Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Ο Γρηγοράκος για: ΕΣΥ, Πρωτοβάθμια φροντίδα, 25€ στα Νοσοκομεία, Οικογενειακή ιατρική

Με επιτυχία έγινε Ημερίδα στην Θεσσαλονίκη με θέμα «ο νέος χάρτης στην πρωτοβάθμια υγεία: Στόχοι και προοπτικές», παρουσία του Υπουργού Αναπληρωτή Υγείας Λ. Γρηγοράκου.


Η διοργάνωση της ημερίδας έγινε από την 3η ΥΠΕ Μακεδονίας κι ο κ. Γρηγοράκος δεσμεύτηκε να στηρίξει το αίτημα του διοικητή της, Δημοσθένη Ανδριόπουλου, για επαναλειτουργία στη Θεσσαλονίκη του μεταπτυχιακού τμήματος για τα στελέχη της δημόσιας υγείας.

Το γεγονός αναπτερώνει τις ελπίδες για υποστήριξη κι ενίσχυση στη Λακωνία της λειτουργίας της Νοσηλευτικής Σχολής που αντιμετωπίζει προβλήματα.

Ο Υπουργός Αναπληρωτής ανέφερε στο πλαίσιο της παρουσίας του στην Θεσσαλονίκη: «Είναι ζωτική ανάγκη να επανασχεδιάσουμε το σύνολο των πολιτικών μας έχοντας στρατηγική μας επιλογή τη θεμελίωση ενός νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ο επανασχεδιασμός των πολιτικών υγείας είναι συνυφασμένος με την έξοδο από την κρίση. Στον ένα μεγάλο πυλώνα του ΕΣΥ, τα Νοσοκομεία, προστίθεται και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Η ολοκληρωμένη φροντίδα, το τρίπτυχο της πρόληψης - θεραπείας - αποκατάστασης και η δημιουργία υπηρεσιών σε όλη τη χώρα που θα είναι προσβάσιμες, 24 ώρες το 24ωρο και θα παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε όλους ήταν κυρίαρχος στόχος του ΕΣΥ»

Για την ανάπτυξη της οικογενειακής ιατρικής πιο συγκεκριμένο ο κ. Γρηγοράκος ανέφερε: «Η ουσιαστική ανάπτυξη της οικογενειακής ιατρικής προϋποθέτει ειδικές δομές και υπηρεσίες. Για το λόγο αυτό, εξετάζουμε τη δημιουργία Μονάδων Οικογενειακής Ιατρικής (ΜΟΙ). Μια ΜΟΙ είναι ουσιαστικά ένα «μικρό αστικό Κέντρο Υγείας» που στελεχώνεται από 5-10 ιατρούς (παθολόγους, γενικής ιατρικής και παιδιάτρους) και το αναγκαίο νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, και η υποδομή του συνίσταται σε ένα χώρο χωρίς ιδιαίτερο εργαστηριακό εξοπλισμό – τα αναγκαία μόνο για την ολοκλήρωση της κλινικής εξέτασης, διάγνωσης και παρακολούθησης των ασθενών. Στις ΜΟΙ εγγράφονται όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα από το αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι, και έτσι επιτυγχάνουμε την πλήρη και ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών. Η αναλογία εγγραφής είναι περίπου 1.700 πολίτες ανά γιατρό, και για την κάλυψη των κατοίκων των αστικών περιοχών απαιτούνται περίπου 3.600 ιατροί σε 600 μονάδες. Οι ΜΟΙ λειτουργούν από τις 8.00 το πρωί μέχρι τις 8.00 το βράδυ, και είναι σε (τηλεφωνική) ετοιμότητα τις υπόλοιπες 12 ώρες του 24ωρου καθώς και τις αργίες»

