Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Επαναφέρει το παλαιό καθεστώς ανανέωσης αδειών λαϊκών αγορών η κυβέρνηση, αναστέλλεται η απεργία που είχαν εξαγγείλει οι πωλητές από 8 Μαΐου.

Τελικά έκανε πίσω η κυβέρνηση και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς, κατέθεσε νέα τροπολογία, στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία καταργεί τη διάταξη που ανέφερε ότι όλες οι υφιστάμενες άδειες θα διατηρηθούν ως το τέλος Οκτωβρίου 2014. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Κων/νος Κακαράντζας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πωλητών Λαϊκών Αγορών, «μετά από αυτή την απόφαση επανερχόμαστε στο παλαιό καθεστώς της ανανέωσης των αδειών ανά τρία χρόνια, με την προσκόμιση των σχετικών δικαιολογητικών και της ασφαλιστικής ενημερότητας. Αυτό σε ένα βαθμό μας καλύπτει». Αγκάθι τώρα παραμένει η διάταξη για απαγόρευση μεταβίβασης που αφορά τους εμπόρους. Πάντως η εξέλιξη αυτή οδήγησε τους πωλητές λαϊκών να μην προχωρήσουν στην απεργία που είχαν εξαγγείλει από την Τετάρτη, 8 Μαΐου 2013.


Οι Ομοσπονδίες πωλητών λαϊκών αγορών θα συνέλθουν σήμερα το απόγευμα για να αποφασίσουν από κοινού για το τι πρόκειται να κάνουν. Την Κυριακή (29/4/2013) είχε προηγηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος στη Βουλή ενάντια στο πολυνομοσχέδιο. Τη διαμαρτυρία την είχε οργανώσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδίας Πωλητών Λαϊκών Αγορών. Το βασικό σύνθημα ήταν «όχι στην εξόντωση των λαϊκών αγορών υπέρ σούπερ μάρκετ και πολυεθνικών». Κατά τη συγκέντρωση μοιράστηκαν 5 τόνοι φρούτα και λαχανικά.

Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο
Το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών τελικά ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, εν μέσω αντιδράσεων από πλευράς της αντιπολίτευσης. Το πολυνομοσχέδιο έλαβε 168 ψήφους «υπέρ», 123 «κατά», και 1 «παρών». Μαζί με το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκαν και τροπολογίες που ρυθμίζουν μισθολογική εκκρεμότητα των επιτυχόντων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 2010, ζητήματα παραχώρησης αιγιαλού σε ξενοδοχεία, κάμπινγκ και κέντρα αναψυχής και για την απασχόληση ανέργων σε προγράμματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και για την μείωση των εργοδοτικών εισφορών εκείνων των επιχειρήσεων που δεν προβαίνουν σε μειώσεις προσωπικού.

Δεκτή η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για απασχόληση ανέργων

Σε μερική αποδοχή και του δεύτερου άρθρου της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ, για τη δυνατότητα μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, προέβη ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Η διατύπωση της νομοτεχνικής προσθήκης του κ. Στουρνάρα, για την απασχόληση ανέργων σε ολιγόμηνα προγράμματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (που αφορά στο πρώτο άρθρο της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ), προβλέπει καθαρές αμοιβές «κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας», ύψους 19,6 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερες των 490 ευρώ μηνιαίως - ενώ για εργαζόμενους κάτω των 25 ετών, οι απολαβές δεν θα ξεπερνούν τα 427 ευρώ μηνιαίως. Σε ό,τι αφορά δε, τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, αυτή μπορεί να προβλέπεται «ως μέτρο ανάσχεσης της ανεργίας, για τις επιχειρήσεις που διατηρούν τις υφιστάμενες σε αυτές, θέσεις εργασίας».

Ρύθμιση για τα φτωχά νοικοκυριά και το τέλος ακινήτων

Ειδική ρύθμιση για τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας (υπαρκτή ή επικείμενη) στην επιβολή του ειδικού φόρου ακινήτων κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού, θα μπορούν να ρυθμιστούν ο αριθμός των δόσεων και το ύψος της οφειλής, «ώστε τα υπόχρεα πρόσωπα να μπορούν να ανταποκριθούν στην καταβολή, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η διαβίωση των ιδίων, ή των προσώπων που συνοικούν με αυτούς και τους βαρύνουν φορολογικά». Παράλληλα η τροπολογία, η οποία αφορά ακίνητα που αποτελούν την κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία και αποτελούσε «πίεση» της Δημοκρατικής Αριστεράς, δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους που αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα ακόμα και τη δυνατότητα ολοκληρωτικής απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής του ειδικού τέλους ακινήτων. Η κατάθεση της τροπολογίας στο πολυνομοσχέδιο έγινε νωρίς το απόγευμα της Κυριακής από τον υπουργό, ενώ είχαν προηγηθεί συζητήσεις με τα στελέχη της Τρόικα, τα οποία εντέλει αποδέχθηκαν την προτεινόμενη ρύθμιση.

