Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ

Με το Ν. 3863/2010 (άρθρο 6) δημιουργήθηκε Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) υπαγόμενο στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ για την εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικής κρίσης όσον αφορά στον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων.

Από την έναρξη λειτουργίας των Υγειονομικών Επιτροπών των ΚΕ.Π.Α. (1-9-2011) καταργήθηκαν οι μέχρι τότε λειτουργούσες Υγειονομικές Επιτροπές των ασφαλιστικών φορέων και οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ που ζητούν συνταξιοδοτικές παροχές αναπηρίας εξετάζονται πλέον από τις Υγειονομικές Επιτροπές των ΚΕ.Π.Α.

Ταυτόχρονα εκδόθηκε νέος ενιαίος Κανονισμός προσδιορισμού του ποσοστού αναπηρίας, τον οποίο λαμβάνουν υπόψη τους οι γιατροί των Υγειονομικών Επιτροπών κατά την εξέταση των ασφαλισμένων.

Η λειτουργία των Επιτροπών των ΚΕ.Π.Α. δεν έχει δυστυχώς ομαλοποιηθεί και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερεί η εξέταση των ασφαλισμένων και να προκαλούνται δικαιολογημένα παράπονα.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 66 του ν. 4144/2013 δίνεται η δυνατότητα παράτασης για ένα εξάμηνο του συνταξιοδοτικού δικαιώματος στις περιπτώσεις των προσωρινά ανάπηρων συνταξιούχων εφόσον εκκρεμεί η υπόθεσή τους στις Υγειονομικές Επιτροπές των ΚΕ.Π.Α. χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων.

Εάν, μετά την Γνωμάτευση των Υγειονομικών Επιτροπών ΚΕ.Π.Α., κριθεί ότι αυτοί οι ασφαλισμένοι δεν φέρουν συντάξιμο ποσοστό αναπηρίας ή φέρουν μικρότερο ποσοστό από αυτό που είχαν αρχικά, οι αχρεωστήτως καταβληθείσες συνταξιοδοτικές παροχές αναζητούνται άτοκα δια συμψηφισμού με μηνιαία παρακράτηση 20% από τυχόν χορηγούμενες συνταξιοδοτικές παροχές ενώ, στην περίπτωση που δεν χορηγούνται παροχές, αναζητούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε. (Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων).

Η ισχύς της διάταξης αυτής λήγει την 31-10-2013.
Στη ρύθμιση υπάγονται μόνο οι συνταξιούχοι αναπηρίας και όχι οι επιδοματούχοι (προσωρινά παραπληγικοί ή τυφλοί).
Ο ΟΓΑ, σύμφωνα με τη Νομοθεσία του, χορηγεί συντάξεις αναπηρίας εφόσον, εκτός των άλλων προϋποθέσεων, οι ασφαλισμένοι του κρίνονται ανίκανοι για εργασία σε ποσοστό τουλάχιστον 67%.

Η χορήγηση μειωμένης σύνταξης αναπηρίας με ποσοστό μικρότερο του 67% δεν προβλέπεται. Κατά συνέπεια, εάν οι προσωρινά ανάπηροι συνταξιούχοι που έχουν παραπεμφθεί για εξέταση στις Υ.Ε. των ΚΕ.Π.Α. δεν κριθούν ανίκανοι σε ποσοστό τουλάχιστον 67%, δεν θα τους χορηγηθεί καμιά παροχή, η συνταξιοδότησή τους θα διακοπεί και δεν θα μπορεί να γίνει παρακράτηση από χορηγούμενες συντάξεις. Οι τυχόν αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές στα πλαίσια εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 66 του ως άνω Νόμου θα μπορούν να αναζητηθούν μόνο σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε.

Ο Οργανισμός μας θεωρώντας ότι η εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων για τα πρόσωπα που εμπίπτουν σε αυτές είναι αυτοδίκαιη και αυτεπάγγελτη, χωρίς δηλαδή να απαιτείται η υποβολή σχετικής αίτησης εκ μέρους των ενδιαφερομένων προχωρεί στην πληρωμή 5.200 περίπου προσωρινά αναπήρων συνταξιούχων που η συνταξιοδότησή τους έχει διακοπεί μέχρι 30-4-2013.

Οι δικαιούχοι θα πληρωθούν για πρώτη φορά το μήνα Ιούλιο 2013 και θα λάβουν τις συντάξεις τριών (3) μηνών (Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου 2013).
Για τους επόμενους μήνες η πληρωμή θα γίνεται ανά μήνα μέχρι τη συμπλήρωση του εξαμήνου.

Στους συνταξιούχους θα αποσταλεί προσωπική ενημερωτική επιστολή στην οποία γίνεται ειδική αναφορά σε ποιες περιπτώσεις δεν πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να εισπράξουν τις συντάξεις που θα τους αποσταλούν