Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Μαρίνες


Η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πιο αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο και φυσικό παράδεισο για τους λάτρεις του υγρού στοιχείου.

Ένας ωκεανός από ευκαιρίες

Η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πιο αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο και φυσικό παράδεισο για τους λάτρεις του υγρού στοιχείου. Με παραλίες που το συνολικό τους μήκος ξεπερνά τα 15,000 χιλιόμετρα και περισσότερα από 6,000 μεγάλα και μικρότερα νησιά, η Ελλάδα προσφέρει στους λάτρεις της ιστιοπλοΐας αμέτρητες ευκαιρίες να απολαύσουν τα καταγάλανα νερά, τη μοναδική ομορφιά της ελληνικής φύσης, και τα φημισμένα πολιτισμικά και ιστορικά αξιοθέατα.

Καθώς η ζήτηση για υπηρεσίες επαγγελματικών μαρίνων αυξάνεται, ομοίως διευρύνονται και οι ευκαιρίες για επενδύσεις στον συγκεκριμένο τουριστικό κλάδο. Η τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας αποτελεί το 18% του ΑΕΠ, απασχολεί περισσότερους από 700,000 εργαζόμενους και φιλοξενεί εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, που αναμένεται να αυξηθούν σε 20 εκατομμύρια μέχρι το 2010, από 17 εκατομμύρια το 2008. 

Το μέγεθος της αγοράς (σε αξία) των ελληνικών τουριστικών λιμένων ήταν 30 εκατομμύρια Ευρώ το 2008 και παρουσίασε μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 4% κατά την περίοδο 2005-2008.


Μέγεθος της αγοράς (σε αξία) των ελληνικών τουριστικών λιμένων


Πηγή: ICAP, Market Estimations


Οι φιλόξενες θάλασσες της Ελλάδας προσελκύουν επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο που έρχονται στη χώρα μας για να απολαύσουν τις υπέροχες αμμουδιές, τα πανέμορφα νησιά, αλλά και τα γραφικά χωριά της ενδοχώρας.

Οι μαρίνες της Ελλάδας χρήζουν σημαντικών αναβαθμίσεων προκειμένου να  ανταποκριθούν στον αυξανόμενο αριθμό ιστιοπλοϊκών σκαφών και θαλαμηγών, ενώ παράλληλα αποτελούν εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες. Επιπλέον, απαιτείται η κατασκευή νέων μαρίνων καθώς η χώρα μας καλείται να φιλοξενήσει ακόμα περισσότερα σκάφη και τους ιδιοκτήτες τους.  

Σήμερα, στην Ελλάδα υπάρχουν 19 μαρίνες με 6.661 θέσεις ελλιμενισμού, προσφέροντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Πολλές από αυτές έχουν βραβευτεί από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Γαλάζιας Σημαίας. Πρόσφατα, ο ΕΟΤ και κάποιες από τις 13 Περιφέρειες της χώρας έχουν ξεκινήσει την υλοποίηση προγράμματος στην κατεύθυνση δημιουργίας στα ελληνικά παράλια ενός ολοκληρωμένου δικτύου αγκυροβολίων και σχετικών υπηρεσιών. Το πρόγραμμα αυτό βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωσή του. Νέες σύγχρονες μαρίνες, λιμάνια σε ξενοδοχεία και αγκυροβόλια που παρέχουν ασφαλή ελλιμενισμό σκαφών, ήδη είναι σε λειτουργία ή είναι στη διαδικασία έναρξης της λειτουργίας τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες των τουριστών.

Το σύνολο των θέσεων ελλιμενισμού σκαφών όλων των κατηγοριών που έχουν χωροθετηθεί σε πανελλαδικό επίπεδο με εξαίρεση τα εμπορικά λιμάνια, αλιευτικά καταφύγια και λιμενίσκους ναυταθλητικών ομίλων, ανέρχεται σε 19.269 θέσεις και οι οποίες αντιστοιχούν σε 128 λιμένες. Οι εν λειτουργία τουριστικοί λιμένες, αγκυροβόλια και καταφύγια είναι 55 με το σύνολο των θέσεων ελλιμενισμού να ανέρχεται σε 10.015. Κατά κατηγορία, οι τουριστικοί λιμένες (μαρίνες) συγκεντρώνουν το 80,7% του συνόλου των εν λειτουργία θέσεων. (ICAP, Μελέτη για σκάφη αναψυχής, Ιούνιος 2009).

