Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Στην Κομισιόν το θέμα της αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών λόγω της μειωμένης καρπόδεσης στις ελιές

Ερώτηση προς την Κομισιόν για τις ζημιές που προκλήθηκαν στις ελαιοκαλλιέργειες της Κρήτης και άλλων ελαιοπαραγωγικών περιοχών της χώρας, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής. Στην ερώτησή του, ο έλληνας ευρωβουλευτής, περιγράφει τη ζημιά που υπέστησαν χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί λόγω των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν το Μάρτιο και τον Απρίλιο - και οι οποίες φυσικά δεν μπορούσαν να προβλεφθούν από τους παραγωγούς - και της επακόλουθης μειωμένης έως μηδενικής καρπόδεσης των ελιών, τονίζοντας την ανάγκη και διερευνώντας τη δυνατότητα άμεσης οικονομικής στήριξής τους.

Η πλήρης ερώτηση του Νίκου Χουντή έχει ως εξής:
Τόσο στην Κρήτη, όσο και σε άλλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας, παρατηρήθηκαν φέτος ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με ισχυρούς νότιους ανέμους, κατά την περίοδο άνθησης των ελαιοδένδρων.
Αποτέλεσμα των δυσμενέστατων αυτών συνθηκών ήταν, όπως επιβεβαιώνεται από όλους τους επιστημονικούς φορείς και υπηρεσίες, η καρπόδεση στις περισσότερες περιοχές να εμφανίζεται φέτος, από ιδιαίτερα χαμηλή έως μηδενική. Τονίζεται ότι, το φαινόμενο αυτό δεν έχει ξαναπαρατηρηθεί, ενώ οι καιρικές συνθήκες που το προκάλεσαν δεν μπορούσαν να προβλεφθούν από τους παραγωγούς.
Δεδομένης της τεράστιας οικονομικής ζημιάς που προμηνύεται για τους χιλιάδες ελαιοπαραγωγούς της χώρας, και της άμεσης ανάγκης αποζημίωσης και ενίσχυσής τους,

Ερωτάται η Επιτροπή:

  • Σε τι ενέργειες έχει προβεί μέχρι στιγμής η ελληνική κυβέρνηση για την αποζημίωσή των πληγέντων ελαιοπαραγωγών; Έχει δεχθεί η Επιτροπή αίτημα έκτακτης χρηματοδότησης για το λόγο αυτό μέσω των ΠΣΕΑ;
  • Τι άλλες δράσεις μπορεί να λάβει άμεσα η ελληνική κυβέρνηση ώστε να δοθεί μία οικονομική ανάσα στους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς;»
----------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
----------------------------