Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Ερώτηση Κ.Κατσαφάδου για το Ιστορικό Αρχείο Κυθήρων

Το κλείσιμο του ιστορικού αρχείου των Κυθήρων που μελετά η Κυβέρνηση, είναι το θέμα της ερώτησης που κατέθεσε στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ο Βουλευτής ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων, Κώστας Κατσαφάδος.

Στην ερώτησή του ο Βουλευτής, αναφέρει ότι η είδηση για το κλείσιμο του ιστορικού αρχείου που χρονολογείται περίπου από το 1560, έχει προκαλέσει αναστάτωση στους κατοίκους των Κυθήρων, οι οποίοι τονίζουν ότι το Αρχείο είναι ένας οργανισμός που διατηρεί ζωντανή την ιστορία του νησιού, της Κρήτης και νησιών του Ιουνίου, ενώ λειτουργεί παράλληλα και ως ερευνητικό κέντρο για πολλούς Έλληνες και ξένους ερευνητές.

Ο κ. Κατσαφάδος ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό εάν έχει μελετήσει το δημοσιονομικό όφελος για τη χώρα από την τυχόν μεταφορά του αρχείου, αλλά και ποιο θα είναι το επιστημονικό κόστος.

Η ερώτηση του κ. Κώστα Κατσαφάδου έχει ως εξής: 

«Αναστάτωση και οργή έχει προκαλέσει στους κατοίκους των Κυθήρων η είδηση ότι μελετάται από την Κυβέρνηση, το κλείσιμο του Ιστορικού Αρχείου Κυθήρων, ενός από τα πιο πλούσια και αρχαιότερα ιστορικά αρχεία της Ελλάδας και των Ιονίων Νήσων. 

Το Ιστορικό Αρχείο Κυθήρων στεγάζεται στο διοικητήριο του κάστρου της Χώρας και χρονολογείται περίπου από το 1560, όταν άρχισε να λειτουργεί πλήρως η έδρα του Ενετού Διοικητή στη Χώρα Κυθήρων, μετά τη μεταφορά της από τον κατεστραμμένο σε πόλεμο οικισμό του Αγίου Δημητρίου το 1537. 

Το εν λόγω αρχείο περιλαμβάνει πλήθος στοιχείων μεγάλης ιστορικής αξίας για τη γνώση της ιστορίας, όχι μόνο του νησιού των Κυθήρων, αλλά και της Κρήτης και Ιονίων νήσων. Μεταξύ αυτών, φορολογικά έγγραφα της περιόδου της ενετοκρατίας και της αγγλοκρατίας, διαθήκες, προικοσύμφωνα, εκκλησιαστικά κατάστιχα, στα οποία αναφέρονται γεννήσεις, βαφτίσεις, γάμοι, θάνατοι της κοινωνίας των Κυθήρων ανά τους αιώνες. Στεγάζεται δε, σε ένα ιστορικό κτίριο, εντός του Κάστρου, το οποίο επί ενετοκρατίας, αποτελούσε την οικία και την έδρα του Γενικού Διοικητή Κυθήρων ή Προβλεπτή.

Όπως είναι κατανοητό, η είδηση έχει προκαλέσει ανησυχία στους Κυθηρίους, καθώς το Ιστορικό Αρχείο Κυθήρων είναι ένας ζωντανός οργανισμός, στον οποίο γίνεται η ταξινόμηση, συντήρηση και φωτογράφηση του σημαντικότατου αυτού αρχειακού υλικού, ενώ παράλληλα λειτουργεί ως ερευνητικό κέντρο για πολλούς Έλληνες και ξένους ερευνητές, οι οποίοι επισκέπτονται το νησί για τους λόγους αυτούς. 

Συνεπώς, τυχόν υλοποίηση της απόφασης αυτής, όχι μόνο θα αποτρέψει την περαιτέρω έρευνα και γνώση της ιστορίας των περιοχών αυτών, αλλά θα στερήσει επιπλέον επισκεψιμότητα στο νησί, ενώ πιθανώς να οδηγήσει και στην απώλεια μέρους του πολυτιμότατου αυτού υλικού, αφού είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητο και οποιαδήποτε αλλαγή σε συνθήκες θα μπορούσε να το καταστρέψει.   

Κατόπιν τούτων Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.        Αληθεύει η είδηση ότι η Κυβέρνηση μελετά το κλείσιμο του Ιστορικού Αρχείου Κυθήρων; Αν ναι, για ποιο λόγο πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο; Έχει μελετήσει ποιο θα είναι το δημοσιονομικό όφελος για τη χώρα από την τυχόν μεταφορά του και ποιο το επιστημονικό κόστος;
2.        Εάν όντως μεταφερθεί, πώς πρόκειται να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει κάποια καταστροφή στο υλικό; Επίσης, τι πρόκειται να πράξει με το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτό;

Πειραιάς 26 Φεβρουαρίου 2018
Ο Ερωτών Βουλευτής                                                                             
Κώστας Κατσαφάδος
Βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων