ομάδες στόχοι του προτεινόμενου έργου είναι τα στελέχη των υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και των λοιπών συναρμόδιων δημοσίων φορέων για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και την Κοινωνική Οικονομία, καθώς και τα στελέχη των Περιφερειακών Μηχανισμών Υποστήριξης των Κοιν.Σ.Επ. και των λοιπών φορέων παροχής υπηρεσιών και θερμοκοιτίδας προς τις Κοιν.Σ.Επ.
«Από την πράξη αναμένεται να ωφεληθούν άμεσα 780 στελέχη των προαναφερόμενων ομάδων-στόχων που θα παρακολουθήσουν τις εκπαιδευτικές συναντήσεις εργασίας και θα λαμβάνουν συνεχή υποστήριξη μέσω του δικτύου μάθησης, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 750.000 € εκ των οποίων η Περιφέρεια Αττικής καλείται να απορροφήσει τα 36.000 € μέσω υλοποίησης δράσεων», σημείωσε η κ. Σταυροπούλου.
Ενώ ολοκλήρωσε την εισήγηση της αιτούμενη από το Περιφερειακό Συμβούλιο να ψηφίσει τον ορισμό Νομίμου Εκπρόσωπου και Αναπληρωτή Νομίμου Εκπροσώπου, εκ νέου με μέλη της νέας σύστασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα ήδη υπάρχοντα, με εξουσιοδότηση για την υπογραφή όλων των απαραίτητων εγγράφων στο εν λόγω εταιρικό σχήμα και μέχρι την ολοκλήρωση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου, όπως επίσης την έγκριση των τελικών δράσεων και των υποχρεώσεων της Περιφέρειας Αττικής ως εταίρος της πράξης.
Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Γιάννης Πρωτούλης από την «Λαϊκή Συσπείρωση» κατήγγειλε για άλλη μια φορά, εκ μέρους της παράταξής του, ότι αυτά τα Προγράμματα οδηγούν σε πλήρη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και στην ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών, ιδιαίτερα στους Δήμους. «Τα Προγράμματα αυτά τα έχουν καταγγείλει τα Σωματεία των εργαζομένων. Παρ’ όλα αυτά, η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής με την προώθηση αυτών των προγραμμάτων αποδεικνύει στην πράξη ότι οι προεκλογικές φιλεργατικές κορόνες της ήταν μόνον λόγια» σημείωσε κλείνοντας την τοποθέτησή του.
Ο κ. Αντώνης Γάκης από την παράταξη «Ανάσα για την Οικολογία» σημείωσε «Οι Κοιν.Σ.Επ. έρχονται να αντικαταστήσουν τις ΜΚΟ. Οι κανόνες που τις διέπουν είναι προβληματικά φωτογραφικοί. Ο έλεγχος πρέπει να ιδιαίτερα σκληρός. Εμείς ως παράταξη είμαστε υπέρ των μόνιμων προσλήψεων» ενώ κλείνοντας επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Το πανηγύρι των ΜΚΟ και των Κοιν.Σ.Επ. έπρεπε να είχε τελειώσει εδώ και πολύ καιρό».
ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΨΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παίρνοντας το λόγο η κυρία Δέσποινα Κουτσούμπα, Περιφερειακή Σύμβουλος της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική, η οποία σημείωσε: «Καταρχάς θα ήθελα για άλλη μια φορά να επισημάνω ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι πολιτικό όργανο και θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο. Η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου είχε δεσμευτεί ότι σε αυτό το Συμβούλιο δεν θα εισάγονται τα θέματα αποσπασματικά. Όμως ακόμη και τώρα, δύο εβδομάδες μετά τις εκλογές, ακόμη περιμένουμε να γίνουν βασικές συζητήσεις για τις οποίες είχε δεσμευτεί η πλειοψηφία, όπως:
  • Θα συζητηθεί η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του 2015, που είχατε δεσμευτεί ότι θα φέρνατε στην αρχή του 2015;
  • Η συνολική συζήτηση για τη χωροθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας;
  • Οι αλλαγές που προτείνουμε για τον «Καλλικράτη» και τις δομές της αυτοδιοίκησης;
Και πολλά άλλα θέματα. Το ίδιο συμβαίνει και στο θέμα που συζητάμε τώρα: αντί να έρθει η Περιφερειακή Αρχή να παρουσιάσει την πολιτική της για το θέμα του τουρισμού στην Αττική, φέρνει αποσπασματικά να εγκρίνουμε ένα ποσό για ‘μελέτη’ χωρίς να παρουσιάζει καμία συγκεκριμένη κατεύθυνση».
