Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΗΣΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ELEMED 2018

ΑΠΟ                              
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΗΣΩΝ
28-02-2018

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΗΣΩΝ ΣΤΟ ELEMED CONFERENCE

Στο Διεθνές Συνέδριο για τον εξηλεκτρισμό της ναυτιλίας το οποίο διεξήχθη χθες στο Ίδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος. 

Το συνέδριο οργανώθηκε από το πρόγραμμα ELEMED και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συμμετείχαν ο Υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Ν. Σαντορινιός, ο Γ. Γ. Λιμένων Χ. Λαμπρίδης, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Ι. Μώραλης, πανεπιστημιακοί, εμπειρογνώμονες και σημαντικοί ενδιαφερόμενοι από θαλάσσιους και ενεργειακούς τομείς.

Η αειφόρος ανάπτυξη και η προστασία του περιβάλλοντος θεωρούνται από τα σημαντικότερα σύγχρονα ζητήματα, κυρίως όσον αφορά στις θαλάσσιες μεταφορές και τις σχετιζόμενες με αυτές δραστηριότητες. Η ενεργειακή μετάβαση σε μορφές καθαρής ενέργειας αποτελεί μία αναγκαιότητα, σύμφωνα με την επιταγή της 2014/94/EE Ευρωπαϊκής Οδηγίας.

H αναζήτηση «πράσινων λύσεων» για τις θαλάσσιες μεταφορές σταδιακά  στρέφεται προς τα ηλεκτροκινούμενα πλοία που ακόμη βρίσκονται όμως σε ερευνητικό στάδιο παγκοσμίως καθώς υπάρχει έλλειψη κατάλληλων υποδομών στα λιμάνια της χώρας αλλά και κατασκευαστικά θέματα όπως τα μεγάλα και βαριά συστήματα μπαταριών που καταλαμβάνουν πολύ μεγάλο μέρος του σκάφους και το αυξημένο κόστος κατασκευής.


Στην τοποθέτηση του ο κ. Χατζηπέρος τόνισε ότι «το όραμα μας είναι τα νησιά του Αργοσαρωνικού να ενταχθούν στην κατηγορία των 'Έξυπνων Νησιών' υιοθετώντας ολοκληρωμένες λύσεις και συνδυάζοντας καινοτόμες τεχνολογίες. Στην κατεύθυνση αυτή υποστηρίζουμε την πλήρη ηλεκτροκίνηση στην ξηρά και την θάλασσα (οχημάτων, μοτοποδήλατων, λέμβων και πάσης φύσεως μικρών πλοίων) και την υπογειοποίηση των ηλεκτρικών καλωδιώσεων στους παραδοσιακούς οικισμούς. Η αλλαγή προς τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών ρύπων πιστεύουμε ότι συμβάλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής για τις τοπικές κοινωνίες μειώνοντας τη μόλυνση της ατμοσφαίρας αλλά και του θορύβου και δημιουργεί προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης των νησιών και του τουρισμού.».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων με έμφαση διατύπωσε την ανάγκη για κατάλληλες υποδομές, οι οποίες θα αποτελέσουν αναπτυξιακό εργαλείο για την πατρίδα μας καθώς και τη συνεργασία της πολιτείας με το χώρο της ναυτιλίας. Με τον τρόπο αυτό θα βρεθούν οι λύσεις και τα χρηματοδοτικά εργαλεία  για την στήριξη των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων των οποίων η ανάπτυξη στηρίζει σταθερές θέσεις εργασίας, με γνώμονα πάντα την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα της ζωής του πολίτη.

Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί μία από τις μεγάλες προτεραιότητες της Περιφέρειας Αττικής. Ήδη βρισκόμαστε σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο Αθηνών για τη μελέτη των ρύπων στο λιμάνι του Πειραιά αλλά και τη δημιουργία Ερευνητικού Κέντρου στα Αντικύθηρα για την κλιματική αλλαγή.

«Κάποια στιγμή πρέπει να συναντηθούμε και να μην δρούμε παράλληλα για το ίδιο θέμα», είπε, χαρακτηριστικά, ο Αντιπεριφερειάρχης κλείνοντας, «ώστε να καταστούμε πιο αποτελεσματικοί αλλά και για να φτάσει η φωνή μας στα κέντρα αποφάσεων της Ε.Ε.».