Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ


Απαντήσεις σε ειδικότερα θέματα - Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για διορισμό σε θέση φορέα του δημόσιου τομέα;

Ο υποψήφιος πρέπει:

- Να είναι Έλληνας πολίτης ή πολίτης χώρας κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Να είναι 20 ετών για την κατηγορία Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης και 21 ετών για τις κατηγορίες Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

- Να έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ή να έχει νόμιμα απαλλαγεί από αυτές.

- Να μην έχει καταδικαστεί για κακούργημα ή για συγκεκριμένα πλημμελήματα.

- Να έχει τη φυσική καταλληλότητα για την άσκηση των καθηκόντων της αντίστοιχης θέσης. - Να μην έχει απολυθεί λόγω πειθαρχικού παραπτώματος ή καταγγελίας της σύμβασης εργασίας αν δεν έχει παρέλθει πενταετία από την απόλυση.

Υπάρχουν ειδικές διατάξεις ως προς την ιθαγένεια των υποψηφίων;

Σύμφωνα με τα άρθρα 1, 2 και 3 του ν.δ. 3832/1958 (ΦΕΚ 128 Α΄) επιτρέπεται ο διορισμός σε δημόσιες θέσεις και θέσεις οργανισμών δημοσίου δικαίου Βορειοηπειρωτών, Κυπρίων ομογενών και ομογενών αλλοδαπών προερχομένων από την Κωνσταντινούπολη και από τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο, χωρίς να απαιτείται προσαγωγή πιστοποιητικού ελληνικής ιθαγένειας, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποδεικνύεται με κάποιον τρόπο η ιδιότητά τους ως Ελλήνων ως προς προς το γένος και τη συνείδηση.

Πότε πρέπει να συντρέχουν τα προσόντα και γενικά οι προϋποθέσεις πρόσληψης;

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα οι υποψήφιοι υπάλληλοι πρέπει να έχουν τα προσόντα διορισμού, τόσο κατά τον χρόνο λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων όσο και κατά τον χρόνο του διορισμού (εκτός εάν έχει καθοριστεί και ανώτατο όριο ηλικίας διορισμού, οπότε αυτό θα πρέπει να συντρέχει κατά το πρώτο, σύμφωνα με τα ανωτέρω, χρονικό σημείο).

Τα κωλύματα διορισμού δεν θα πρέπει να συντρέχουν σε κανένα από τα δύο προαναφερόμενα χρονικά σημεία.

Προβλέπεται ανώτατο όριο ηλικίας διορισμού ή πρόσληψης σε φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα;

Με τη διάταξη της παρ. 11 του άρθρου 10 του Ν. 3051/02 (ΦΕΚ 220 Α΄) το ανώτατο όριο ηλικίας διορισμού ή πρόσληψης τακτικού προσωπικού στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα έχει καταργηθεί, σε ειδικές όμως περιπτώσεις, με απόφαση του Υπουργού ΕΣΔΔΑ, έπειτα από γνώμη του οικείου φορέα, είναι δυνατό να τίθενται ανώτατα όρια ηλικίας, όταν αυτό απαιτείται από τη φύση και τις ιδιαιτερότητες των καθηκόντων συγκεκριμένων θέσεων (π.χ. εργασίες που απαιτούν αυξημένη σωματική αντοχή, σχετίζονται με την υγεία ή ασφάλεια των πολιτών, όπως γιατροί του ΙΚΑ και του ΕΣΥ, οδηγοί μέσων μαζικής μεταφοράς, κ.λπ.).

