Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Οργή αγροτών για την εισφορά από την παραγωγή ρεύματος

ΤΗΝ έντονη αντίδραση των αγροτών που εστράφησαν προς την παραγωγή ρεύματος εγκαθιστώντας φωτοβολταϊκά συστήματα σε αγροτική γη έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να επιβάλει έκτακτη εισφορά επί του τζίρου των επιχειρήσεων παραγωγής ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και τα μέτρα που προωθεί για τον περιορισμό της εγκατάστασης νέων φωτοβολταϊκών μονάδων.

Χθες αγρότες από την Αιτωλοακαρνανία που έχουν εγκαταστήσει φωτοβολταϊκούς σταθμούς πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζητώντας να επιταχυνθεί η σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ των φωτοβολταϊκών μονάδων που έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μάκη Παπαγεωργίου ο οποίος τους παρουσίασε τα προβλήματα που οδήγησαν στην επιβολή της έκτακτης εισφοράς (έλλειμμα ΛΑΓΗΕ) ενώ διευκρίνισε ότι η έκτακτη εισφορά για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά θα είναι κατά δυο ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα ανά κατηγορία.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου Θωμάς Κουτσουπιάς ζήτησε να αρθούν οι αδικίες σε βάρος των αγροτών που παραμένουν εγκλωβισμένοι έχοντας ολοκληρώσει τις επενδύσεις τους αλλά δεν τους δίνεται η δυνατότητα σύνδεσης με το δίκτυο, ενώ τόνισε ότι η εισφορά που επιβάλλεται είναι εξοντωτική. «Για εξαπάτηση των αγροτών από το κράτος, καθώς άλλα έταζαν και άλλα υλοποίησαν τελικά», έκανε λόγο το μέλος δ.σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ και πρόεδρος του ΣΕΚ, Παναγιώτης 
------------------------------------
Πηγή: iExpress.gr
------------------------------------