Δεκτή τροπολογία για συγχώνευση ΔΕΘ ΑΕ και HELEXPO
Από την πλευρά του, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, αποδέχθηκε βουλευτική τροπολογία με στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας συγχώνευσης των εταιρειών ΔΕΘ ΑΕ και HELEXPO AE. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας που είχε κατατεθεί από τους βουλευτές της ΝΔ Κωνσταντίνο Γκιουλέκα, Γιώργο Ορφανό, Ελενα Ράπτη και Σάββα Αναστασιάδη, η διαδικασία της συγχώνευσης δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί μέσα στο προβλεπόμενο διάστημα των δύο μηνών επειδή αναδείχθηκαν τεχνικά προβλήματα και ο προβλεπόμενος χρόνος αποδείχθηκε εξαιρετικά σύντομος. Με την τροπολογία «οι εγκριτικές της συγχωνεύσεως Γενικές Συνελεύσεις πρέπει να έχουν συντελεστεί μέσα σε αποκλειστική προθεσμία 2 μηνών από την έναρξη ισχύος του Ν. 4109/2013, ακόμη και κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων περί προθεσμιών και δημοσιότητας του κ.ν. 2190/1920 και του ν. 2166/1993. Η δε συγχώνευση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός δύο μηνών από την ολοκλήρωση των προαναφερόμενων Γενικών Συνελεύσεων. Οι προαναφερόμενες ρυθμίσεις ανατρέχουν στο χρόνο έναρξης ισχύος του ν. 4109/2013».

Αναδιατύπωση για τις κρατικές ενισχύσεις επιχειρήσεων Μακεδονίας και Θράκης
Επίσης, ο κ. Στουρνάρας κατέθεσε αναδιατύπωση που επιχειρεί να απαντήσει στις ανησυχίες των επιχειρήσεων της Μακεδονίας και της Θράκης, για τις κρατικές ενισχύσεις που είχαν λάβει και που σήμερα καλούνται να επιστρέψουν εντόκως πίσω, έχοντας κριθεί παράνομες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η τροπολογία προβλέπει πως για καθεστώτα κρατικών ενισχύσεων παραμεθορίων περιοχών, που είχαν θεσμοθετηθεί τουλάχιστον πριν από 15 χρόνια, και τα οποία έχουν κριθεί παράνομα αλλά η επίσημη διαδικασία έρευνας ξεκίνησε πριν από 8 έτη ή αργότερα, η απόφαση ανάκτησης των χορηγηθέντων πόρων, διαβιβάζεται στην Κομισιόν «ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα ανάκτησης με ευνοϊκότερους όρους, για λόγους προστασίας της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής». Οι δύο προσθήκες, απαντούν σε σειρά παρατηρήσεων βουλευτών, που εκφράστηκαν κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών και στην Ολομέλεια.

Νομοτεχνική βελτίωση για το bake off
Επιπλέον, με άλλη προσθήκη που κατέθεσε ορίζεται ότι επιτρέπεται η ίδρυση πρατηρίων άρτου στα σούπερ μάρκετ κ.α. αλλά «σε χώρο σαφώς διαχωρισμένο και τηρουμένων των υγειονομικών διατάξεων».

Το αργότερο έως 1η Ιουλίου η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές
Επιπλέον, το αργότερο ως την 1η Ιουλίου προβλέπεται να τεθεί σε εφαρμογή η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, βάσει των αλλαγών που ενσωματώθηκαν κατά τη συζήτηση στη Βουλή. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι η πληρωμή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ ) για το 2011 και το 2012 θα ξεκινήσει από τον ερχόμενο Αύγουστο ενώ για τον ΦΑΠ του 2013 από το Νοέμβριο αφού ως καταληκτική προθεσμία για την καταβολή και της τελευταίας δόσης από τα εκκαθαριστικά αυτά τίθεται η 28η Φεβρουαρίου 2014. Σημειώνεται ότι ο ΦΑΠ του 2011 και του 2012 θα περιληφθεί σε ένα εκκαθαριστικό και θα καταβληθεί σε 7 μηνιαίες δόσεις, ενώ ο ΦΑΠ του 2013 θα αποσταλεί σε ξεχωριστό εκκαθαριστικό που θα πρέπει να αποπληρωθεί σε 4 μηνιαίες δόσεις. Επίσης εξαιρούνται οι αγρότες από την έκτακτη εισφορά του 42% για τα νέα φωτοβολταϊκά.

Τροπολογία για χρήση αιγιαλού-παραλίας σε κάμπινγκ, κέντρα αναψυχής και ξενοδοχεία
Παράλληλα, αργά το βράδυ, η υπουργός Τουρισμού έκανε δεκτή τροπολογία με την οποία επιδιώκεται «η εξομάλυνση προβλήματος που έχει ανακύψει για την παραχώρηση της χρήσης αιγιαλού-παραλίας» σε κάμπινγκ, κέντρα αναψυχής και ξενοδοχεία, λόγω μη έγκαιρης σύναψης μισθωτηρίων συμβολαίων με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.). Την τροπολογία είχαν καταθέσει οι βουλευτές της ΝΔ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος και Βασίλειος-Νικόλαος Υψηλάντης και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Κεγκέρογλου και 'Αντζελα Γκερέκου.

Ο κ. Στουρνάρας έκανε επίσης δεκτή την τροπολογία για τους υπαλλήλους που έχουν διοριστεί από την πράξη του ΑΣΕΠ από το 2010. Επίσης ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει τη δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα και οι οφειλές στους ΟΤΑ
---------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
---------------------------------