Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Συνέχεια στη ρήξη Βγενόπουλου και YΠΑ


Ο πρόεδρος της MIG προσφεύγει στη δικαιοσύνη υποστηρίζοντας ότι οι ανακοινώσεις της ΥΠΑ δυσφημίζουν την Οlympic Air. Νωρίτερα, με ανακοίνωσή της, η ΥΠΑ επεσήμανε εκ νέου ότι η προσφορά της ΟΑ απορρίφθηκε επειδή είχε θέσει όρους, δηλαδή συνδυαστική αποδοχή της προσφοράς.

Βαθαίνει η κόντρα μεταξύ της Olympic Air και της Υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας για το θέμα των άγονων γραμμών. Ένα μόλις 24ωρο μετά τη συνέντευξη του προέδρου της MIG κ. Ανδρέα Βγενόπουλου και τις καταγγελίες που εξαπέλυσε κατά του υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, αλλά και τις απαντήσεις που έλαβε από τον διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ο ισχυρός άνδρας της MIG προσφεύγει στη δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι στα δελτία που εξέδωσε η ΥΠΑ χτες και σήμερα, «εμπεριέχονται λανθασμένοι νομικοί ισχυρισμοί αλλά και, κυρίως», όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου, «ανακριβή στοιχεία και δυσφημιστικές εκφράσεις κατά της εταιρείας μας που μας αναγκάζουν να προσφύγουμε στην Δικαιοσύνη».

Στο δελτίο Τύπου αφού εκφράζεται λύπη για το γεγονός ότι, όπως αναφέρει, «ο Διοικητής της ΥΠΑ απεφάσισε να αντιμετωπίσει τις καταγγελίες μας με έλλειψη ψυχραιμίας και παρωχημένα επικοινωνιακά τεχνάσματα».

Καλείται ο επικεφαλής της ΥΠΑ να παραιτηθεί ώστε να διευκολυνθεί η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης και οι αρμόδιοι Υπουργοί να αναλάβουν πλήρως τις πολιτικές ευθύνες που τους αναλογούν.

Καταλήγοντας, στο δελτίο τύπου επισημαίνεται ότι η Olympic Air θα παραδώσει πλήρη στοιχεία για όλες τις πτυχές της υπόθεσης και στην προκαταρκτική έρευνα που διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Ιωάννης Σακελάκος για να εξεταστεί εάν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της απιστίας παρά τη υπηρεσία και της παράβασης καθήκοντος.

ΥΠΑ: H OA είχε θέσει όρους
Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή της η ΥΠΑ επεσήμανε εκ νέου ότι η προσφορά της ΟΑ απορρίφθηκε, επειδή είχε θέσει όρους, δηλαδή συνδυαστική αποδοχή της προσφοράς προκειμένου να αναλάβει όλο το πακέτο των γραμμών, γεγονός που απαγορεύεται ρητώς από τη διαδικασία προκήρυξης του διαγωνισμού.

Σύμφωνα με την ΥΠΑ, για δύο από τις οκτώ γραμμές η OLYMPIC AIR ζήτησε 1.402.047€ ενώ ανταγωνίστρια εταιρεία είχε προσφέρει για τις δύο αυτές γραμμές 548.531€ (περίπου το 1/3 της προσφοράς της OLYMPIC AIR). Συγκεκριμένα, στην προσφορά που κατέθεσε η OLYMPIC AIR την 02/11/2009 περιέλαβε αυθαίρετα υποχρεωτικό όρο συνδυαστικής αποδοχής των προσφορών της. Δηλαδή, υπέβαλε προσφορά για 16 από τις 24 άγονες γραμμές αιτούμενη μηδενικό αντιστάθμισμα, αλλά με την υποχρέωση της επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού να κατακυρώσει και τις 16 γραμμές στην OLYMPIC AIR ταυτόχρονα, ενώ για τις υπόλοιπες 8 γραμμές ζητούσε 5,9 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή κατά περίπου 1 εκατ. ευρώ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη περυσινή.

Στην ανακοίνωση της ΥΠΑ διευκρινίζεται επίσης ότι η ΟΑ, τόσο στο διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί και ακυρώθηκε λόγω των εκλογών όσο και στη νέα προσφορά που κατέθεσε χτες για τις υπόλοιπες 9 γραμμές, στην προσφορά της δεν έχει θέσει κανένα απολύτως όρο, όπως είναι το σωστό, συμμορφούμενη πλήρως προς την νόμιμη διαγωνιστική διαδικασία και τις προβλέψεις της κείμενης σχετικής νομοθεσίας.
-------------------------------------------------------
Πηγή: InOut.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠE
-------------------------------------------------------