Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

ΑΝ Σ'ΑΡΕΣΕΙ ΜΠΑΡΜΠΑ-ΛΑΜΠΡΟ ..... ΞΑΝΑΠΕΡΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΔΡΟ


"Η Ναυμαχία της Άνδρου σημειώθηκε επί τουρκοκρατίας στις 7 Απριλίου του 1790 στον πορθμό του Καφηρέα, (Εύβοιας - Άνδρου) παρά τους ακραίους ΒΔ. όρμους της Άνδρου, εξ ου και η ονομασία της.

Σ΄ αυτήν την ναυμαχία ενεπλάκησαν τα 9 πλοία του Λάμπρου Κατσώνη με τουρκική μοίρα 15 πλοίων στην οποία προσέτρεξε προς βοήθειά της και μια αλγερινή αποτελούμενη επίσης από 15 πλοία. Παρά τον άνισο σε αριθμό εχθρικών πλοίων ο Κατσώνης δεν δείλιασε να ναυμαχήσει. Κατά τη ναυμαχία αυτή που συνεχίστηκε και την επόμενη ημέρα ο Κατσώνης έχασε 5 πλοία (2 που καταλήφθηκαν από Αλγερινούς και 3 που αυτοπυρπολήθηκαν από τους κυβερνήτες τους για να μη γίνουν λάφυρα του εχθρού) καθώς και 650 άνδρες αξιωματικούς και ναύτες, εκτός των τραυματιών. Από τους Τούρκους και Αλγερινούς βεβαιώνονταν ότι φονεύθηκαν περί τους 3.000.

Στη συνέχεια ο Κατσώνης ανασυγκροτώντας το υπόλοιπο του στόλου του κατέφυγε στο Πόρτο Κάγιο στο Ακρωτήριο Ταίναρο.

Σημειώνεται ότι την εποχή εκείνη ο στόλος του Λάμπρου Κατσώνη είχε χαρακτηριστεί από τις ναυτικές Μεγάλες Δυνάμεις ως πειρατικός πλην όμως είχε την κάλυψη και την υποστήριξη της Αυτοκράτειρας της Ρωσίας Αικατερίνης της Μεγάλης. Από αυτή τη ναυμαχία βγήκε η παροιμία: "Αν σ' αρέσει Μπάρμπα-Λάμπρο ξαναπέρνα από την Άνδρο".


Ατυχώς στην δική μας εποχή οι "Μπάρμπα-Λάμπροι" μάλλον έχουν εξαφανισθεί και την θέση τους έχουν πάρει άνθρωποι με ελάχιστο θάρρος χωρίς κουράγιο και χωρίς κότσια που λέμε.....

Μέ έκπληξη πληροφορήθηκα από την φιλική διοργανώτρια ιστοσελίδα "Δημοσκοπήσεις Κυθήρων" ότι η προγραμματισμένη για αύριο διαδικτυακή ζωντανή προεκλογική αναμέτρηση των 4 υποψηφίων δημάρχων ματαιώνεται.

Στην συνέχεια ενημερώθηκα από τους διοργανωτές ότι η ματαίωση οφείλεται στο ότι ο νύν και υποψήφιος Δήμαρχος κ. Κουκούλης εδήλωσε αδυναμία προσέλευσης λόγω άλλων υποχρεώσεων αλλά και εκτεταμένης κοπώσεως λόγω του φόρτου των ημερών.

Βέβαια ο φόρτος δικαιολογείται διότι όταν κάποιος αναγκάζεται να αφήσει την απόλυτη ησυχία και νιρβάνα όλων των προηγουμένων ετών και να περιφέρεται από χωρίου εις χωρίον {άλλωστε δεν είναι και ο μόνος - απλά παίζει ρόλο και η ηλικία σε αυτές τις περιπτώσεις....}

