Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Ο καθηγητής κ.Αθανάσιος Αρβανίτης

Κάποιοι διερωτήθηκαν, ποιός είναι αυτός που εμφανίζεται στη φωτογραφία,που αναρτήθηκε με την ευκαιρία των Επτανησιακών εκδηλώσεων της Αθήνας,ανάμεσα στον Πρόεδρο του ΚΥΘΗΡΑ'Ι'ΚΟΥ ΣΥΝΔΈΣΜΟΥ ΑΘΗΝΩΝ κ.Γεώργιο Καρύδη και τον Αντιπρόεδρο κ.Γιάννη Ζερβό.
  
Οσοι αισίως διάγουν την τρίτη δεκαετία των -ήντα και φοίτησαν στο Γυμνάσιο Κυθήρων τη δεκαετία του πενήντα,ασφαλώς θα θυμούνται το Θεολόγο Καθηγητή κ.Αθανάσιο Αρβανίτη.Σ΄αυτούς αφιερώνεται η φωτογραφία αυτή.
   
Ο καθηγητής κ.Αθανάσιος Αρβανίτης τοποθετήθηκε στο Γυμνάσιο Κυθήρων στο τέλος του 1952 και έμεινε στη θέση αυτή για 3-4 χρόνια.Σήμερα σε μεγάλη ηλικία ζεί στην Αθήνα ακμαιότατος και δεν ξεχνά τα Κύθηρα και τους μαθητάς του.Εκκλησιάζεται στον Αγιο Γεώργιο Καρύτση και όταν εκεί γίνεται η Δοξολογία των Επτανησιακών Σωματείων,θεωρεί υποχρέωσή του να παραμείνει για να τιμήσει τα Κύθηρα που αγάπησε και τον αγάπησαν.Αλλωστε τέσσερα μέλη του Δ.Σ. του ΚΥΘΗΡΑ'Ι'ΚΟΥ ΣΥΝΔΈΣΜΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ,ο πρόεδρος,ο αντιπρόεδρος,ο ταμίας και ο γενικός γραμματέας υπήρξαν μαθητές του.
   
Εμείς οι μαθητές του τον θυμόμαστε με ιδαίτερη αγάπη και δεν ξεχνούμε το ήθος του,την κατάρτισή του, την εργατικότητά του και την αγάπη του για τους μαθητές.Πολύ ικανός ρήτορας,έκανε κηρύγματα στην Εκκλησία και ομιλίες απο στήθους στις εθνικές γιορτές που δεν τις ξεχνάμε.Εγώ προσωπικά, παρόλο που έχουν περάσει εξήντα χρόνια,δεν ξεχνώ την ομιλία του στις 29 Μα'ι'ου 1953 Κυριακή των Αγίων Πάντων,θλιβερή επέτειο των 500 χρόνων ,από την άλωση της Βασιλεύουσας.
   
Ο κ. Αρβανίτης παρόλο που παρακολουθεί καθετί που έχει σχέση με τα Κύθηρα,δεν τα έχει επισκεφθεί από τότε.Θέλει να μείνει στη μνήμη του η εικόνα των Κυθήρων της δεκαετίας του πενήντα.
   
Ισως δεν έχει άδικο.
-----------------------------------------
Βασίλης Σταύρου ιερέως Χάρος
-----------------------------------------