Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Ταξίδι στα Κύθηρα με τη Σεμπρεβίβα

Ταξίδι στα Κύθηρα γεμάτο από εικόνες, ήχους και μνήμες πλημμύρισε τη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018 στο διήμερο αφιέρωμα για το λουλούδι των Κυθήρων, το Σεμπρεβίβα, που πραγματοποίησε η ΙΟΝΙΟΣ Βιβλιοθήκη της ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ, μέσα στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Θησαυροί των Επτανήσων».
Ο ειδικά διακοσμημένος χώρος στο αναπαλαιωμένο κτίριο του Παλαιού Ταχυδρομείου Πειραιά, όπου στεγάζεται η Δημοτική Πινακοθήκη, άνθησε με σχηματισμούς και δημιουργίες από το αιώνιο λουλούδι και οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με σκοπό την ανάδειξη και τη γνωριμία του στους παρευρισκομένους αλλά και όλους τους ενδιαφερόμενους, τονίζοντας την ιδιαίτερη καταγωγή του από ένα από τα νησιά των Επτανήσων, τα Κύθηρα.
Τις εκδηλώσεις κατά την πρώτη ημέρα του αφιερώματος, χαιρέτησαν ο Πρόεδρος της ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ κος Δημήτρης Πολλάτος, η υπεύθυνη της ΙΟΝΙΟΥ Βιβλιοθήκης και μέλος του Δ.Σ. κα Ευαγγελία (Λίλιαν) Γαζή και η Έφορος της ΙΟΝΙΟΥ Βιβλιοθήκης της ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ κα Κατερίνα Λέκκα, για να δοθεί στη συνέχεια η σκυτάλη, στον Κυθήριο δημοσιογράφο και εκδότη κο Μανώλη Καλλίγερο, o οποίος κέρδισε αμείωτο το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων με την ομιλία του.
Αναφερόμενος στο αιώνιο αυτό λουλούδι συνέδεσε την ιστορία της Σεμπρεβίβα με την ελληνική μυθολογία και την ωραία Ελένη, περιγράφοντας τις ιδιότητές του και εφιστώντας την προσοχή για τον κίνδυνο που διατρέχει από την κλιματική αλλαγή. Ανέτρεξε σε ιστορικές αναδρομές και γεγονότα του νησιού από τα χρόνια της προ χριστιανικής χρονολόγησης μέχρι και τα μεταβυζαντινά χρόνια, καταφέρνοντας να προσδώσει μια σφαιρική εικόνα για τα Κύθηρα, εξάπτοντας τη φαντασία για όσα είχαν διαδραματιστεί στο νησί και κεντρίζοντας το ενδιαφέρον για όσα μπορεί κανείς να συναντήσει επισκεπτόμενος το νησί της Αφροδίτης.
Ο τραγουδοποιός Πάνος Μπούσαλης ήταν η έκπληξη της βραδιάς, διότι παρευρέθηκε για να τραγουδήσει αποσπάσματα με τραγούδια που περιλαμβάνει το cd που έχει εκδώσει με τον τίτλο "Σεμπρεβίβα", ενημερώνοντας το κοινό για την αγάπη που νιώθει αλλά και την ιδιαίτερη σχέση που έχει με τα Κύθηρα, καθώς έχει βαπτιστεί στην Παναγιά τη Μυρτιδιώτισσα. Στο μουσικό του ταξίδι παρέσυρε τον κόσμο να τον σιγοντάρει και η ατμόσφαιρα γέμισε με ήχους και εικόνες που μετέτρεψαν την αίθουσα σε τοπίο στα Κύθηρα με τον κόσμο να αγναντεύει το Ιόνιο που απλωνόταν στα πόδια του.
Οι εξαιρετικές απαγγελίες ποιημάτων από τους Κυθήριους Γιώργη Κασιμάτη – Δρυμωνιάτη (συγγραφέα), Γιώργο Κανέλλη (ηθοποιό) και τις Μαρία Καλλιγέρου (δικηγόρος – μέλος του Κυθέατρον) και Κατερίνα Φατσέα (ερμηνεύτρια – μέλος του Κυθέατρον), με θέμα τα Κύθηρα και τη Σεμπρεβίβα, συγκίνησαν τους παρευρισκομένους, που εκστασιασμένοι μεταφέρθηκαν νοερά στο Τσιρίγο, ένα στολίδι ανάμεσα σε Ιόνιο, Κρητικό και Αιγαίο Πέλαγος.
