Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Δέσμευση του Υφυπουργού ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου





ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
14-06-2013

Δέσμευση του Υφυπουργού ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου για επανεξέταση του θέματος της αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ στην προσεχή συζήτηση για την αναπροσαρμογή του
  • Ανδριανός Μιχάλαρος, Πρόεδρος ΒΕΠ: «Η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων συνδέεται άμεσα με το ενεργειακό κόστος. Είναι αναγκαίος ο εξορθολογισμός των τιμολογίων και ο περιορισμός των αυξήσεων για την επιβίωση των Μμε»


Συνάντηση με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασημάκη Παπαγεωργίου, πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά με επικεφαλής τον Πρόεδρο Ανδριανό Μιχάλαρο και αποτελούμενη από τους Γιώργο Παπαμανώλη μέλος του Δ.Σ. και Μιχάλη Γιάγκα, διευθυντή την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013 στο γραφείο του Υφυπουργού.
Ο Πρόεδρος και οι εκπρόσωποι του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά έθεσαν στον υφυπουργό ΠΕΚΑ το ζήτημα των τιμολογίων της ΔΕΗ και, ιδιαίτερα, αναφέρθηκαν στην τιμολογιακή πολιτική, που ακολουθείται με το ΕΤΜΕΑΡ, όπως έχει μετονομαστεί πλέον το τέλος υπέρ των ΑΠΕ και την επιβάρυνση που έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που χρησιμοποιούν χαμηλή και μεσαία τάση. Όπως, συγκεκριμένα, ανέφεραν στον Υφυπουργό παρατηρήθηκε το τελευταίο διάστημα στις επιχειρήσεις αυτές υπερβολική και δυσανάλογη -σε σχέση με άλλους καταναλωτές- αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ της τάξης του 56,7%.
Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ δεσμεύθηκε για την εξέταση του συγκεκριμένου ζητήματος κατά την προσεχή συζήτηση για την αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος και οι εκπρόσωποι του ΒΕΠ έθεσαν το ζήτημα του υπερβολικού κόστους των τιμολογίων της ΔΕΗ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυξήσεις που μετακυλίονται στο κόστος υπηρεσιών και προϊόντων, μειώνοντας την ανταγωνιστικότητά τους και με αποτέλεσμα την επιπλέον επιβάρυνση επιχειρήσεων και καταναλωτών. Στο σημείο αυτό ο κ. Παπαγεωργίου κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του επισήμανε ότι από εδώ και στο εξής, θα είναι δύσκολη η κρατική παρέμβαση στο θέμα, καθώς από τον επόμενο μήνα απελευθερώνεται η τιμολογιακή ενεργειακή πολιτική καθώς η απελευθέρωση της ενέργειας αποτελεί κοινοτική οδηγία και μνημονιακή δέσμευση και η ΔΕΗ είναι ο φορέας εκείνος ο οποίος θα χαράξει τέτοιες στοχευμένες τιμολογιακές πολιτικές. 
 «Το ενεργειακό κόστος στη χώρα μας κάνει τις επιχειρήσεις λιγότερο ανταγωνιστικές σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και παραλύει στην κυριολεξία την αγορά. Φέτος, σύμφωνα με σχετική έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ θα μπουν άλλα 55.000 λουκέτα σε ελληνικές επιχειρήσεις. Η επιχειρηματικότητα ζητάει μείωση των πάγιων λειτουργικών της εξόδων και εξορθολογισμό των τιμολογίων της ΔΕΗ που επιβαρύνονται κι επιπλέον με υπέρογκα δημοτικά τέλη», επισήμανε ο Πρόεδρος του ΒΕΠ Ανδριανός Μιχάλαρος οποίος τόνισε και την υπέρογκη επιβάρυνση των τιμολογίων από τα δημοτικά τέλη. Τέλος, ο Πρόεδρος του ΒΕΠ προσκάλεσε τον υφυπουργό ΠΕΚΑ σε επίσκεψη στα γραφεία του Επιμελητηρίου και συνάντηση με τα μέλη του Δ.Σ. και  εκπροσώπους επιχειρήσεων -  μελών του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου την οποία ο κ. Παπαγεωργίου αποδέχθηκε.