Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Παραιτήθηκε και ο Δ. Παπαδημητρίου - Ανασχηματισμός ante portas

Μείον δύο μέλη, μετρά από χθες η Κυβέρνηση, καθώς μετά τη Ράνια Αντωνοπούλου, την παραίτησή του υπέβαλε στον Πρωθυπουργό και ο πρώην πλέον υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπαδημητρίου, επικοινώνησε χθες το βράδυ με τον Αλέξη Τσίπρα, υποβάλλοντας την παραίτησή του για λόγους ευθιξίας. 
 


Ο κ. Παπαδημητρίου βρισκόταν στην Τρίπολη, για το Περιφερειακό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ όπου ήταν ομιλητής και αφού επέστρεψε στην Αθήνα, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό, με τον οποίο συμφώνησαν μάλιστα βάσει των ίδιων πληροφοριών "να τα πουν από κοντά τις επόμενες ημέρες".

Σήμερα πάντως, ο κ. Παπαδημητρίου, σύμφωνα με συνεργάτες του, θα μεταβεί κανονικά στο υπουργείο του, καθώς έχει ραντεβού με εκπροσώπους της γαλλικής αναπτυξιακής Τράπεζας, στο πλαίσιο του μνημονίου κατανόησης που είχε υπογραφεί με τη γαλλική πλευρά κατά την επίσκεψη του Μακρόν.

Η "παραίτηση" Αντωνοπούλου

Είχε προηγηθεί σάλος με την επίσης πρώην, αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, η οποία μετά την αποκάλυψη ότι εισέπραττε επίδομα ενοικίου ( βάσει διάταξης την οποία είχε θεσμοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τον Αύγουστο του 2015), αποδοκιμάστηκε δημόσια από το Μαξίμου και οδηγήθηκε σε παραίτηση.

Η Ρ. Αντωνοπούλου, σε γραπτή της δήλωση, γνωστοποίησε ότι έχει ήδη κινήσει διαδικασία επιστροφής του ποσού των 23.000 ευρώ που είχε εισπράξει συνολικά ως επίδομα, ενώ η Κυβέρνηση, διαμήνυσε μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν ότι είναι απόφαση του Αλέξη Τσίπρα, να καταργήσει την επίμαχη διάταξη.

Ανασχηματισμός προ των πυλών

Μετά τον θώκο της Ρ. Αντωνοπούλου, η παραίτηση του Δ. Παπαδημητρίου αφήνει "ορφανό" και αυτόν του υπουργείου Οικονομίας, επισπεύδοντας για τον Αλέξη Τσίπρα, την απόφαση για ανασχηματισμό.

Υπενθυμίζεται, ότι πρόκειται για την τρίτη παραίτηση μέλους της Κυβέρνησης σε διάστημα ενός μηνός, μετά και την "εθελούσια" έξοδο από το υφυπουργείο Παιδείας, του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Κώστα Ζουράρι.

Η αντίστροφη μέτρηση για τις αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα, έχει αρχίσει, παρότι δεν αναμένεται να είναι η σημερινή, ημέρα ανακοινώσεων.

Και τούτο, γιατί ο Αλέξης Τσίπρας, αναχωρεί το πρωί για την Τρίπολη, όπου διεξάγεται το Περιφερειακό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο αναμένεται -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, να απευθύνει ομιλία απόψε το βράδυ.

"Αδύναμοι κρίκοι"

Σε δομικό ανασχηματισμό πάντως ο κ. Τσίπρας, δεν προβλέπεται να προχωρήσει.

Καταρχήν, ανέπαφα θα παραμείνουν τα πόστα των υπουργείων που συνδέονται με την αξιολόγηση, προεξάρχοντος του υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο προφανώς και ο Ευ. Τσακαλώτος, παραμένει "αμετακίνητος".

Εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες ότι το ανακάτεμα των υπουργικών θώκων από τον Αλέξη Τσίπρα θα είναι μικρής έκτασης και θα αφορά μόνο σε "διορθωτικές" κινήσεις, τότε καταρχήν θα πρέπει να καλυφθεί το κενό σε Εργασίας - Οικονομίας, πιθανώς και στο υπουργείο Παιδείας, καθώς οι αρμοδιότητες Ζουράρι, "πέρασαν" στον Κώστα Γαβρόγλου.

Στους "αδύναμους" κρίκους της Κυβέρνησης, συγκαταλέγεται πάντως εδώ και καιρό ο Γιάννης Μουζάλας , ο οποίος έχει προκαλέσει τη μήνη των "53". Θεωρείται από τους δεδομένα ..."φευγάτους" στον ανασχηματισμό, καθώς εδώ και καιρό, είναι υπουργός υπό προθεσμία.

Μένει να φανεί εάν οι ΑΝΕΛ θα διατηρήσουν την αριθμητική τους δύναμη στην Κυβέρνηση ή θα εισακουστούν οι "53", οι οποίοι κατά την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησαν για "πλήρως υπουργοποιημένο κόμμα" το οποίο λειτουργεί με όρους... ομηρείας.
---------------------------------------------------------
Πηγή:capital.gr-Της Νίκης Ζορμπά
---------------------------------------------------------