Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Γκιόστρα: Ξεκίνησαν οι πανιόνιες εκδηλώσεις πολιτισμού


Ξεκίνησαν εχθές οι εκδηλώσεις για τον 4ήμερο εορτασμό της Γκιόστρας, του εθίμου που αναβιώνει τα τελευταία χρόνια στο νησί μας. Φέτος, τονίζεται με έμφαση ο πανεπτανησιακός χαρακτήρας του εορτασμού, με σταθερό προσκεκλημένο το νησί των Κηθύρων. Παράλληλα επισημαίνεται η συμμετοχή της τρίτης καλεσμένης χώρας που φέτος είναι η Τσεχία, μαζί με την Ιταλία και το Σαν Μαρίνο.

Το έθιμο της Γκιόστρας συγκεντρώνει κάθε χρόνο πολλούς και απαιτητικούς επισκέπτες που ελκύονται όχι μόνο από τη διαφορετικότητα των δρώμενων αλλά και από την άρτια οργάνωση και το διεθνή της χαρακτήρα, αφού στη Γκιόστρα λαμβάνουν μέρος και άλλες χώρες με παράδοση σε ιππικούς αγώνες δεξιοτεχνίας. Για την οργάνωση και τον πανιόνιο χαρακτήρα υπεύθυνη είναι η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Giostra di Zante», η οποία εργάζεται μεθοδικά όλο το χρόνο για την άρτια παρουσίαση της ιπποτικής αναμέτρησης και των παράλληλων εκδηλώσεων. Κάθε χρόνο άλλωστε, εκτός από την διεξαγωγή του αγωνίσματος, εκδίδει και ειδικό φυλλάδιο, με κείμενα -ανακοινώσεις πνευματικών ανθρώπων της Επτανήσου και όχι μόνο, φωτίζοντας, έτσι, σημαντικές πτυχές της αξιοπρόσεχτης αυτής έκφρασης της ζακυνθινής ιστορίας.
 
Εχθές, ολόκληρη η πρώτη ημέρα ήταν αφιερωμένη στα Επτάνησα με τις αντιπροσωπείες από όλα τα νησιά να συγκεντρώνονται το βράδυ στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο μπροστά από το Μουσείο. 

Εκεί, κάθε νησί παρουσίασε τους παραδοσιακούς του χορούς και τραγούδια σε μια γιορτή γεμάτη χρώμα και κέφι που τράβηξε τα βλέμματα αναρίθμητων ξένων -κυρίως- επισκεπτών, οι οποίοι σπανίως έχουν την τύχη να παραβρεθούν σε μια αναβίωση ενός αυθεντικού μεσαιωνικού δρώμενου.
 







Σήμερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
Ημέρα Επτανήσων
- Θέση οικίας και σχολείου Αντωνίου Μαρτελάου (πλάτωμα Ανάληψης) και θέση οικίας εθνικού ποιητή, Διονυσίου Σολωμού (τέλος πεζόδρομου πλησίον πλατείας Αγίου Μάρκου), 11 π.μ.:
Επτανησιακοί χοροί από Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Κύθηρα και Ζάκυνθο.
- Δημαρχείο (Πλατεία Σολωμού), 8.30 μ.μ.:
Έπαρση σημαιών συμμετεχόντων χωρών στην Γκιόστρα Ζακύνθου 2014.
- Πλάτωμα Κυρίας των Αγγέλων, 9 μ.μ.:
Προκήρυξη Γκιόστρας Ζακύνθου 2014 – Παρουσίαση και επιδείξεις αντιπροσωπειών.
-------------------------------------
Πηγή:  imerazante.gr
-------------------------------------