Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

«Προσέξτε τι ανεβάζετε στο internet, ακόμα κι αν το σβήσετε αυτό μένει εκεί»

Χρήσιμες συμβουλές από τον διοικητής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου

Μαθητές, εκπαιδευτικοί και εκπρόσωποι εμπλεκόμενων φορέων, συμμετείχαν μεταξύ άλλων στην ημερίδα που διοργάνωσε με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ασφαλούς διαδικτύου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
 
 
Στην ομιλία του ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, Γιώργος Παπαπροδρόμου, τόνισε πως παρά τα όσα νομίζουν αρκετοί, στο διαδίκτυο δεν υπάρχει ανωνυμία αφού κάθε ενέργεια που κάνουμε εκεί αφήνει ηλεκτρονικά ίχνη. Επιπλέον υπογράμμισε τη σημασία του να προσέχουμε τι «ανεβάζουμε» στο διαδίκτυο αφού ακόμα και αν το διαγράψουμε αυτό παραμένει πάντα εκεί. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη νέα απειλή του διαδικτύου, τις ψευδείς ειδήσεις, και προέτρεψε να είμαστε σκεπτικοί απέναντι σε αυτά που διαβάζουμε σε ιστοσελίδες αφού δεν είναι όλα αλήθεια και να επαληθεύουμε πάντα τις πηγές.

Όσον αφορά στους τρόπους που μπορούμε να προστατευτούμε στο διαδίκτυο από κακόβουλες επιθέσεις ο κ. Παπαπροδρόμου τόνισε πως πρέπει να παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, αλλά απόλυτη προστασία δεν υπάρχει.

Ο κ. Παπαπροδρόμου απευθυνόμενος στους μαθητές είπε πως αν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα λόγω διαδικτύου πρέπει να μην φοβούνται και να μιλήσουν είτε στους δασκάλους τους είτε στους γονείς του. Τέλος συμβούλεψε τους γονείς να έχουν ουσιαστική επικοινωνία με τα παιδιά τους λέγοντας χαρακτηριστικά «… αυτό είναι το καλύτερο firewall (τείχος προστασίας)».

Τέλος ο κ. Παπαπροδρόμου είπε πως οι μισές και περισσότερες υποθέσεις που αντιμετωπίζει η υπηρεσία του έχουν να κάνουν με οικονομικές απάτες μέσω διαδικτύου, με θύματα όχι μόνο πολίτες αλλά και εταιρείες. Συνέστησε έτσι να αγοράζουμε μόνο μέσα από επιβεβαιωμένους ιστότοπους, να αλλάζουμε συχνά τον κωδικό πρόσβασης και να μην χρησιμοποιούμε για αγορές ή τραπεζικές συναλλαγές δημόσια ασύρματα δίκτυα (WiFi).

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε η νομική ελέγκτρια της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, δρ. Φερενίκη Παναγοπούλου, που ανακοίνωσε την απόφαση της αρμόδιας ελληνικής επιτροπής, σύμφωνα με την οποία προτείνεται η είσοδος των νέων κάτω από 15 ετών στα κοινωνικά δίκτυα να γίνεται μόνο μετά από γονική συναίνεση. Η κ. Παναγοπούλου τόνισε πως η μεγαλύτερη πρόκληση σ΄αυτό, είναι να βρεθούν τεχνολογικοί τρόποι ώστε να επαληθεύεται πως οι γονείς όντως έδωσαν την συγκατάθεση τους. Το θετικό είναι, όπως δήλωσε η κ. Παναγοπούλου, πως η ευθύνη βαραίνει τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης και αν κάποιο παιδί κάτω των 15 εισέλθει σε τέτοιο ιστότοπο χωρίς τη συναίνεση των γονιών του, τότε αυτές θα κληθούν να πληρώσουν υπέρογκα πρόστιμα.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, Γιώργος Κορμάς, παρουσίασε ορισμένα ενδιαφέροντα ευρήματα διαδικτυακής έρευνας που έκανε το κέντρο. Σύμφωνα με αυτή οι γονείς που είναι ενεργοί στα κοινωνικά δίκτυα αφήνουν, σε ποσοστό 52%, τα παιδιά τους που είναι κάτω από 13 ετών να έχουν προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα. Επίσης διαπιστώθηκε πως αυτοί οι γονείς χρησιμοποιούν περισσότερο τα κοινωνικά δίκτυα από τα παιδιά τους.

«Ισχυρός πόλος ανάπτυξης μιας κοινωνίας σε όλους τους τομείς μπορεί να αποτελέσει το διαδίκτυο αρκεί να μάθουμε να το χρησιμοποιούμε ωφέλιμα δημιουργικά» τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Γιώργος Πατούλης.

Η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή των βραβείων στους νικητές των πανελλήνιων μαθητικών διαγωνισμών. Οι πανελλήνιοι μαθητικοί διαγωνισμοί διοργανώθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Συμμετείχαν περισσότερα από 300 σχολεία όλων των βαθμίδων από ολόκληρη την επικράτεια.
-----------------------------------
Πηγή: newsbeast.gr
------------------------------------