Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Σε τροχιά υλοποίησης έργα διαχείρισης υδατικών πόρων της Λακωνίας

“ Απάντηση των Στ. Καλαφάτη και Αθ. Τσαυτάρη σε ερώτηση της βουλευτή Λακωνίας Φ. Πατριανάκου ”


Με ερώτησή που είχε καταθέσει στη Βουλή, η βουλευτής Λακωνίας κ. Φεβρωνία Πατριανάκου είχε ζητήσει από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αναλυτική πληροφόρηση για το γενικότερο σχεδιασμό διαχείρισης των υδατικών πόρων της Λακωνίας. 

Στην ίδια ερώτηση είχε, επίσης, ζητήσει αναλυτική ενημέρωση για την κατασκευή του φράγματος της Κελεφίνας, για το αρδευτικό του Βασιλοπόταμου και για το αρδευτικό δίκτυο του Τρινάσου τονίζοντας ότι πρόκειται για έργα πνοής για τη βιώσιμη ανάπτυξη του Nομού.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Σταύρος Καλαφάτης απάντησε στη Βουλευτή ότι το Σχέδιο Διαχείρισης Υδατικών Πόρων του Υδατικού Διαμερίσματος Ανατολικής Πελοποννήσου, στο οποίο περιλαμβάνεται το μεγαλύτερο μέρος του Νομού Λακωνίας, προβλεπόταν ήδη  να εγκριθεί εντός του Μαρτίου, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Στο Σχέδιο αυτό περιλαμβάνονται μέτρα, έργα και δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων ο αγωγός μεταφοράς νερού από Ευρώτα και πηγές Βασιλοπόταμου για την αντιμετώπιση της υφαλμύρωσης περιοχών Δ. Έλους και επέκτασης στις πεδιάδες Μολάων και Ασωπού, το φράγμα Κελεφίνας, η ύδρευση Ανατολικής Μάνης από τις πηγές της Αγίας Μαρίνας και το αρδευτικό δίκτυο Τρινάσου, τα οποία έχουν ήδη κριθεί συμβατά με το Σχέδιο Διαχείρισης.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης απάντησε στη Βουλευτή ότι η μελέτη του φράγματος της Κελεφίνας, προϋπολογισμού 2,98 εκατομμυρίων ευρώ, είναι ενταγμένη στο Μέτρο 125Α1 του Προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και βρίσκεται στο στάδιο έγκρισης των επιμέρους μελετών και εκπόνησης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Η κατασκευή του συγκεκριμένου εγγειοβελτιωτικού έργου, με προεκτιμώμενη δαπάνη 32,5 εκατομμύρια ευρώ, θα εξασφαλίσει τη δυνατότητα της ασφαλούς και αποτελεσματικής υδροδότησης καλλιεργήσιμων εκτάσεων της τάξης των 37.000 στρεμμάτων, με αποτέλεσμα την κατά στρέμμα αύξηση των αποδόσεων, τη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων, την αύξηση του ζωικού κεφαλαίου και την εξασφάλιση ικανοποιητικού εισοδήματος για τους αγρότες της περιοχής.

Το έργο του αρδευτικού του Βασιλοπόταμου έχει ενταχθεί στο  ίδιο Μέτρο 125Α1 με προϋπολογισμό 46,4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έχει ήδη, από 24 Νοεμβρίου 2009, διενεργηθεί και ο διαγωνισμός, η διαδικασία, όμως, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, δεδομένου ότι αναμένεται η έκδοση σχετικών αποφάσεων από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Με το εν λόγω έργο θα παροχετεύεται μέρος των χειμερινών απορροών του Βασιλοπόταμου, αποκλειστικά για το χρονικό διάστημα Νοεμβρίου-Απριλίου κάθε έτους, προκειμένου να εμπλουτιστούν οι περιοχές Μολάων, Έλους και Ασωπού. Με τη μεταφορά μέρους των παροχών νερού, που κατά τη χειμερινή περίοδο καταλήγουν στη θάλασσα, θα αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της υφαλμύρωσης και θα αποφευχθεί η ερημοποίηση 50.000 περίπου στρεμμάτων γεωργικής γης στο κεντρικό τμήμα της Λακωνίας.

Η μελέτη και η κατασκευή του αρδευτικού δικτύου Τρινάσου έχουν επίσης ενταχθεί στο Μέτρο 125Α1, με συνολικό προϋπολογισμό 11,4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαγωνισμού και αναμένεται σύντομα η έκδοση απόφασης για ανάθεση εκπόνησης της μελέτης.

Το έργο αυτό περιλαμβάνει την ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος αρδευτικού δικτύου, το οποίο παρουσιάζει, λόγω παλαιότητας, σοβαρά προβλήματα και μεγάλες διαρροές αρδευτικού νερού.
--------------------------------
Πηγή: notospress.gr
--------------------------------