Η αυξημένη ζήτηση για επιπλέον χώρους, ποικίλες υπηρεσίες και εγκαταστάσεις δημιουργεί ευκαιρίες που απαιτούν πείρα, ειδικές γνώσεις και ισχυρές συνεργασίες.  
Η νομοθεσία για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) αποτελεί μια ελκυστική πλατφόρμα για τις ανάγκες επέκτασης των μαρίνων, μέσω ανάπτυξης της κρατικής ακίνητης περιουσίας.
Το ευνοϊκό περιβάλλον ανάπτυξης μαρίνων
• Επεκτεινόμενη αγορά και αυξανόμενη ζήτηση για μόνιμες θέσεις ελλιμενισμού
• Ανάγκη για νέες και αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις σε πολλά σημεία της Ελλάδας
• Δυνατότητα επένδυσης σε έργα ΣΔΙΤ
• Ασφαλείς θάλασσες και μικρές αποστάσεις μεταξύ ελκυστικών προορισμών
• Ελλάδα: Ένας καταξιωμένος και διάσημος τουριστικός προορισμός
Η ελληνική κυβέρνηση έχει ορίσει την ανάπτυξη της τουριστικής υποδομής ως στόχο προτεραιότητας και ενισχύει έμπρακτα την κατασκευή νέων μαρίνων, καθώς και την αναβάθμιση των ήδη υπαρχουσών, με σκοπό να ικανοποιηθεί η αυξανόμενη ζήτηση του αναπτυσσόμενου τομέα των σκαφών αναψυχής.

Μαρίνες σε λειτουργία, Ιανουάριος 2010
 ΟΝΟΜΑ
 ΠΕΡΙΟΧΗ 
 ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 
 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
 ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Άγιος Νικόλαος, Λασίθι, Κρήτη
250
ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ 

ΑΛΙΜΟΣ
Άλιμος, Αττική 
 950
 ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΑΡΕΤΣΟΥ
Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη
300
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
  ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ
 Βουλιαγμένη, Αττική
 115 
 ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΒΟΥΝΑΚΙ
 Βουνάκι, Αιτωλοκαρνανία
 70
STACHTIARIS - ACHEIMASTOS S.A.
  ΓΛΥΦΑΔΑ
  Γλυφάδα, Αττική
  780
  ΔΗΜΟΤΙΚΗ
 ΓΟΥΒΙΑ 
 Κέρκυρα, Κέρκυρα
 850
 I.K.G.
ZEA
 Πειραιάς, Αττική
 650
 ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
 ΚΑΛΑΜΑΤΑ
 Καλαμάτα, Μεσσηνία
 300
 PRIVATE - KYRIAKOULIS S.A.
ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ (ΑΚΤΙΟΝ)  
Άκτιο, Αιτωλοκαρνανία
136 
NAFPIGOPLASTIKI S.A. 
ΚΩΣ
Κώς, Δωδεκάνησα
250
ΔΗΜΟΤΙΚΗ
ΜΑΝΔΡΑΚΙ
Μανδράκι, Δωδεκάνησα 
115
ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
ΜΕΘΑΝΑ
Μέθανα, Αττική
70
ΔΗΜΟΤΙΚΗ
 ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ
 Άγιος Ιωάννης, Κορινθία
 220
 ΔΗΜΟΤΙΚΗ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΜΑΡΙΝΑ
Ελληνικό, Αττική
685
OLYMPIC MARINE S.A.
ΠΑΤΡΑ
Πάτρα, Αχαϊα
450
ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
 PORTO KARRAS
Porto Carras, Χαλκιδική
 175
 PORTO CARRAS SA
 PORTO SANI
Σάνη, Χαλκιδική
 100
SANI S.A. 
 ΦΑΛΗΡΟ
 Nέο Φάληρο, Πειραιάς
 130
 ΜΑΡΙΝΑ ΦΑΛΗΡΟΥ Α.Ε.
ΦΛΟΙΣΒΟΣ
Αθήνα, Αττική
249
 LAMDA Flisvos Marina S.A.
Πηγή: ΕΟΤ