Και συνέχισε: «Όμως, τα πράγματα δεν είναι ουδέτερα ακόμη και αν παρουσιάζονται ως ουδέτερα. Για παράδειγμα, την πενταετία που πέρασε δόθηκαν 8,5 εκ. ευρώ από πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την τουριστική προβολή της Αττικής. Τί επιλέχθηκε; Η προβολή της Αττικής ως προορισμού «συνεδριακού τουρισμού». Αυτή η επιλογή δεν είναι ουδέτερη, γιατί είναι επιλογή να πριμοδοτηθούν οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, γιατί αυτές είναι που έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν συνέδρια. Ακριβώς οι τουριστικές μονάδες που χρησιμοποιούν τζάμπα εργατικό δυναμικό από σχολές τουριστικών επαγγελμάτων, από πεντάμηνα του ΟΑΕΔ κλπ. Το να επιλέξεις να προβάλλεις λ.χ. την Αττική ως προορισμό για πολιτιστικές και περιβαλλοντικές διαδρομές, αντιθέτως, δίνει μια άλλη κατεύθυνση: ότι μιλάς για άλλο μοντέλο ανάπτυξης, φιλικό στο περιβάλλον και τον πολιτισμό, τις κανονικές εργασιακές σχέσεις».
Στη συνέχει η κυρία Κουτσούμπα ζήτησε από την Περιφερειακή Αρχή «καταρχάς να φέρει για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο τη δική της πρόταση για το πώς βλέπει την τουριστική προβολή και τα μοντέλα ανάπτυξης στην Αττική, για να συζητήσουμε επί της ουσίας. Επίσης, την καλώ να φέρει μια αποτίμηση του πανάκριβου προγράμματος των 8,5 εκ. ευρώ, που είχε μεν ξεκινήσει η Περιφερειακή Αρχή του κ. Σγουρού μέσω του ΕΣΠΑ, όμως ακόμη είναι σε εξέλιξη ως το Σεπτέμβριο του 2015».
Η κ. Άννα Παπαδημητρίου –Τσάτσου από την παράταξη «Αττική» συμφώνησε με την εισήγηση και υπενθύμισε στο Σώμα ότι το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα της Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Αττικής ήταν ένα Πρόγραμμα, το οποίο παρέλαβε έτοιμο η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή από την πρώην Περιφέρεια Αττικής.
Από τη μεριά του ο κ. Γιάννης Σγουρός, Επικεφαλής της παράταξης «Αττική» σημείωσε «Φαίνεται ότι δεν υπάρχει γνώση για το συγκεκριμένο αντικείμενο. Μέχρι πρόσφατα η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Περιφέρεια Αττικής δεν είχαν καμία αρμοδιότητα σε θέματα τουρισμού», ενώ αναφερόμενος στην εισήγηση τόνισε ότι «Η πρόταση που έρχεται σήμερα είναι ενισχυτική του Προγράμματος που ήδη υλοποιείται». Παράλληλα, πρότεινε «Η Περιφέρεια Αττικής πρέπει να έχει στην ουσιαστική αρμοδιότητά της τα θέματα του τουρισμού και φυσικά τους αντίστοιχους απαραίτητους οικονομικούς πόρους. Τα 3,5 αυτά χρόνια που υλοποιείται το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής, η Περιφέρεια Αττικής έχει αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει με αποτελεσματικότητα και συνέπεια».
Από την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» η κ. Ελένη Ζαφειρίου ανέφερε ότι η έγκριση σκοπιμότητας είναι το μερικό θέμα που εντάσσεται στο γενικό θέμα της αντίληψης και της στρατηγικής για τον τουρισμό για ένα ολοκληρωμένο, όπως λέγεται Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής.
