Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Σε δημόσια διαβούλευση η νέα ΚΥΑ που προσδιορίζει τις λεπτομέρειες και τα δικαιολογητικά για τις άδειες χρήσης νερού

Σε δημόσια διαβούλευση, έως τις 14 Μαρτίου, τέθηκε από το ΥΠΕΚΑ η ΚΥΑ για την αδειοδότηση της χρήσης νερού και της εκτέλεσης έργων αξιοποίησης υδάτων. Με την ΚΥΑ γίνεται προσπάθεια απλοποίησης των διαδικασιών, ενώ φαίνεται να ξεκαθαρίζουν οι αρμοδιότητες εποπτείας και ελέγχου ανάμεσα στις συναρμόδιες υπηρεσίες. 

Έτσι οι άδειες χρήσης νερού θα εκδίδονται από το Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, μετά από εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Υδάτων. Επιπλέον, με την ΚΥΑ επανακαθορίζονται τα ποσά των διοικητικών προστίμων για τους παραβάτες της διαδικασίας, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης. Για παράδειγμα με πρόστιμο από 1.000 μέχρι και 5.000 ευρώ θα τιμωρείται όποιος κάνει χρήση νερού χωρίς την προβλεπόμενη άδεια ή κατά παράβαση των όρων αυτής.

Ειδικότερα, όσον αφορά τις εκδόσεις των αδειών, η ΚΥΑ αναφέρει ότι οι άδειες χρήσης νερού ή/και εκτέλεσης έργων αξιοποίησης υδατικών πόρων εκδίδονται από το Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπου υπάγεται το σημείο υδροληψίας (όταν η υδροληψία γίνεται από επιφανειακά νερά) ή το υδατικό σύστημα (όταν η υδροληψία γίνεται από υπόγεια νερά), μετά από εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. 

Στις περιπτώσεις συναρμοδιότητας Αποκεντρωμένων Διοικήσεων επί κοινής λεκάνης απορροής ποταμού, η άδεια χρήσης ή/και εκτέλεσης έργου αξιοποίησης υδατικών πόρων εκδίδονται από το Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπου υπάγεται διοικητικά το σημείο υδροληψίας, κατά περίπτωση, μετά από γνώμη των συναρμόδιων Διευθύνσεων Υδάτων.

Όταν πρόκειται για υδροληψία από συλλογικό δίκτυο, όπως αρδευτικό δίκτυο δικαιοδοσίας Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (Γ.Ο.Ε.Β., Τ.Ο.Ε.Β), ή υδρευτικό /αρδευτικό δίκτυο Δήμου, η άδεια χορηγείται στον Οργανισμό/Φορέα/Δήμο για λογαριασμό των χρηστών, ο οποίος και αναλαμβάνει τον επιμερισμό του νερού στους χρήστες και την διατύπωση κατευθυντήριων οδηγιών και κανόνων ορθής χρήσης στο πλαίσιο τήρησης των όρων της άδειας χρήσης και των απαιτήσεων της παρούσας απόφασης.

Διαδικασία αδειοδότησης

1. Για την έκδοση των αδειών χρήσης νερού ή/και εκτέλεσης έργων αξιοποίησης υδατικών πόρων απαιτείται η υποβολή φακέλου από το ενδιαφερόμενο φυσικό ή νομικό πρόσωπο, που περιλαμβάνει την αίτηση και τα δικαιολογητικά.

2. Ο φάκελος της αίτησης με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά υποβάλλεται στον οικείο Ο.Τ.Α. Α΄ ή Β΄ Βαθμού, στα διοικητικά όρια του οποίου υπάγεται το σημείο υδροληψίας. Ο τυπικός έλεγχος πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών. Η εν λόγω Υπηρεσία υποδοχής οφείλει να διαθέτει στους ενδιαφερόμενους την αίτηση σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή και να παρέχει τις αναγκαίες πληροφορίες για την ορθή συμπλήρωσή της.

3. Μετά τη διαπίστωση της πληρότητας του φακέλου, η Υπηρεσία υποδοχής τον προωθεί στην αρμόδια Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία τον ελέγχει και τον αξιολογεί. Η αδειοδοτούσα αρχή έχει τη δυνατότητα να ζητά εγγράφως από τον ενδιαφερόμενο διευκρινίσεις, καθώς και επιπλέον στοιχεία και δικαιολογητικά τεκμηριώνοντας το αίτημά της.

4. Μέσα σε διάστημα εξήντα (60) εργασίμων ημερών από την υποβολή του φακέλου στην αδειοδοτούσα αρχή και μετά την αξιολόγησή του, εκδίδεται αναλόγως άδεια χρήσης νερού ή/και εκτέλεσης έργων αξιοποίησης υδατικών πόρων ή απόφαση απόρριψης του αιτήματος για χορήγηση άδειας. Η απορριπτική απόφαση, η οποία εκδίδεται από το Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης μετά από εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, πρέπει να είναι επαρκώς αιτιολογημένη. Οι επιτόπιοι έλεγχοι που διενεργούνται κατά την κρίση της αδειοδοτούσας αρχής, δύνανται να διενεργούνται και από τις Υπηρεσίες Υποδοχής των φακέλων, εφόσον ζητηθεί από την αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ τους.

5. Η Ειδική Γραμματεία Υδάτων στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων της, διατηρεί το δικαίωμα
παρακολούθησης και παροχής οδηγιών και κατευθύνσεων σχετικά με τη διαδικασία έκδοσης αδειών χρήσης ύδατος ή/και εκτέλεσης αξιοποίησης υδατικών πόρων σε κάθε στάδιο αυτής.

Δείτε εδώ όλες τις λεπτομέρειες και τα δικαιολογητικά

--------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
--------------------------