Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Σε αναζήτηση εργατών αγροτικής γης και κτηνοτροφίας από το εξωτερικό.

Μεγάλη ζήτηση για εργατικό δυναμικό από χώρες του εξωτερικού εμφανίζουν η κτηνοτροφία, η γεωργία και η αλιεία. Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), περιφερειάρχες, δήμοι και νομαρχίες, κινητοποιούνται για να εξασφαλίσουν άδειες εργασίας σε αλλοδαπούς, με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχουν Έλληνες εργαζόμενοι για να καλύψουν τις συγκεκριμένες θέσεις. Οι αρμόδιοι φορείς αναζητούν μεταξύ άλλων εργάτες αγροτικής γης, εργάτες κτηνοτροφίας, αλιεργάτες, οδηγούς φορτηγών, βοηθητικό προσωπικό, σερβιτόρους και μάγειρες.


Όπως κάθε χρόνο έτσι και εφέτος, έστειλαν αιτήσεις εργασίας στις ελληνικές πρεσβείες προσφέροντας στους ενδιαφερόμενους άδεια διαμονής για εργασία. Οι αιτήσεις αυτές υποβάλλονται στις εκάστοτε επιτροπές, από εργοδότες οι οποίοι, όπως λένε, δυσκολεύονται να βρούνε Έλληνες υπαλλήλους. Έτσι, λοιπόν, οι περιφέρειες και οι δήμοι, συνεργάζονται με τις πρεσβείες, προκειμένου να ικανοποιήσουν διάφορες ανάγκες.

Μεταξύ των ειδικοτήτων υπάρχει αναζήτηση για οδηγό μουλαριών, μασέζ σιάτσου από την Κίνα, αλλά και μασέζ με ειδίκευση στο θεραπευτικό αγιουβερδικό μασάζ από τη Σρι Λάνκα. Επίσης, ζητάνε από tattoo artist, μάγειρες ινδικής κουζίνας, μέχρι και οικιακούς βοηθούς.

Συνολικά 4.240 αλλοδαποί, από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορούν να έρθουν στη χώρα μας και να εργαστούν νόμιμα, με εξασφαλισμένη άδεια εργασίας, αρχικά για έναν χρόνο. Ο αριθμός τους επιτρέπεται να προσαυξηθεί κατά 10%, προκειμένου να καλυφθούν έκτακτες ανάγκες. Το ερώτημα είναι δεν θέλουν να πάνε οι Έλληνες για εργάτες γης - κτηνοτροφίας - αλιείας, είναι διακρατικές συμφωνίες που τις «πιστώνεται» τελικά ο αγροτικός τομέας ή πρόκειται για τεχνική συμπίεσης ημερομισθίων;
-----------------------
Πηγή: agrotypos.gr
-----------------------