«Η προσέγγιση που έχουμε στο γενικότερο θέμα του τουρισμού στη χώρα μας και κατ’ επέκταση στην Περιφέρεια, καθορίζει εν πολλοίς και τη στάση μας στο σημερινό θέμα. Όπως έχουμε κατ’ επανάληψη πει για εμάς ο τουρισμός είναι ανθρώπινη ανάγκη, είναι δικαίωμα του λαού στις διακοπές σαν μέσο προστασίας και αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης. Και αυτό το δικαίωμα θυσιάζεται στην ανάπτυξη του τουριστικού τομέα, με μοχλό το κέρδος, δηλαδή θυσιάζεται στο βωμό της καπιταλιστικής παραγωγής, της καπιταλιστικής ανάπτυξης».
Συνεχίζοντας η κυρία Ζαφειρίου επεσήμανε: «Ο προσανατολισμός του Συνολικού Στρατηγικού Σχεδιασμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής για την περίοδο 2015-2020, στην Περιφέρεια Αττικής, έχει ήδη διατυπωθεί από την πλειοψηφούσα παράταξη, δια στόματος της σημερινής εισηγήτριας και έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα ‘Αυγή’, στο φύλλο της 16ης Ιανουαρίου 2015.
Και με την παρούσα πλειοψηφούσα παράταξη, ο ‘ελκυστικός τουριστικός προορισμός’ που φιλοδοξούν να αναδείξουν τα προγράμματα θα γίνει μέσα στο έξης εργασιακό περιβάλλον:
  • Η πλειοψηφία των εργαζομένων δουλεύει το πολύ 6 μήνες
  • Υπάρχει σε μεγάλο βαθμός ανασφάλιστη εργασία που αφορά την πλειοψηφία των μεταναστών, των γυναικών και των νέων με το πρόσχημα της πρακτικής άσκησης από δεκάδες σχολές αμφίβολων ειδικοτήτων και πραγματικής γνώσης
  • Στις εποχικές επιχειρήσεις οι εργαζόμενοι δουλεύουν και δυο 8ωρα, με άγνωστο αριθμό υπερωριών και χωρίς ρεπό
  • Υπάρχουν συμβάσεις μιας ημέρας, λίγων ημερών, μέχρι και ωρών
  • Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει η δουλειά στον τουρισμό, μέσω εργολάβων με ακόμα χειρότερες και άνισες αμοιβές
  • Όσοι είναι 50 ετών και άνω δεν θεωρούνται παραγωγικοί, είναι ‘αντιτουριστικοί’ και δεν προσλαμβάνονται ή απολύονται
  • Για να πάρει κάποιος σύνταξη με 4.500 ημέρες ασφάλισης που απαιτείται για την κατώτερη σύνταξη πείνας, και με 101 ημέρες ασφάλισης το χρόνο, θα πρέπει να δουλεύει συνεχώς 45 χρόνια
  • Κυριαρχούν ακόμη και πίσω από τα σαλόνια των πολυτελών ξενοδοχείων και εστιατορίων οι απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, που έχουν σαν αποτέλεσμα επαγγελματικές ασθένειες που ποτέ δεν έχουν αναγνωρισθεί, αλλά και εργατικά ατυχήματα, συνέπεια της εντατικοποίησης της δουλειάς, ιδιαίτερα μετά την κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων».
Συνεχίζοντας την τοποθέτησή της η εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης τόνισε: «Σε αυτές τις συνθήκες οι εργαζόμενοι ήδη έχουν να αντιμετωπίσουν: Χιλιάδες απολύσεις, περικοπές μισθών και ημερομισθίων, απλήρωτη δουλειά, επιβολή 4ωρης αντί 8ωρης απασχόλησης, εισαγωγή μαύρης εργασίας. Πάνω σε αυτό το έδαφος, το εξαγγελλόμενο Πρόγραμμα Τουρισμού, έχει επικοινωνιακά χαρακτηριστικά διαχείρισης και δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα, αν δεν θεωρηθεί αδιαπραγμάτευτο – πρώτα από όλα – το δικαίωμα των εργαζομένων στον Τουρισμό, τις διακοπές, στην ανάπαυση, στην αναψυχή. Θυμίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια η πλειοψηφία των εργαζομένων στην Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει διακοπές, ενώ ένα σημαντικό μέρος αυτών κατευθύνεται σε σπίτια συγγενών και φίλων ή μειώνει δραστικά τη διάρκεια των διακοπών».