Η κατάργηση του ανωτάτου ορίου ηλικίας διορισμού ή πρόσληψης αφορά αποκλειστικά (π.χ. εργασίες που απαιτούν αυξημένη σωματική αντοχή, σχετίζονται με την υγεία ή ασφάλεια των πολιτών, όπως γιατροί του ΙΚΑ και του ΕΣΥ, οδηγοί μέσων μαζικής μεταφοράς, κ.λπ.) το τακτικό προσωπικό των φορέων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Τι προβλέπεται από το σύστημα προσλήψεων για τους υποψηφίους που είναι δημότες παραμεθορίων νομών,περιοχών νησιών κ.λπ.;

Για θέσεις τακτικού προσωπικού:

α) Σε γραπτό διαγωνισμό αα) Οι υποψήφιοι που είναι δημότες των Νομών Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου, Δράμας, Καστοριάς, Φλώρινας, Γρεβενών, Ευρυτανίας και Πέλλας ή των νησιών του Αιγαίου, πλην της Κρήτης, ή των νησιών Κυθήρων, Αντικυθήρων, Ιθάκης, Παξών, Οθωνών, Ερείκουσας και Μαθρακίου ή παραμεθόριων περιοχών των Νομών Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Κιλκίς και Σερρών, όπως οι περιοχές αυτές καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, εάν δεσμευτούν ότι θα υπηρετήσουν επί μία τουλάχιστον δεκαετία σε θέσεις υπηρεσιών του Δημοσίου ή των νομικών προσώπων της παρ. 1

του άρθρου 14 του Ν. 2190/94 ή της παρ. 3 του άρθρου 1 του Ν. 2527/97 οι οποίες προκηρύσσονται στον αντίστοιχο νομό ή νησί ή παραμεθόρια περιοχή, λαμβάνουν επιπλέον 20 μονάδες.

αβ) Οι υποψήφιοι που είναι δημότες δήμων ή κοινοτήτων πληθυσμού μέχρι και δέκα χιλιάδων κατοίκων, εφόσον επιθυμούν τον διορισμό τους σε θέσεις υπηρεσιών του δήμου ή της κοινότητας του οποίου είναι δημότες και δεσμεύονται να υπηρετήσουν σε αυτές επί δεκαετία τουλάχιστον λαμβάνουν επιπλέον 10 μονάδες.

β) Σε διαδικασία με σειρά προτεραιότητας βα) Οι υποψήφιοι που είναι μόνιμοι κάτοικοι και δημότες των περιοχών που αναφέρονται παραπάνω στην περίπτωση αα΄ προτάσσονται των λοιπών υποψηφίων ανεξάρτητα από το σύνολο των μονάδων που συγκεντρώνουν όταν συμμετέχουν σε διαδικασίες πρόσληψης ή διορισμού υπηρεσιών στις εν λόγω περιοχές, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπηρετήσουν σ΄ αυτές επί δεκαετία τουλάχιστον.

Μετά τους υποψηφίους που είναι μόνιμοι κάτοικοι και δημότες ακολουθούν οι υποψήφιοι που είναι απλώς δημότες των περιοχών αυτών και πάλι υπό την προϋπόθεση της προαναφερόμενης δεκαετούς παραμονής.

ββ) Οι υποψήφιοι που είναι δημότες δήμου ή κοινότητας πληθυσμού μέχρι και δέκα χιλιάδων κατοίκων, εφόσον επιθυμούν τον διορισμό τους σε θέσεις του δήμου ή της κοινότητας του οποίου είναι δημότες ή σε θέσεις δημοτικής ή κοινοτικής επιχείρησης ή νομικού προσώπου ή ιδρύματός τους και δεσμεύονται να υπηρετήσουν σ΄ αυτές επί μία τουλάχιστον δεκαετία λαμβάνουν επιπλέον 150 μονάδες.

Για θέσεις προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου:

Η εντοπιότητα σε επίπεδο δημότη αποτελεί το βασικό κριτήριο επιλογής του εν λόγω προσωπικού.

