Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Απάντηση κ. Σ. Χαρχαλάκη για τα "Σφαγεία"



Με μεγάλο ενδιαφέρον διάβασα την επιστολή του Προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ποταμού κ. Παναγιώτη Σουρή σχετικά με το θέμα των Σφαγείων. Επ΄ αυτής οφείλω να διευκρινίσω τα ακόλουθα, προς άρση πιθανών παρεξηγήσεων:  

Εδώ και 1 χρόνο που είμαι Πρόεδρος στην Εγχώριο Περιουσία ασχολήθηκα επισταμένα τόσο με το θέμα των Σφαγείων όσο και με το θέμα της ελεύθερης βόσκησης, ζητήματα που απασχολούν τους κτηνοτρόφους των Κυθήρων. Μάλιστα είχα σχετικές συζητήσεις στον Ποταμό και με τον ίδιο τον κ. Σουρή ήδη από το περασμένο καλοκαίρι. Εκείνος εξάλλου με παρότρυνε να επισκεφθώ την αρμόδια διευθύντρια της Αντιπεριφέρειας κα. Σταματία Ράφτη, με την οποία πράγματι είχα μακρά συνάντηση στο γραφείο της στον Πειραιά, αλλά και τηλεφωνικές επικοινωνίες σχετικά με τα ζητήματα αυτά. 

Το ζήτημα της ίδρυσης Σφαγείων, μας απασχολεί εδώ και πολύ καιρό και φυσικά πολύ πριν την ανακοίνωση των όποιων υποψηφιοτήτων για το Δήμο Κυθήρων. Η σύνδεση των δύο θεμάτων είναι εσφαλμένη. Το ίδιο και το θέμα της ελεύθερης βόσκησης. Θυμίζω επίσης ότι συμμετείχα σε σύσκεψη στο γραφείο του τότε Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κ. Δημ. Καλογερόπουλου, μαζί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Σεραφείμ, τον κ. Μανώλη Καλλίγερο και τον κ. Μαν. Καλοκαιρινό, όπου υπερασπίστηκα – μαζί με τους υπόλοιπους παρισταμένους φυσικά – τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Κυθηρίων κτηνοτρόφων, ενώ ανέλυσα διεξοδικά στον Διευθυντή Δασών της Περιφέρειας τα ζητήματα της Εγχωρίου Περιουσίας κυρίως σε σχέση με τις δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις της νήσου. 

Ήρθα επίσης σε επαφή με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (από πέρσι το καλοκαίρι) και συγκεκριμένα με τον Καθηγητή κ. Γεώργιο Ζέρβα, ζητώντας τη συνδρομή ερευνητών που ειδικεύονται σε ανάλογα θέματα, προκειμένου να εκπονηθεί μελέτη βοσκοϊκανότητας για τα Κύθηρα, ώστε να μπορέσουμε να ζητήσουμε την άρση της επίμαχης διάταξης του 1993 (με βάση την οποία οι κτηνοτρόφοι και βιοπαλαιστές των Κυθήρων σύρονται στα δικαστήρια λες και είναι κακούργοι), επικαλούμενοι όμως συγκεκριμένα επιστημονικά επιχειρήματα και όχι ικετεύοντας τον κάθε πολιτικό παράγοντα. Απόδειξη είναι η σχετική αλληλογραφία μου με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο εδώ και πολλούς μήνες, αλληλογραφία που έχω προσωπικά θέσει υπόψη του Αντιπεριφερειάρχη κ. Κατσικάρη. 

Το ότι δεν ήμουν παρών στις ημερίδες που διοργανώθηκαν δεν αποδεικνύει την έλλειψη ενδιαφέροντος για το θέμα. Αντίθετα, από όλες τις ανωτέρω ενέργειες αποδεικνύεται ότι η ενασχόληση της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας και εμού προσωπικώς με τα ζητήματα αυτά είναι έμπρακτη και πολύμηνη και φυσικά ουδεμία σχέση έχει με τις εκλογές. 

Γνωρίζω πολύ καλά το ενδιαφέρον και την προσφορά του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ποταμού σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους κτηνοτρόφους του νησιού μας, κυρίως δε στα θέματα των Σφαγείων και της ελεύθερης βόσκησης. 

Η Επιτροπή και εγώ προσωπικά παραμένουμε ανοιχτοί σε κάθε είδους συνεργασία σχετικά με την διευθέτηση των θεμάτων αυτών και γι΄ αυτό το λόγο προβλέψαμε στον φετινό προϋπολογισμό μας ποσό 10.000€ για την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών για την ίδρυση και λειτουργία Σφαγείων, κυρίως μετά την πρόσφατη αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που καθιστά την επένδυση αυτή ευκολότερη σε μικρά νησιά όπως τα Κύθηρα. 

Εξάλλου σε σχετικά πρόσφατη συνέντευξη του κ. Κατσικάρη στον κ. Παναγιώτη Μπαχτή, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης δεσμεύθηκε ότι μόλις του παραδοθούν οι μελέτες, θα προβεί στη χρηματοδότηση του εξαιρετικά σημαντικού αυτού έργου για το νησί των Κυθήρων. 

Συγκεκριμένα ο κ. Κατσικάρης είπε στον κ. Μπαχτή στις 22/1/2014 τα εξής επί λέξει: «Ο κ. Χαρχαλάκης είπε ότι κάνει μια μελέτη για τα σφαγεία, να μας τη φέρετε να την χρηματοδοτήσουμε, σας λέω ότι κάνουμε έργα δισεκατομμυρίων σ’ όλη την Περιφέρεια Αττικής και πολλών εκατομμυρίων, πάνω από περίπου διακόσια (εκατομμύρια) περίπου στα νησιά τα οποία τα χρηματοδοτούμε».

Νομίζω ότι σε τέτοιου είδους θέματα μόνο με αγαστή συνεργασία θα πάμε μπροστά προκειμένου να επιλύσουμε χρονίζοντα ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον του τόπου μας.  

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.
Στράτος Χαρχαλάκης
Πρόεδρος Εγχωρίου Περιουσίας

------------------------------------------------------------------------------------------