Ο Υπουργός αναπληρωτής Υγείας παραβρέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης σε υπαίθρια εκδήλωση του ΟΚΑΝΑ στην Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της οποίας δήλωσε: «Θεώρησα υποχρέωση μου μιας και ήμουν στη Θεσσαλονίκη με κάλεσαν και οι υπεύθυνοι του ΟΚΑΝΑ να είμαι εδώ μαζί τους . Είναι νέα παιδιά που δίνουν έναν πολύ μεγάλο αγώνα και είμαστε δίπλα τους όπως και η κοινωνία είναι δίπλα σ΄αυτούς τους ανθρώπους και η πολιτεία. Και πρέπει πολύ περισσότερο τώρα στους καιρούς τους δύσκολους που όλα αυτά τα πράγματα καμιά φορά είναι κράχτες για τη μελαγχολία και τις δυσκολίες που περνάει ο κόσμος . Άρα τούτη τη φορά πρέπει να είμαστε πιο πολύ κοντά τους και να είμαστε πιο ανοιχτοχέρηδες . Οι δομές αυτές περνάνε δύσκολες στιγμές και να πρέπει να αναμορφώσουμε αυτές τις απόψεις μας γύρω από αυτές τις δομές που προσφέρουν πραγματικά πολλά πράγματα στην κοινωνία»

Αναφερόμενος στη θέση του προκατόχου του Αδ. Γεωργιάδη πως το 25ευρω για τα νοσοκομεία πρόκειται να επανέλθει με άλλον υπουργό είπε:  «Δεν το ξέρω , δεν έχω συζητήσει με τον υπουργό, νομίζω αυτόν τον καιρό αυτές οι δράσεις θα πρέπει να ναι πολύ πιο κοινωνικά ευαίσθητες . Περνάει δύσκολα αυτή τη στιγμή ο ελληνικός λαός . Αυτό που έχω να πω είναι ότι πρέπει όλοι οι Έλληνες ανασφάλιστοι να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και πρέπει όλα αυτά να τα δούμε με περισσότερη ευαισθησία . Όχι ότι οι προηγούμενοι δεν ήταν ευαίσθητοι κι εμείς είμαστε , Μακριά από μένα οι λαϊκισμοί και μακριά από μένα και κάτι άλλο η αλλαγή του προγράμματος σταθερότητας. Ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει γι αυτό το πράγμα πάρα πολύ με πολύ κόπο και αίμα και δεν μπορούμε να αλλάξουμε αυτή τη στιγμή το πρόγραμμά μας. Πάμε σταθερά κινούμαστε πολεμάμε και δεν βάζουμε στη διαδικασία τις θυσίες του ελληνικού λαού»

Στην ερώτηση Δημοσιογράφου «υπάρχει μια απόφαση πρόσφατη του Πρωτοδικείου Αθηνών που αναφέρει ότι οι γιατροί δεν χρειάζεται να κλείσουν τα ιατρεία τους για να απασχοληθούν;» ο υπουργός απάντησε: «Το ΠΕΔΥ είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση . Αυτή τη μεταρρύθμιση θα πρέπει να τη δούμε , να την αγκαλιάσει η κοινωνία και να έχουμε όλους τους θεσμούς μαζί μας . Θα πρέπει λοιπόν να συζητήσουμε ξανά εφόσον η δικαιοσύνη πάρει μια διαφορετική απόφαση , να πείσουμε λοιπόν για την ορθότητα της απόφασής μας ή όχι. Είμαστε ανοιχτοί»

Αξιοσημείωτη είναι η καταληκτική τοποθέτηση του Λ. Γρηγοράκου:  «Εάν ρωτήσετε γιατί πήγα στο υπουργείο Υγείας όντας ένας άνθρωπος της υγείας -έχω πραγματικά 35 χρόνια είμαι ενεργό μέλος της υγείας- ένας από τους λόγους που πήγα είναι για να μιλήσω ξανά με τους γιατρούς. Να μιλήσουμε ξανά με τους εργαζόμενους στην υγεία και να μιλήσουμε με την κοινωνία γιατί αυτά είχαν κοπεί . Τουλάχιστον εγώ προσωπικά θέλω διαύλους συζήτησης με τους γιατρούς, με τους υγειονομικούς με την κοινωνία και με την πολιτεία.»

Αναπτερώνονται, λοιπόν, οι ελπίδες για διάσωση του καταρρέοντος ΕΣΥ Υγείας στον Νομό Λακωνίας αφού θεωρείται αυτονόητη κι επιβεβλημένη η δραστική παρέμβασή του υπουργού. Ο Νομός Λακωνίας ως τερματικός» νομός έχει ανάγκη από δομές και υπηρεσίες δυσανάλογες των πληθυσμιακών και στατιστικών στοιχείων.
--------------------------------
Πηγή: notospress.gr
--------------------------------