Η πρώτη ημέρα του διήμερου αφιερώματος έκλεισε με τη μουσική ορχήστρα του Παξινού Σπύρου Καββάδα, την οποία πλαισίωσαν η Νικολέττα Μηλιώνη και ο Θοδωρής Παπαστάθης παρουσιάζοντας τραγούδια από επτανήσιους συνθέτες, αλλά και καντάδες όπως «Είμαι απ΄ τους Παξούς» σε στίχους και μουσική του ιδίου, σε μια πανδαισία ακουσμάτων, συμπαρασύροντας τους παρευρισκομένους να τραγουδήσουν μαζί του, κλείνοντας τη μουσική περιπλάνηση με το γνωστό τραγούδι του Ηλία Λυμπερόπουλου «Τα Κύθηρα ποτέ δεν θα τα βρούμε».
Η δεύτερη ημέρα του αφιερώματος κύλισε ομαλά με την προβολή του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Μύθος, Ιστορία και Πραγματικότητα» που έχει προβληθεί από την ΕΡΤ, σε σενάριο και σκηνοθεσία της Κατερίνας Τσουρλάκη, συγκινώντας τους Κυθήριους που παρευρέθηκαν και προκαλώντας το ενδιαφέρον σε όλους για την ιστορία και τις ομορφιές των Κυθήρων, όπου και ολοκληρώθηκε με τον χαιρετισμό του Προέδρου του συλλόγου κου Βρεττού Κυπριώτη και το παιδικό χορευτικό της Αδελφότητας Πειραιώς – Αθηνών με χορούς από τα Κύθηρα που ξεσήκωσε τον κόσμο με τις χορευτικές του φιγούρες.
Καθ' όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, προβαλλόταν σε οθόνη που είχε τοποθετηθεί για τις ανάγκες των εκδηλώσεων video με ομορφιές από τα Κύθηρα δημιουργίας του Δήμου Κυθήρων και του μέλους της Ε.Ε.Ε. κου Γιώργου Γλυτσού, συμπληρώνοντας μια ακόμα πινελιά του αφιερώματος. Αναμνηστικά δώρα δόθηκαν εκ μέρους των δύο πολιτιστικών φορέων (ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ και Κυθηραϊκή Αδελφότητα Πειραιώς – Αθηνών) στους πρωταγωνιστές του διήμερου αφιερώματος, ως ένδειξη εκτίμησης για την συμμετοχή τους, μέσα σε κλίμα αλληλεγγύης και αδελφότητας, ενώ προσφέρθηκε κέρασμα με προϊόντα από τα Κύθηρα και στις δύο ημέρες των εκδηλώσεων, συμπληρώνοντας μία ακόμα επιτυχημένη εκδήλωσή της.
Το αφιέρωμα τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Κυθήρων & Αντικυθήρων Σεραφείμ, οι βουλευτίνες κα Ελένη Σταματάκη και κα Μεγαλοοικονόμου Θεοδώρα, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων της Περιφέρειας Αττικής κος Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο Πρόεδρος της Ένωσης των Απανταχού Αντικυθηρίων «Ο ΑΓΙΟΣ ΜΥΡΩΝ» κος Γεώργιος Κωνσταντίνου, εκπρόσωποι συλλόγων, μέλη και φίλοι της ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ.
Το Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε. ευχαριστεί θερμά τις επιχειρηματίες: Ποθητή Βενέρη, Κούλα Καλλιγέρου και τη "Φωτοσεμπρεβίβα" για την παραχώρηση σχηματισμών στην έκθεση που λειτουργούσε κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων, οι οποίοι εντυπωσίασαν με την ποικιλία και την ευρηματικότητά τους και έδωσαν ξεχωριστή νότα στην διοργάνωση του διήμερου αφιερώματος.
 ------------------------------------------------------------------------------------------
ΙΟΝΙΟΣ Βιβλιοθήκη ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
-------------------------------------------------------------------------------------------