Ο καταρράκτης ματιών λόγω ηλικίας ευθύνεται σύμφωνα με μελέτες για το 51% των περιστατικών τύφλωσης παγκοσμίως. Οι περισσότεροι καταρράκτες εξελίσσονται αργά και συνήθως δεν ενοχλούν την όραση στα πρώτα στάδια. Όταν όμως τα συμπτώματα γίνουν έντονα, η χειρουργική επέμβαση είναι η μόνη λύση για την αντιμετώπιση του καταρράκτη. Με τις σύγχρονες χειρουργικές μεθόδους, η διαδικασία δεν ξεπερνά τα 15 λεπτά.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υπολογίζεται ότι ο καταρράκτης έχει στερήσει την όραση σε περισσότερους από 20 εκατ. ανθρώπους και ευθύνεται για το 51% των περιστατικών τύφλωσης παγκοσμίως. Πρόκειται για τη συνηθέστερη πάθηση των ματιών στους ηλικιωμένους. Εκτιμάται ότι το 50% των Ευρωπαίων μεταξύ 65-74 ετών έχουν καταρράκτη και το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 70% περίπου για την ηλικία των 75. Είναι μάλιστα ενδεικτικό πως μόνο στην Ευρώπη πραγματοποιούνται κάθε χρόνο πάνω από ένα εκατ. χειρουργικές επεμβάσεις για τη θεραπεία του καταρράκτη. Μέχρι το 2020 όμως υπολογίζεται ότι αριθμός των επεμβάσεων καταρράκτη (κυρίως λόγω της γήρανση του πληθυσμού) θα φτάνει τα 32 εκατ.
Αν και πρόκειται για μια εξαιρετικά λεπτή επέμβαση, η τεχνολογία (με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τους πολυεστιακούς ενδοφακούς AcrySof) και η χρήση laser έχει προχωρήσει με ραγδαίους ρυθμούς τα τελευταία δέκα χρόνια, σε σημείο που σήμερα να αποτελεί μια από τις πιο ασφαλείς επεμβάσεις. Πλέον δεν χρησιμοποιείται ενέσιμη αναισθησία αλλά αναισθητικές σταγόνες οι οποίες ενσταλάσσονται πριν και κατά την διάρκεια της επεμβάσεως, ενώ την ίδια ώρα δεν απαιτείται μεγάλη τομή για την αφαίρεση του καταρράκτη.
Τι προκαλεί τον καταρράκτη των ματιών; Σε ένα φυσιολογικό μάτι οι ακτίνες περνούν μέσα από τον καθαρό φακό και εστιάζονται στον αμφιβληστροειδή. Αυτό προκαλεί ένα καθαρό και λαμπερό είδωλο. Όσο περνάει η ηλικία όμως, ο φακός γερνάει και αυτός και χρόνο με το χρόνο σκληραίνει, χάνει την καθαρότητά του και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη θαμπή όραση.
Τα κυριότερα συμπτώματα είναι η μειωμένη μακρινή ή κοντινή όραση, η εξασθένηση στην αντίληψη των χρωμάτων, η μείωση της ευαισθησίας των αντιθέσεων σε φωτεινό περιβάλλον, η εμφάνιση ή επιδείνωση μυωπίας και λάμψεις και αντανακλάσεις γύρω από ορισμένα αντικείμενα (όπως ακτίνες γύρω από τα φώτα των αυτοκινήτων κατά την βραδινή οδήγηση). Η ύπαρξη καταρράκτη δυσχεράνει κατά πολύ την καθημερινότητα των ασθενών, δεδομένου πως δεν μπορούν πλέον να οδηγήσουν, να διαβάσουν ή να παρακολουθήσουν τηλεόραση.
Πλέον, περισσότερο από το 95% των ατόμων που κάνουν εγχείρηση καταρράκτη εμφανίζουν βελτίωση της όρασης. Το ποσοστό επιτυχίας των επεμβάσεως αγγίζει το 98%, με τις πιθανότητες επιπλοκών να έχουν σχεδόν μηδενιστεί.
-----------------------------------------------------
Πηγή: capital.gr-Βικυ Κουρλιμπίνη
-----------------------------------------------------