Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Σύλλογος Αυλέμωνα "Ο ΦΙΛΟΞΕΝΟΣ " - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ κα.ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΙΑΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΛΕΜΩΝΑ

Με μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε το άρθρο με τίτλο " Τα Κύθηρα ποτέ δεν θα τα βρούμε" που υπογράφει η κα. Κατερίνα Μαριάτου στην ιστοσελίδα Dragonera Rossa.

Οι προσωπικές απόψεις της κυρίας Μαριάτου σχετικά με το ελεύθερο παράνομο camping δεν μας απασχολούν και ούτε θα αναλώναμε πολύ χρόνο να ασχοληθούμε με τις απόψεις αυτές, αν η συντάκτρια του άρθρου δεν προέβαινε σε απαράδεκτη δημόσια προσβολή προς το χωριό μας, τον Αυλέμωνα, χαρακτηρίζοντάς τον "αφιλόξενο".

Η κα. Μαριάτου προφανώς αγνοεί βασικές παραμέτρους των δυσμενών επιπτώσεων του ελεύθερου camping σε μια περιοχή ιδιαίτερου κάλλους, όπως η Παλαιόπολη και ο Αυλέμωνας, από την οποία προέρχεται μεγάλο μέρος του τουριστικού εισοδήματος του νησιού μας.

Όποιος όμως αγνοεί φροντίζει να ρωτά και να μαθαίνει και να μην αρκείται στις προσωπικές του ιδεοληψίες σχετικά με το ζήτημα αυτό. Εξάλλου η ίδια η συντάκτρια παραδέχεται ότι δεν έχει επιλέξει τον συγκεκριμένο τρόπο διακοπών "ποτέ". Συνιστούμε λοιπόν στην κα. Μαριάτου, την επόμενη φορά που θα αποφασίσει να ασχοληθεί  με ένα τόσο σοβαρό θέμα, να ρωτήσει πρώτα για να μάθει: 

-Να ρωτήσει τους επαγγελματίες, καταστηματάρχες και ξενοδόχους της περιοχής που εδώ και πολλά χρόνια υπέστησαν όλες τις αρνητικές συνέπειες της παράνομης και ανεξέλεγκτης κατασκήνωσης χωρίς ποτέ να βρουν υποστήριξη από καμία δημοτική ή δημόσια αρχή. Υπέστησαν ζημίες και φθορές στις επιχειρήσεις τους καθώς και πολλά διαφυγόντα έσοδα.

-Να ρωτήσει τους κατοίκους της περιοχής που έβλεπαν τον τόπο τους να υποβαθμίζεται τραγικά και να μετατρέπεται σε ένα ατελείωτο παράνομο camping όπως είναι σήμερα το προαύλιο του Αριστοτελείου  Πανεπιστημίου, που προσβάλλει τη Χώρα μας διεθνώς. 

-Να ρωτήσει τους αγρότες που έχουν τα κτήματά τους στην περιοχή την οποία έχουν αυθαίρετα μετατρέψει σε  camping, που  για  να μαζέψουν τις ελιές τους τον Οκτώβριο είναι  αναγκασμένοι πρώτα να απομακρύνουν τα περιττώματα των κατασκηνωτών.

-Να ρωτήσει τους γονείς που κάθε φορά που πήγαιναν για μπάνιο τα παιδιά τους έπεφταν στις "νάρκες", δηλαδή στα υπολείμματα των κατασκηνωτών στην παραλία της Λίμνης και της Παλαιόπολης και φυσικά έφευγαν και ούτε πλησίαζαν ξανά στην περιοχή με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία του χωριού μας.

-Να ρωτήσει τους τουρίστες που πλήρωναν τη διαμονή τους σε δωμάτια και ξενοδοχεία και σε πάμπολλες περιπτώσεις αντιμετώπισαν την οργή των παράνομων κατασκηνωτών που με τρόπο άκρως φασιστικό τους έδιωχναν από την παραλία θεωρώντας ότι αυτή τους ανήκει.



Την επέμβαση των Αρχών για το θέμα της παράνομης κατασκήνωσης στην περιοχή μας την ζητήσαμε εμείς και ευτυχώς φέτος εισακουστήκαμε.

Η δραστηριότητα αυτή, εκτός από παράνομη, αποτελεί αισθητική, περιβαλλοντική και οικονομική υποβάθμιση για την περιοχή μας και εμείς είμαστε εκείνοι που έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά το τίμημα της αδιαφορίας των Αρχών τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και της υποστήριξης ελάχιστων ντόπιων στην κατάσταση αυτή.

Όποιος θέλει να κατασκηνώσει μπορεί άνετα να πάει στο οργανωμένο camping στο Καψάλι, που μάλιστα διατηρεί πολύ χαμηλές τιμές και βρίσκεται σε εξαιρετική τοποθεσία. Τα υπόλοιπα είναι θεωρίες του καναπέ, εύκολες απόψεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα την οποία η συντάκτρια του άρθρου αγνοεί.

Ο Αυλέμωνας είναι ΦΙΛΟΞΕΝΟΣ και ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ τουριστικός προορισμός και έτσι έχει αποτυπωθεί στη συνείδηση των χιλιάδων επισκεπτών του. Είναι ένα μέρος ιδανικό για ποιοτικές διακοπές που μέσα από τις εξαιρετικές υποδομές που διαθέτει, συνεισφέρει πολλά στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού και στο τοπικό εισόδημα.

Στην κα. Μαριάτου δεν άρεσε ούτε η προβολή, ούτε η διαφήμιση. Είναι δικαίωμά της να μην της αρέσει τίποτα και να σχολιάζει αρνητικά τα πάντα από την ασφάλεια του καναπέ της. Δεν είναι δικαίωμά της όμως να προσβάλει με τέτοιο τρόπο μια ολόκληρη περιοχή, δεκάδες κατοίκους και επαγγελματίες που μέσα σε δύσκολες συνθήκες παλεύουν καθημερινά να σταθούν όρθιοι.

Ευτυχώς για εμάς η προβολή και η διαφήμιση φέτος έπιασε και για πρώτη φορά ο Ιούνιος είχε κίνηση πρωτοφανή στο νησί μας, ίσως ανάλογη των αρχών Αυγούστου. Εμάς αυτό όχι μας άρεσε, αλλά το επικροτούμε και συγχαίρουμε τους υπεύθυνους. Όπως επίσης τους συγχαίρουμε δημόσια γιατί μετά από πολλά χρόνια απραξίας έβαλαν επιτέλους τάξη στην ανεξέλεγκτη παράνομη κατασκήνωση που κάθε χρόνο υποβαθμίζει τραγικά την περιοχή μας.

Καλούμε δημόσια την κα. Μαριάτου να ανακαλέσει δημόσια την προσβλητική τοποθέτησή της για το χωριό μας.

              Για το Δ.Σ. του Συλλόγου
              Ο Πρόεδρος Πετρόχειλος Χαράλαμπος