Βέβαια υπαρχούσης αυτής της δηλώσεως {περί μη συμμετοχής δηλαδή του ενός εκ των υποψηφίων} υπήρξε πλέον δισταγμός εκ των υπολοίπων υποψηφίων για την πραγματοποίηση του Ντιμπεϊτ.
Εν τούτοις ο δισταγμός  αυτός ξεπεράστηκε από τον κ. Χάρο ο οποίος προέβη και σε ανάλογη γραπτή πολιτική δήλωση. 
Αναμένουμε βεβαίως τις αντίστοιχες δηλώσεις από τον κ. Λουράντο και τον κ. Χαρχαλάκη και ίσως να ήταν και μια καλή ευκαιρία να διαπιστώσουμε ποιό θα είναι το μελλοντικό τοπίο του Δήμου με τις νέες παρουσίες στο Δημοτικό προσκήνιο, μιας και οι παλιές μάλλον αποφάσισαν να διατηρήσουν την νιρβάνα τους.

Θα πρότεινα λοιπόν ανεπιφύλακτα στους διοργανωτές να προχωρήσουν με την συναίνεση του μεγαλυτέρου του 60% των συμμετεχόντων υποψηφίων στην ολοκλήρωση και διενέργεια του αγγελθέντος Ντιμπέϊτ. Άλλωστε αυτό πρεσβεύει και η σχετική οδηγία του ραδιοτηλεοπτικού {ΕΣΡ} συμβουλίου.

Εάν φυσικά έστω και ένας εκ των υπολοίπων δύο αρνηθεί να συμμετέχει τότε οπωσδήποτε οι όροι δεν πληρούνται και δεν είναι δυνατόν να γίνει. Ελπίζω όμως ότι δεν θα υπάρξει τέτοια άρνηση.

Κλείνοντας την αποψινή "ναυμαχία της Άνδρου" θα ήθελα να τονίσω προς όλους τους υποψηφίους αλλά και προς όλους τους αναγνώστες, ότι ο "εκβιασμός" και ο "εκφοβισμός" του τύπου και των μέσων πληροφόρησης διώκεται νομικά και πειθαρχικά.

Για αυτό λοιπόν υπάρχει παράκληση προς όλους να σταματήσει κάθε τέτοια προσπάθεια, ειδικά απειλών και εκφοβισμού, οιουδήποτε μέσου που πληροφορεί για τα προεκλογικά τεκταινόμενα, και τα θετικά και τα αρνητικά, τους ψηφοφόρους . 

Τα μέσα πληροφόρησης ανήκουν αποκλειστικά στους πολίτες και ο σκόπός τους είναι η ενημέρωση και η πληροφόρηση των πολιτών έτσι ώστε να διαβάσουν, να ακούσουν, και να αποφασίσουν. 

Εάν κάποια από αυτά που γράφονται δεν είναι αρεστά στην μία η στην άλλη παράταξη δεν έχουν παρά να αντικρούσουν τα γραπτά με γραπτά και να αποδείξουν το δίκιο τους, αλλά και να υπερασπιστούν τις θέσεις τους. 
Θα πρέπει δε να είναι σίγουρα ότι ότιδήποτε αποστείλουν η εκφωνήσουν θα δημοσιευθεί χωρίς ουδεμία εξαίρεση.

Μετά το εξαιρετικό και πολιτισμένο Ντιμπεϊτ της Τρίτης στον Κυθηραϊκό Σύνδεσμο, πιστέψαμε όλοι οι ασχολούμενοι με τον τοπικό τύπο ότι ο ήλιος ήταν πιο φωτεινός προβάλοντας από τον ορίζοντα πέρα από την Κομπονάδα και το Καλαδί.....

Η σημερινή όμως πραγματικότητα μας προσγείωσε κάπως απότομα στις παρυφές του Λαχνού και μας θύμισαν ότι υπάρχουν ακόμη απορρίματα στον ορίζοντα....

Και ας μην ξεχνάμε οι ναυμαχίες δεν τελειώνουν ποτέ, αρκεί να υπάρχει έστω και ένας μπάρμπα Λάμπρος που δεν θα διστάσει να αντιμετωπίσει και να κάψει αρμάδες και κατεστημένα μαγαζάκια και παραμάγαζα......
-------------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
-------------------------------------