Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Βουλιάζει ξανά η παράκαμψη Βουτιάνων; Δείτε το δρόμο πως είναι σήμερα από το ελικόπτερο

Ο δρόμος της παράκαμψης των Βουτιάνων, έγραφε η σύμβαση, ότι μετά τις διορθωτικές επεμβάσεις 2,5 εκ. ευρώ, που το Περιφερειακό συμβούλιο είχε φέρει το θέμα ως υπέρ επείγων τον Μάρτιο του 2012, θα παραδινόταν στην κυκλοφορία έτοιμος και ασφαλής στις 31 Ιανουαρίου 2013.

Ήταν 11 Σεπτεμβρίου του 2012 όταν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης με την Αντιπεριφερειάρχη Ντία Τζανετέα, επισκεφτήκαν το συμπληρωματικό  έργο της παράκαμψης των Βουτιάνων και μας είπαν τότε,

Τατούλης: "εμείς λοιπόν που έχουμε επεξεργαστεί πάρα πολύ καλά το ζήτημα και το πρόβλημα, θεωρούμε ότι αυτή η παρέμβασή μας θα δώσει λύση στο μεγάλο μας πρόβλημα".

Ο δρόμος είναι κλειστός, για πια λύση μιλάμε;

Το υπέρ επείγον σημαίνει ότι το έργο δεν μπαίνει σε διαδικασία δημοπρασίας, αλλά σε ανάθεση με πρόχειρες προσφορές. Τότε έγινε μια μελέτη από ένα γνωστό γραφείο, που η Περιφέρεια έχει αναθέσει πάρα πολλές μελέτες, αλλά η μελέτη αυτή χαρακτηρίστηκε ως λάθος, ακόμα και από τον Διευθυντή τεχνικών έργων της Περιφέρειας Γιώργο Παπαηλίου, ο οποίος επέμενε ότι το έργο δεν θα πρέπει να γίνει στην ίδια θέση, διότι από τη μορφολογία του εδάφους θα προκύψουν και άλλα προβλήματα.

Παρόλα αυτά ο Τατούλης και η Τζανετέα ακλούθησαν το ένστικτό τους ξεκινώντας ένα "καταδικασμένο" έργο. Μάλιστα η κα. Τζανετέα μας είχε πει τότε: "Είμαι ικανοποιημένη γιατί σε αυτή την δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας, κατορθώσαμε να δώσουμε λύση σε αυτά τα προβλήματα, να εξασφαλίσουμε τους πόρους, γιατί αυτά τα έργα θα πρέπει να αποδοθούν στους πολίτες".

 Ο δρόμος είναι κλειστός, για πια λύση μιλάμε;

Σήμερα Τρίτη 11 Μαρτίου τα έργα έχουν σταματήσει στο δεύτερο σημείο που έχει καταρρεύσει ο δρόμος, και με το ελικόπτερο του APELA, βλέπουμε όχι μόνο το πόσο προβληματικό είναι το κομμάτι αυτό, αλλά και πάνω από το δρόμο διακρίνουμε ένα μεγάλο όγκο του βουνού, έτοιμο να καταρρεύσει, επάνω στον δρόμο που ξαναφτιάχνουν.

Την Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012 ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου χαρακτήρισε την αποκατάσταση της βατότητας της παράκαμψης των Βουτιάνων, κατά την υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία, μεγάλο στοίχημα.

Είχε πει «Είμαι βέβαιος ότι η ανάδοχος εταιρεία διαθέτει την τεχνογνωσία και τα εχέγγυα προκειμένου να ολοκληρώσει με απόλυτη επιτυχία όλες τις εργασίες. Εμείς αντί να δαπανήσουμε 22,5 εκατομμύρια ευρώ για αυτό το έργο όπως υποδείκνυε το ΥΠΟΜΕΔΙ, υιοθετήσαμε μια τολμηρή και καινοτόμα προσέγγιση αλλά εξίσου ασφαλή με κόστος 2,5 εκατομμύρια ευρώ περίπου και συντομότερο χρόνο παράδοσης του έργου στους πολίτες».

Δυστυχώς το στοίχημα το έχασε, αλλά έχει πλάκα να μας λένε ότι ένα έργο είναι μεγάλο στοίχημα. Οι μελέτες εκατομμυρίων γι αυτό γίνονται, για να αποκλείονται οι απρόβλεπτοι παράγοντες και να μην μετατρέπουν τα έργα ανάπτυξης σε "πάμε στοίχημα"...

2 χρόνια μετά την κατεπείγον συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και ο δρόμος αντί να ολοκληρώνεται, όπως μας είχαν πει εκ νέου τον περασμένο Δεκέμβριο, ο δρόμος βρίσκεται σε πλήρη αποσύνθεση και τα έργα έχουν σταματήσει, ενώ βλέπουμε καθαρά από το ελικόπτερο τον νέο κίνδυνο, που είναι η κατάρρευση κομματιού από το βουνό στο συγκεκριμένο σημείο, ενώ υπάρχει ήδη κατάρρευση χώματος και σε άλλα σημεία του δρόμου.

Μάλιστα ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Νίκος Γόντιακας σε σημερινή του συνέντευξη στη Σπάρτη, αναφέρθηκε στο νέο βύθισμα του δρόμου αυτού, που μάλλον είναι και η αιτία του παγώματος των έργων.

Επίσης η κα. Τζανετέα είχε πει τον Μάρτιο του 2012: "Εμείς ως Περιφέρεια διευκολύνουμε το έργο της δικαιοσύνης, είναι ένα έργο το οποίο θα διαλευκανθεί και αυτό είναι πολύ σημαντικό". Εσείς έχετε δει κανέναν να μπαίνει φυλακή ή έστω να κάθετε μπροστά από το δικαστή;

Μήπως ήρθε η ώρα για μια γενικότερη αναδρομή στα όσα είχαν εξαγγείλει Τατούλης και Τζανετέα στην αρχή της θητείας τους, αλλά και πριν τις προηγούμενες εκλογές, για δρόμους και μουσεία που θα γινόντουσαν, αλλά που ποτέ δεν έγιναν;

Τι φταίει και δεν έγιναν; Μήπως θα γίνουν μετά τις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου;
----------------------------
Πηγή: apela.gr
----------------------------