Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Άσχημα είναι τα μαντάτα που έρχονται από τη Μεσσηνία για τις τιμές του ελαιόλαδου.


Το περίφημο, πρώιμο μαυρολίσιο ελαιόλαδο, που «ανοίγει» κάθε χρόνο την αγορά του προϊόντος στη χώρα μας, πωλείται τώρα στις δημοπρασίες που γίνονται στη Μεσσηνία σε τιμές 2,50 ευρώ το κιλό στον παραγωγό για οξύτητες μέχρι 3 γραμμές.

Και συνήθως οι τιμές αυτής της ποιότητας του ελαιόλαδου είναι υψηλότερες από τα επίπεδα στα οποία «κινείται» η παραγωγική χρονιά. Παράλληλα, υποτονικό εμφανίζεται το ενδιαφέρον των Ελλήνων και των Ιταλών εμπόρων για το προϊόν.

“Κακό ποδαρικό” για την τιμή του φετινού ελαιολάδου από το άνοιγμα της αγοράς στη Μεσσηνία

2,50 ευρώ το κιλό για το μαυρολίσιο

2,55 ευρώ ήταν η περυσινή πρώτη τιμή

3,30 ευρώ ήταν το 2007

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς στις φετινές δημοπρασίες ελαιόλαδου στην Πελοπόννησο το ενδιαφέρον είναι εξαιρετικά χαμηλό

Άσχημα είναι τα μαντάτα από την αγορά του φρέσκου ελαιόλαδου στη Μεσσηνία. Το πρώιμο μαυρολίσιο λάδι που «ανοίγει» κάθε χρόνο στην Ελλάδα την παραγωγική περίοδο, πωλείται τώρα από τους παραγωγούς στην τιμή μόλις των 2,50 ευρώ το κιλό για οξύτητες μέχρι 3 γραμμές. Κι αυτό σημαίνει ότι η αγορά σε όλη την Ελλάδα το πιθανότερο είναι να «ανοίξει» σε χαμηλότερα, από τα 2,50 ευρώ, επίπεδα.

Το «ποδαρικό» στην αγορά του ελαιόλαδου κάνει κάθε χρόνο το πρώιμο μαυρολίσιο λάδι της Μεσσηνίας, για να ακολουθήσει το ελαιόλαδο της αθηνελιάς από την περιοχή της Λακωνίας. Οι τιμές μάλιστα του μαυρολίσιου ελαιόλαδου είναι πάντα λίγο παραπάνω (επειδή είναι πρώιμο) από τα επίπεδα που θα ανοίξει η αγορά του προϊόντος σε όλη τη χώρα. Έτσι, αποτελεί τον…προάγγελο των τιμών.

Την περασμένη εβδομάδα τα δύο πρώτα βυτία μαυρολίσιου πουλήθηκαν στην τιμή παραγωγού των 2,70 ευρώ το κιλό, πάντα για οξύτητες μέχρι 3 γραμμές. Χθες οι τιμές έπεσαν στα 2,50 ευρώ το κιλό σε άλλα δύο βυτία που πουλήθηκαν από τον αγροτικό συνεταιρισμό Κορυφασίου, μετά από πλειοδοτικό διαγωνισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι στις αρχές του Νοεμβρίου (ήταν πιο όψιμη χρονιά) το μαυρολίσιο «άνοιξε» και τότε την αγορά ελαιόλαδου στην τιμή των 2,55 ευρώ το κιλό, σε συνθήκες υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών και αυξημένης (για τα δεδομένα της συγκεκριμένης ποιότητας ελαιόλαδου) οξύτητας.

Το 2007 η τιμή με την οποία «άνοιξε» την αγορά του ελαιόλαδου το μαυρολίσιο της Μεσσηνίας ήταν 3,30 ευρώ κιλό στον παραγωγό, πάντα για οξύτητες μέχρι 3 γραμμές.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς στις φετινές δημοπρασίες ελαιόλαδου στην Πελοπόννησο το ενδιαφέρον είναι εξαιρετικά χαμηλό. Συνεχίζει δηλαδή να εκδηλώνεται αδιαφορία για το ελληνικό λάδι από την ιταλική πλευρά, ενώ και οι Έλληνες επιχειρηματίες φαίνονται αρκετά διστακτικοί προφανώς λόγω της εμπορικής απραξίας αλλά και της κρίσης στην αγορά.
-----------------------------
Πηγή: Πατρίς
-----------------------------