Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Ο κ. Δήμαρχος περπατά αμέριμνος στο δάσος, και λύκο δεν βλέπει...

Στην τελευταία μας ανακοίνωση σχετικά με την εισαγγελική έρευνα που διεξάγεται στα Κύθηρα, τονίσαμε πως μέχρις στιγμής δεν έχει στοιχειοθετηθεί κανένα κατηγορητήριο, διαψεύδοντας διάφορες υπερβολικές φήμες που έτρεχαν περί  ποινικών διώξεων, προφυλακίσεων και τα συναφή. 
Αδιαμφισβήτητα, η πρόσκληση σε απολογία δεν συνιστά από μόνη της απόδειξη ενοχής, και εν πάση περιπτώσει, το ενδιαφέρον και οι ελπίδες της Κυθηραϊκής Πρωτοβουλίας επικεντρώνονται μονίμως στην εξυγίανση των πολιτικών δομών του νησιού και σίγουρα όχι στη στηλίτευση ατόμων.
Εάν όμως η υπερβολική και αβάσιμη κινδυνολογία είναι παραπλανητική, άλλο τόσο αποπροσανατολίζει ο άνευ ουσίας και υπεραισιόδοξος εφησυχασμός. Μιλώντας στο Τσιρίγο FM την περασμένη Τετάρτη, ο δήμαρχος κ. Κουκούλης υπήρξε υπέρ το δέον καθησυχαστικός, ισχυριζόμενος ότι τίποτα δεν τρέχει πίσω από τις ανακρίσεις, και πως η δημοτική αρχή παραμένει άσπιλη και αμόλυντη. Τα ίδια όμως δεν μας είχε πει μετά την πρώτη επίσκεψη των επιθεωρητών τον περασμένο Μάρτιο; Ότι δηλαδή φεύγοντας οι επιθεωρητές  έφθασαν μέχρι να δώσουν συγχαρητήρια στον Δήμο «για την οικονομική του εικόνα»!
Βέβαια, γνωρίζοντας την πραγματική εικόνα, και πιεζόμενος από τις παρεμβάσεις του εκπροσώπου τύπου της Πρωτοβουλίας, Γιάννη Σταθάτου, ο κ. Κουκούλης κατέφυγε αφενός στα γνωστά ρητορικά σχήματα με τα οποία συστηματικά προσπαθεί να κουκουλώσει την πραγματικότητα, και αφετέρου σε ευσεβείς πόθους ότι ενδεχομένως, όποια δικαστική αρχή ασχοληθεί με το θέμα θα παραβλέψει ορισμένα επουσιώδη δήθεν και αναπόφευκτα ατοπήματα.
Ας δούμε όμως τι είναι αυτά τα επουσιώδη, και πόσο αξίζουν οι διαβεβαιώσεις του κ. Δημάρχου ότι όλα είναι για το καλύτερο στον καλύτερο των κόσμων. Το ζουμί, δηλαδή το μεγαλύτερο και σοβαρότερο μέρος της «Έκθεσης Ελέγχου στον Δήμο Κυθήρων», αφορά αναθέσεις δημοσίων έργων και τις κατά καιρούς αναβολές που ψηφίσθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο. Για κάθε μία περίπτωση, η έκθεση παραθέτει λεπτομερές ιστορικό και τα πλήρως εμπεριστατωμένα ευρήματα των ελεγκτών, καθώς και μια σύνοψη ευρημάτων.
Σταχυολογώντας σχεδόν στη τύχη τις συνόψεις πολλών υποθέσεων, βλέπουμε να επαναλαμβάνονται συστηματικά συμπεράσματα όπως:
•    «Μη τήρηση της αρχής του υγιούς ανταγωνισμού κατά τη δημοπράτηση…»
•    «Σημαντική τροποποίηση ουσιώδους όρου της διακήρυξης…»
•    «Διαφυγόντα για το Δημόσιο έσοδα…»
•    «Κώλυμα συμμετοχής στις συνεδριάσεις…»
•    «Καταστρατήγηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης…»
•    «Μη λήψη των απαιτούμενων μέτρων ασφαλείας…»
Εάν ο κ. Δήμαρχος θεωρεί ότι αυτά είναι όλα επουσιώδη ατοπήματα άνευ ιδιαίτερης σοβαρότητας, μάλλον κατοικεί άλλον πλανήτη από τους συμπολίτες του. Ούτε καθησυχάζει τον σκεπτόμενο Κυθήριο η αφελής παρατήρησή του πως όταν οι ελεγκτές γράφουν «η ανωτέρω πρακτική φαίνεται να αντίκειται στη διάταξη του άρθρου τάδε…», η λέξη «φαίνεται» ακυρώνει ουσιαστικά την παράβαση.
Κακά τα ψέμματα. Μπροστά στην καταιγίδα παραβάσεων και παραλείψεων που διαπιστώθηκε από τους ελεγκτές, δύο μόνο τινά μπορεί να συμβαίνουν: ή οι παραβάσεις αυτές έγιναν εσκεμμένα και εν γνώσει των συνεπειών του νόμου, ή οφείλονται σε ανικανότητα, ανεπάρκεια και άγνοια νόμου. Ποια από τις δύο εξηγήσεις θα επιλέξει να δώσει ο κ. Δήμαρχος στον Κυθηραϊκό λαό, τον οποίον τόσο συχνά και με τόσο στόμφο επικαλείται;
-------------------------------------- 

Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία
Δελτίο Τύπου, 27/6/2013