Σε ποια περίπτωση οι υποψήφιοι λαμβάνουν επιπλέον μονάδες για το προσόν της εμπειρίας;

Όσοι απασχολήθηκαν σε φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα για τέσσερα τουλάχιστον εξάμηνα, από την έναρξη ισχύος του Ν. 2190/1994 (3 Απριλίου 1994) έως την έναρξη ισχύος του Ν. 3051/2002 (20 Δεκεμβρίου 2002) λαμβάνουν προσαύξηση 40% για το κριτήριο της εμπειρίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα προκηρυχθεί στον φορέα απασχόλησής τους θέση τακτικού προσωπικού της ειδικότητάς τους.

Αν ο χρόνος της αποκτηθείσας εμπειρίας σε καθήκοντα της ίδιας ή παρεμφερούς ειδικότητας με αυτή της προκηρυσσόμενης θέσης διανύθηκε σε υπηρεσίες του δημοσίου, σε ΝΠΔΔ, ΟΤΑ πρώτου ή δεύτερου βαθμού, σε ΝΠΙΔ του δημόσιου τομέα της παρ. 1 του άρθρου 14 του Ν. 2190/1994, όπως ισχύει ή σε φορείς της παρ. 3 του άρθρου 1 του Ν. 2527/1997 και είναι αθροιστικά, ίσος ή μεγαλύτερος των είκοσι τεσσάρων μηνών, ο αριθμός των μονάδων για το κριτήριο της εμπειρίας προσαυξάνεται κατά 50%, για διαδικασίες διορισμού ή πρόσληψης βάσει προκηρύξεων που θα εκδοθούν μέχρι 31-12-2007 και για χρόνο εμπειρίας που αποκτήθηκε από το 1990 μέχρι 23-2-2005.

Τι γίνεται με τη συμμετοχή σε περισσότερες από μία διαδικασίες πρόσληψης;

Εάν κάποιος υποψήφιος συμμετάσχει σε περισσότερες από μία διαδικασίες πρόσληψης, με βάση τον Ν. 2190/1994, μπορεί να αποδεχτεί θέση σε φορέα του οποίου τα αποτελέσματα θα εκδοθούν πρώτα και στη συνέχεια όταν εκδοθούν τα αποτελέσματα των υπόλοιπων προκηρύξεων να αποδεχτεί άλλη θέση παραιτούμενος από αυτή που κατέχει, υπό την προϋπόθεση ότι όταν υποβλήθηκαν οι αιτήσεις συμμετοχής ο υποψήφιος δεν ήταν υπάλληλος σε κάποιον από τους προαναφερόμενους φορείς.

Τι προβλέπεται για την πρόσληψη στο Δημόσιο συγγενούς εργαζομένου που απεβίωσε κατά την εκτέλεση υπηρεσιακού καθήκοντος;

Ο Νόμος 3448/2006 (ΦΕΚ 57/15-3-2006) στο άρθρο 18 προβλέπει ότι όταν εργαζόμενος στον δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα αποβιώσει κατά και εξαιτίας της εκτέλεσης του υπηρεσιακού καθήκοντος, μπορεί ένα μέλος της οικογένειας του θανόντος μέχρι πρώτου βαθμού συγγενείας ή ένας αδελφός ή αδελφή ή σύζυγος αυτού να διοριστεί στον δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα σε κενή οργανική θέση ανάλογη των προσόντων που διαθέτει ο διοριζόμενος. Η αίτηση διορισμού πρέπει να υποβληθεί μέσα σε αποκλειστική προθεσμία πέντε (5) ετών από την ημερομηνία του θανάτου ή τη συμπλήρωση των νομίμων προϋποθέσεων για διορισμό (όριο ηλικίας, εκπλήρωση στρατιωτικών υποχρεώσεων κ.λπ.).

Οι δικαιούχοι υποβάλλουν την αίτηση διορισμού και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στην υπηρεσία που επιθυμούν να διοριστούν, η οποία και εξετάζει τη συνδρομή ή μη των νομίμων προϋποθέσεων για τον διορισμό.
----------------
Πηγή: Τα ΝΕΑ
----------------