Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΑΡΤΕΜΙΟ ΚΑΛΛΙΓΕΡΟ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε στα Κύθηρα η ιστορική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940.



Ετελέσθη Δοξολογία και ακολούθησε Πανηγυρικός και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων. Ο εορτασμός έκλεισε με την μαθητική παρέλαση από τους μαθητές του Λυκείου του Γυμνασίου καθώς και τους μαθητές των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων του νησιού μας.



Η ιστορία και οι αγώνες του ελληνισμού για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του, αποτυπωμένες στις μνήμες των παλαιοτέρων για μια ακόμη φορά πέρασαν μέσα στο πνεύμα και την ψυχή των νεωτέρων, μέσα από τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής της ιστορικής επετείου.



Με τη λήξη των εορταστικών εκδηλώσεων, ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Θ. Κουκούλης, υλοποίησε μια ιστορική και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Κυθήρων, και φυσικά και δική του.

Σε πανηγυρική τελετή στο Δημαρχείο Κυθήρων, η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου μετονομάσθηκε σε "Αίθουσα Δημάρχου Αρτεμίου Καλλίγερου" και ο κεντρικός δρόμος του διοικητικού διαμερίσματος Καλάμου σε οδό "Αρτεμίου
Καλλιγέρου Δημάρχου Κυθήρων".




Αποδόθηκε έτσι ένα χρέος τιμής στον αείμνηστο Δήμαρχο Κυθήρων Αρτέμιο Καλλίγερο.

Ο Αρτέμης Καλλίγερος αφιέρωσε ολόκληρη την ζωή του στην τοπική αυτοδιοίκηση και κατ' επέκταση στο νησί των Κυθήρων.

Πάνω από 30 χρόνια δούλεψε ασταμάτητα και ακούραστα από διάφορες θέσεις, για την πρόοδο και την ανάπτυξη του τόπου του, του Τσιρίγου του.



Παιδί φτωχής οικογένειας μεγάλωσε στα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια με θυσίες και στερήσεις πολλές, κάτι όμως που τον πότισε με αγάπη για τον συνάνθρωπο, με συμπόνοια για τον πάσχοντα, με έμπρακτη συμπαράσταση στους αδύναμους και που τελικά μέσα από όλα αυτά, καθορίστηκε και η πορεία του σαν άνθρωπος και σαν πολιτικός.

Έτσι τελικά έφθασε στο υψηλότερο αξίωμα του νησιού των Κυθήρων και έγινε Δήμαρχος του "Καποδιστριακού Δήμου Κυθήρων".



Αυξημένες ευθύνες, αλλά και δυνατότερη εντονότερη προσπάθεια. Μέσα από αγώνες και θυσίες έστησε, μαζί με τους συνεργάτες του, τον Δήμο Κυθήρων.
Ένα Δήμο που ξεκίνησε από το μηδέν. Ένα Δήμο που στην πραγματικότητα άρχιζε την ζωή του ταυτόχρονα με την έναρξη της Δημαρχιακής θητείας του νέου Δημάρχου.

Ο Αρτέμης Καλλίγερος διακρίθηκε ξανά μέσα από την πολιτική, ανθρωπιστική και κοινωνική του προσφορά.
Μέσα από αγώνες και θυσίες, μέσα από συγκρούσεις, κόπους και προσπάθειες, δυνατές πάντα, για την πρόοδο και την ανάπτυξη των Κυθήρων.



Απόλυτα επιτυχημένος σαν Δήμαρχος, μέσα από ανθρώπινη προσφορά διέγραψε μια ιστορική πορεία, χαράζοντας τους δρόμους που σήμερα διαβαίνουμε.

Η προσφορά του υπήρξε βασανιστική για τον ίδιο. Και η προσωπική του πορεία, γεμάτη θυσίες και κόπους. Μετέτρεπε όμως πάντα την αγωνία σε αγώνα και με βαθύ αίσθημα αυτοθυσίας χαιρόταν να βλέπει τους γύρω του, τους συμπατριώτες του, το νησί του, να προοδεύει και να αναπτύσσεται.

Η παρουσίαση του έργου του δεν είναι του παρόντος. Άλλωστε η Ιστορία γράφεται και ξαναγράφεται, όπως αναφέρει διακεκριμένος ιστορικός.



Σίγουρο είναι όμως, ότι όλοι οι άνθρωποι που έζησαν κοντά του, η οικογένεια του, οι φίλοι του και συνεργάτες του, αλλά και όλοι οι Κυθήριοι, θα μιλάνε πάντα με περηφάνια για τον Δήμαρχο Αρτέμιο Καλλίγερο.
--------------------------------------
Μανώλης Λουράντος - Πιέρρος
--------------------------------------