Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Στα σκαριά τα σχέδια για την επιδότηση των «άγονων γραμμών» της ακτοπλοΐας


Νέες προϋποθέσεις θέλει να θέσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την επιδότηση των «άγονων γραμμών» της ακτοπλοΐας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζει το ενδεχόμενο να χρηματοδοτήσει από το ΕΣΠΑ τη ναυπήγηση ή αγορά νεώτερων πλοίων για τις εσωτερικές θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να αποσαφηνιστούν τα κυβερνητικά σχέδια για τις «άγονες γραμμές», ωστόσο μέχρι στιγμής οι διαρροές θέλουν τους αρμόδιους υπουργούς να προχωρήσουν σε δημόσια διαβούλευση όλων των ακτοπλοϊκών γραμμών που αφορούν σε νησιά κάτω των 5.000 κατοίκων. Κατά κύριο λόγο, οι γραμμές αυτές αφορούν στα νησιά Ύδρα, Σπέτσες, Πόρο, Κύθηρα, Μήλο, Σαμοθράκη, Ιθάκη και φυσικά όλα τα μικρότερα νησιά του Αιγαίου. Οι γραμμές οι οποίες θα παραμείνουν στα «αζήτητα» θα επιδοτηθούν μέσα από τις εισπράξεις που διασφαλίζει ο επίναυλος ύψους 3% που βαραίνει τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ο οποίος ας σημειωθεί για το 2008 ανήλθε σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνει γνωστή η πρόβλεψη για το 2009 μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Βέβαια, πρώτα θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ποιο υπουργείο θα έχει την απόλυτη ευθύνη για την επιδότηση των «άγονων γραμμών». Υποτίθεται ότι τον πρώτο λόγο έχει το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ωστόσο διαφορετική άποψη έχουν στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας…

Το ΕΣΠΑ

Σύμφωνα με όσα διαρρέουν κυβερνητικοί παράγοντες, για την οριστική επίλυση του προβλήματος, θα προωθηθεί πρόγραμμα ναυπήγησης πλοίων που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007 – 2013 ).

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη ζητήθηκε από όλες τις Επιτροπές παρακολούθησης να διαθέσουν κονδύλια στον κωδικό 31. Εκτιμάται, όμως, ότι η προσπάθεια αυτή θα φέρει καινούρια πλοία στο Αιγαίο περίπου σε τέσσερα με πέντε χρόνια. Μέχρι τότε η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην απρόσκοπτη επιδότηση των μειωμένης δραστηριότητας ακτοπλοϊκών γραμμών.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του αναπτυξιακού σχεδιασμού της χώρας και μέσω του ΕΣΠΑ προβλέπονται έργα προσπελασιμότητας και περιβάλλοντος τοπικής κλίμακας, καθώς και πολιτικές ενίσχυσης, μειονεκτικών, νησιωτικών περιοχών και αυτά -λέγεται ότι- σκοπεύει να αξιοποιήσει η κυβέρνηση Παπανδρέου.
-----------------------------------------------------------
Πηγή: ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ-ΑΝΔΡΕΑΣ Ν. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ
-----------------------------------------------------------