Μαρίνες υπό κατασκευή
ΜΑΡΙΝΑ
ΠΕΡΙΟΧΗ
ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΑΧΙΛΙ
ΣΚΥΡΟΣ
150
ΑΓΙΑ ΓΑΛΗΝΗ
ΑΓΙΑ ΓΑΛΗΝΗ, ΡΕΘΥΜΝΟ
112
ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ
ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ, ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
190
ΖΑΚΥΝΘΟΣ 
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
150
ΙΚΑΡΙΑ
ΛΕΥΚΑΔΑ, ΙΚΑΡΙΑ
250
ITEA
ΙΤΕΑ, ΦΩΚΙΔΑ
146
ΘΑΣΟΣ
 ΛΙΜΕΝΑΡΙΑ, ΘΑΣΟΣ
 280
ΚΑΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ
  ΦΘΙΩΤΙΔΑ
81
ΚΑΤΑΚΟΛΟ
ΚΑΤΑΚΟΛΟ, ΗΛΕΙΑ
235
ΚΥΛΛΗΝΗ
ΚΥΛΛΗΝΗ, ΗΛΕΙΑ
150 
ΛΕΥΚΑΔΑ
ΛΕΥΚΑΔΑ
482
ΜΑΛΙΑ
ΜΑΛΙΑ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ
300
ΜΥΤΙΛΗΝΗ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ, ΛΕΣΒΟΣ
200
ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ
ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ, ΧΑΝΙΑ
140
ΠΙΔΑΛΙ
 ΠΙΔΑΛΙ, ΣΥΡΟΣ
254
ΠΟΡΤΟ ΓΟΥΒΕΣ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
72
ΠΡΕΒΕΖΑ
ΠΡΕΒΕΖΑ
261
ΠΥΛΟΣ
ΠΥΛΟΣ

 ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟ (ΣΑΜΟΣ)
 ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟ

ΡΟΔΟΣ
ΣΦΑΓΕΙΑ, ΡΟΔΟΣ
500
ΤΟΥΡΛΟΣ 
ΤΟΥΡΛΟΣ, ΜΥΚΟΝΟΣ

ΧΙΟΣ
 ΚΑΣΤΕΛΛΟ, ΧΙΟΣ
 274

Πηγή: ΕΟΤ

Δειλά - δειλά και εφέτος φάνηκαν και στο Καψάλι κάποια μικρά σκάφη που θα περάσουν άλλα μερικά 24ωρα και άλλα ίσως μόλις μερικές ώρες στο φιλόξενο λινάνι του Καψαλιού...


Διαβάσαμε πάρα πάνω ένα μεγάλο σχεδιασμό για διάφορες μαρίνες σε όλη την Ελλάδα. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να δούμε ανάμεσα τους κάποιο λινάνι των όμορφων Κυθήρων, παρόλο που και η γεωγραφική τους θέση αλλά και η φυσική τους ομορφιά θα μπορούσε να προσελκύσει ένα πολύ μεγάλο αριθμό τουριστικών σκαφών και δημιουργία μαρίνας.

Θα μπορούσε να ήτανε στο Καψάλι είτε στον Αυλαίμωνα, είτε στο Διακόφτι, και ίσως στην Αγία Πελαγία και μπορεί και σε περισσότερα προσφερόμενα για αυτό λιμανάκια, πολύ πιο προνομιούχα και κατάλληλα από τα ήδη αναφερθέντα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Για να συμβεί όμως αυτό χρειάζεται προσπάθεια και αγώνας για να προβληφθεί να μελετηθεί και να ενταχθεί σε ανάλογο πρόγραμμα.....
 
Το ατυχές είναι άμα έχεις στην τσέπη σου κάποια διαμάντια και τα κρύβεις από τον ίδιο σου τον εαυτό πιστεύοντας ότι κάποιος θάρθει και θα τα αγοράσει χωρίς να το ξέρει, απλά ζεις σε ένα ονειρικό κόσμο και αν δεν ξεφύγεις από αυτόν θα βυθισθείς για πάντα σε ένα αιώνιο ύπνο......
--------------------------------------------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης-Φωτογραφίες Γιώργος Σάμιος
--------------------------------------------------------------------