Και πρόσθεσε: «Η τουριστική οικονομική δραστηριότητα πρέπει να διασφαλίζει την κάλυψη των προαναφερθεισών αναγκών και να στοχεύει:
  • Στην προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, στην ισορροπία με τη φύση
  • Στην ισόρροπη ανάπτυξη περιοχών και κλάδων
  • Στην ανάπτυξη του τουριστικού τομέα σε αναλογία με τη βιομηχανική-αγροτική παραγωγή, τις αναγκαίες υποδομές (ενεργειακές, ύδρευσης κλπ)
  • Στην πλήρη και σταθερή εργασία των εργαζομένων του κλάδου, στην προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους
  • Σε αναλογία με τις ανάγκες εκπαίδευσης και ειδίκευσης του εργατικού δυναμικού
Βεβαίως τίποτε από αυτά δεν μπορεί να υλοποιηθεί από το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα που υπερασπίζεσθε. Αφού, μεταξύ άλλων, χρειάζεται κεντρικός σχεδιασμός, κρατική κοινωνική ιδιοκτησία, κατάργηση της εμπορευματοποίησης της γης. Ζητήματα δηλαδή που αφορούν συνολικά την εργατική τάξη και τους εργαζόμενους στον τουρισμό – επισιτισμό».
«Από τις πρώτες δηλώσεις της αρμόδιας για τον τουρισμό Περιφερειακής Συμβούλου και σημερινής εισηγήτριας προκύπτει ότι βασικές διαφορές στρατηγικού χαρακτήρα από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή δεν υπάρχουν, παρά μόνο τέτοιες διαχειριστικού και μόνο χαρακτήρα. Και τούτο, διότι η στρατηγική της διασφάλισης της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων παραμένει σταθερό σημείο αναφοράς και της προηγούμενης και της παρούσας Περιφερειακής Αρχής. Σε κάθε περίπτωση, άμεσα, όποιος πραγματικά νοιάζεται για τον τουρισμό, πρέπει να εξασφαλιστεί:
  • Δικαίωμα για διακοπές και αναψυχή για όλους τους εργαζόμενους, τα παιδιά τους, τους συνταξιούχους και φτωχούς αγρότες
  • Ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές, σε όλα τα μνημεία, μουσεία, σε όλους τους φυσικούς και πολιτιστικούς χώρους της χώρας μας
  • Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού σε όλους τους εργαζόμενους
  • Δημόσιες, δωρεάν παιδικές κατασκηνώσεις για τα παιδιά όλων των εργαζομένων και των ανέργων
  • Δημόσιους και δωρεάν οργανωμένους χώρους αναψυχής για ΑμΕΑ
  • Διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων στις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία
  • Συλλογικές συμβάσεις εργασίας με μισθούς και δικαιώματα που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων
  • Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού μέχρι να βρει ο άνεργος εργασία και υπολογισμός του χρόνου εργασίας στο συντάξιμο χρόνο
  • 7ωρό, 5ημερο, 35ωρο με πλήρη μισθολογικά ασφαλιστικά δικαιώματα
  • 6ωρο – 30ωρο για Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα
  • Μείωση 50%των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων κλπ προτάσεις όπου αναλυτικά έχουμε ήδη στο παρελθόν καταθέσει και θα καταθέσουμε κατά τη συζήτηση του σχεδίου στρατηγικής για τον τουρισμό που θα φέρετε προς συζήτηση
Και τίποτε από τα παραπάνω δεν απαντιέται στις δηλώσεις και την εισήγηση. Με αυτές τις σκέψεις καταψηφίζουμε την εισήγηση».
Η εκπρόσωπος της παράταξης «Αττική- Συμμέτοχοι στο Αύριο» κα Κατερίνα Αδαμοπούλου τόνισε ότι το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και θα πρέπει να επανέλθει η Διοίκηση με μια πιο σοβαρή και τεκμηριωμένη εισήγηση, διότι η Περιφέρεια Αττικής πρέπει από την πλευρά της να παράγει ουσιαστικό τουριστικό έργο.
ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΣΤΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ
Ως κίνηση που αγγίζει τα όρια του πραξικοπήματος χαρακτήρισε ο Χρήστος Καπάταης, Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα, την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία ουσιαστικά αποτελεί κατάργηση του άρθρου 2 του Συντάγματος που αφορά στην αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο Χάρης Δαμάσκος από την παράταξη «Αττική» σημείωσε ότι οι κάτοικοι, ο Δήμος και η Περιφέρεια Αττικής έχουν απόλυτο δίκιο στο να αντιδρούν, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε: «Θα πρέπει να πιεστεί η Κυβέρνηση, ώστε το Περιφερειακό Συμβούλιο να έχει αποφασιστικό χαρακτήρα για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και όχι απλά γνωμοδοτικό. Δεν μπορεί ένας διορισμένος Γενικός Γραμματέας να αναιρεί την απόφαση 101 Περιφερειακών Συμβούλων». Τέλος, αναφερόμενος στη συγκεκριμένη ΜΠΕ τόνισε ότι η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής είχε εισηγηθεί θετικά, ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει το Περιφερειακό Συμβούλιο να προσφύγει από μόνο του στη Δικαιοσύνη μέσω της νομικής υπηρεσίας της Περιφέρειας Αττικής.
Η εκπρόσωπος της παράταξης «Αττική- Συμμέτοχοι στο Αύριο» κα Κατερίνα Αδαμοπούλου τόνισε ότι «Είναι εξαιρετικά σοβαρό το σύνολο των αποφάσεων που έχει υπογράψει ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Εμείς είχαμε υποστηρίξει ήδη προεκλογικά την κατάργηση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης», ενώ κάλεσε το Σώμα «Ως Περιφερειακό Συμβούλιο να καταγγείλουμε τον Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης και να προχωρήσουμε όποια νόμιμη διαδικασία απαιτείται για την αναίρεση των υπογραφών του».
Ο επικεφαλής της Παράταξης «Ανάσα για την Οικολογία» κος Αντώνης Γάκης, επεσήμανε τη σημασία του να κατέχει το Περιφερειακό Συμβούλιο ρόλο αποφασιστικό και όχι «ρόλο μαριονέττας» όπως είπε χαρακτηριστικά. «Επιτελείται έγκλημα σε αυτήν την περιοχή εις βάρος του περιβάλλοντος με οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες» τόνισε ο κ. Γάκης και πρόσθεσε: «Είμαστε apriori αρνητικοί για το εργοστάσιο στο Μαρκόπουλο».
Την κατάργηση του θεσμού του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και την παράλληλη μεταφορά της ουσιαστικής αρμοδιότητας των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στις Περιφέρειες, πρότεινε ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης «Αττική», Κώστας Καράμπελας. Κλείνοντας την εισήγησή του σημείωσε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο όταν γνωμοδοτεί αρνητικά θα πρέπει να τεκμηριώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτές τις γνωμοδοτήσεις.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου υπενθύμισε ότι είναι ξεκάθαρη η θέση της νέας Κυβέρνησης ότι θα καταργηθούν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις «οι οποίες ήταν το μακρύ χέρι της κεντρικής Διοίκησης. Άλλος αποφάσιζε και μάλιστα χωρίς να μας ρωτάει» σημείωσε. Ενώ επανέλαβε και εκείνος με τη σειρά του ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο θα πρέπει να έχει αποφασιστικό ρόλο στα θέματα των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, τα οποία θα πρέπει να αποτελέσουν μια από τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας Αττικής. Σχετικά με τα ψηφίσματα τόνισε ότι αυτά έχουν πολιτικό χαρακτήρα προσθέτοντας «Πέρα από τα νομικά επιχειρήματα, πρέπει να υπάρχουν πολιτικά και κοινωνικά επιχειρήματα». Τέλος επεσήμανε ότι «Στο άμεσο μέλλον η Περιφερειακή Αρχή θα πρέπει να χωροθετήσει βάσει ολοκληρωμένης μελέτης όπου θα καταγράφεται τί ακριβώς ζητάμε ως Περιφέρεια, ώστε να γνωρίζουν τόσο οι Δήμοι όσο και οι πολίτες».

Γραφείο Τύπου Περιφέρειας Αττικής
Τηλέφωνα: 213 2063501, 210 6993404, 213 2063807
Fax: 213 2063513
e-mail: pressoffice@patt.gov.gr