Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Απάντηση κ. Στράτου Χαρχαλάκη στο Δημοσίευμα μας "Οι Υποψήφιοι Δήμαρχοι Κυθήρων Ερωτώνται - Θέμα 1ο ΥΔΡΕΥΣΗ - ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ"

Αγαπητέ κ. Λαμπρινίδη, το ζήτημα που θέσατε δεν μπορεί να αναλυθεί και να απαντηθεί ούτε μέσω του facebook ούτε γενικότερα με ένα δημοσίευμα στο διαδίκτυο, έστω και εκτενές. 

Τα ζητήματα της ύδρευσης και της αποχέτευσης είναι πάρα πολλά. Είναι απλά αλλά και εξαιρετικά σύνθετα. Το πρώτο λοιπόν που πρέπει να γίνει είναι μια αναλυτική και λεπτομερής καταγραφή όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το εξαιρετικά εκτεταμένο δίκτυο ύδρευσης και των δύο νησιών. Τόσο στα Κύθηρα, όσο και στα Αντικύθηρα, οι δεξαμενες, τα αντλιοστάσια και τα βανοστάσια χρήζουν άμεσων παρεμβάσεων. 

Το λάθος που γίνεται μέχρι σήμερα πρέπει να σταματήσει. Αναφέρομαι στην αποσπασματική αντιμετώπιση της κάθε βλάβης ξεχωριστά, που κοστίζει σε χρόνο και χρήματα, αν και πολλές φορές οι υδραυλικοί μένουν ακόμα και απλήρωτοι. 

Εκτιμώ ότι είναι επιτακτική ανάγκη να γίνεται κάθε χρόνο ΜΙΑ και μόνο ΜΙΑ δημοπρασία για τη συνολική συντήρηση και αντιμετώπιση των βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης. Να δούμε δηλαδή πόσα χρήματα δαπανώνται κατά μέσο όρο ετησίως σε αποκαταστάσεις βλαβών και να δημοπρατήσουμε μία ετήσια εργολαβία ώστε όταν σπάει μία βάνα ή μία αντλία, να υποχρεούται ο ανάδοχος που θα έχει προκύψει με διαγωνισμό να την επισκευάσει ή αντικαταστήσει μέσα σε λίγη ώρα. 

Αυτή η διαδικασία ΔΕΝ χρειάζεται κάποια εξειδικευμένη μελέτη, αρκεί μία μελέτη από την ΤΥΔΚ και μπορεί να γίνει. Να υπενθυμίσω στο σημείο αυτό ότι τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης πρέπει να συντηρούνται από τα αντίστοιχα τέλη που εισπράττονται από το Δήμο, δηλαδή από τέλη ανταποδοτικά που ο Δήμος ΟΦΕΙΛΕΙ να επιστρέφει στο κοινωνικό σύνολο μέσω της διαρκούς επισκευής και αναβάθμισης των δικτύων. 

Δεν είναι κάποια ιδιαίτερη επιστήμη λοιπόν και απορώ γιατί μέχρι τώρα το θέμα - κυρίως των συντηρήσεων - δεν αντιμετωπίζεται ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: τις βλάβες της ΔΕΗ στο Λεκανοπέδιο τις έχει αναλάβει κάποια εταιρεία (π.χ. ΤΡΙΚΑΤ, ΓΑΝΤΖΟΥΛΑΣ κ.λπ.). 
Αυτό έχει γίνει με δημόσιο ανοικτό μειοδοτικό διαγωνισμό και έτσι κάθε βλάβη που προκύπτει επισκευάζεται αμέσως δυνάμει μία ετήσιας σύμβασης που έχει συνάψει η ΔΕΗ με την ανάδοχο εταιρεία. 

Τα γενικότερα ζητήματα αντιμετώπισης των υδάτινων πόρων πρέπει να αντιμετωπιστούν με εξαιρετική προσοχή και λεπτότητα. Το νομικό πλαίσιο για την εκπόνηση των μελετών, δεν είναι το μόνο που αναφέρετε. Υπάρχει μία πολυνομία (όπως για τα πάντα στην Ελλάδα), μια πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων ανάμεσα σε πολλούς συναρμόδιους φορείς, που πολλές φορές καθιστούν απαγορευτική κάθε ευγενή προσπάθεια και πόθο των αιρετών αρχόντων. 

Είναι σίγουρο πάντως ότι στο θέμα αυτό πρέπει να ζητήσουμε τη συνδρομή ειδικών επιστημόνων. ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ: Το ότι κάποιος είναι επιστήμονας, δε σημαίνει ότι μπορεί να μας λύσει και το πρόβλημα. Συνήθως η θεωρία από την πράξη απέχει πολύ. Θα ήταν εξαιρετικά θετικό να μπορούσαμε να συνδυάσουμε την επιστημονική γνώση με την πρακτική εφαρμογή, συνηθώς αυτά τα δύο σπανίως συνδυάζονται και ακόμα σπανιότερα φέρνουν απτά αποτελέσματα. 

Το 1985 το ΙΓΜΕ έκανε μία καταπληκτική μελέτη για τα Αντικύθηρα, που ακόμα παραμένει στα συρτάρια. Δεν θέλουμε κάτι τέτοιο. Ούτε θέλουμε να διοργανώσουμε 2-3 ημερίδες και συνέδρια για τη διαχείριση των υδάτων του νησιού, να φέρουμε κάποιους Καθηγητές να μας πουν τις θεωρίες τους και μετά τη λήξη των ομιλιων να έχουμε ξεχάσει τα πάντα. 

Χρειάζεται "μαεστρικός" συνδυασμός επιστημονικών γνώσεων με την πράξη και εφαρμογή τους στα Κύθηρα, όχι αλλού. Νομίζω λοιπόν ότι για το ζήτημα που θέσατε απαιτείται ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ και κυρίως συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων των τεράστιων δικτύων που έχει το νησί, καθώς η έως σήμερα αποσπασματική προσπάθεια επίλυσής τους δε νομίζω ότι έχει αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα
----------------------------------------------------------------------------------
Στράτος Χαρχαλάκης - Υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Κυθήρων 
----------------------------------------------------------------------------------