Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

Checkup στην Τρίτη Ηλικία

Το checkup στους ηλικιωμένους είναι απαραίτητο, όχι μόνο γιατί μπορεί να σώσει τη ζωή των αγαπημένων μας, αλλά και επειδή μπορεί να προλάβει ασθένειες που επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής τους.
Αν πιστεύουμε ότι στην Τρίτη Ηλικία είναι πολύ αργά για checkup, καιρός να αναθεωρήσουμε. Η πρόληψη είναι σημαντική σε κάθε ηλικία, όχι μόνο επειδή μπορεί να μας προσφέρει περισσότερα χρόνια ζωής, αλλά και γιατί υπόσχεται καλύτερη ποιότητα ζωής.


Ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός
Πριν προχωρήσουμε σε οποιοδήποτε πακέτο διαγνωστικών εξετάσεων, είναι σημαντικό να απευθυνθούμε στον γιατρό που μας παρακολουθεί, ο οποίος γνωρίζει το ιστορικό μας και είναι σε θέση να μας συστήσει τις κατάλληλες για μας εξετάσεις, αφού πρώτα μας εξετάσει κλινικά. Ο γιατρός επίσης θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα των εξετάσεων και αν χρειαστεί, θα μας παραπέμψει και σε κάποιον άλλο ειδικό.

Τι περιλαμβάνει το βασικό checkup
*Μια φορά τον χρόνο πρέπει να γίνονται μετρήσεις γενικής αίματος και ούρων, σακχάρου, ουρικού οξέως, ηλεκτρολυτών, χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, κρεατινίνης, ηπατικών ενζύμων, TSH (για τον έλεγχο του θυρεοειδούς) και Β12 (η οποία σχετίζεται με την αιμοποίηση και την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος). Ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ο γιατρός μπορεί να συστήσει κάποιες περαιτέρω εξετάσεις.

*Μια φορά τον χρόνο καλό είναι να γίνεται επίσης ένας υπέρηχος άνω κάτω κοιλίας και ένας υπέρηχος θυρεοειδούς, ενώ για να διασφαλίσουμε την υγεία της καρδιάς μας είναι σημαντικό να μην παραλείπουμε τον ετήσιο πλήρη καρδιολογικό έλεγχο.

*Κάθε δυο χρόνια είναι σημαντικό να κάνουμε ένα έγχρωμο τρίπλεξ καρωτίδων (προκειμένου να περιορίσουμε τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων).

Έλεγχος νοητικής λειτουργίας
Αν μετά την ηλικία των 65 ετών, παρουσιαστούν έντονα προβλήματα μνήμης, έλλειψης συγκέντρωσης ή προσανατολισμού, τότε είναι απαραίτητο να επισκεφτούμε έναν νευρολόγο. 

Συμβουλή: Oι ειδικοί συμβουλεύουν να μετράμε την πίεσή μας (ακόμα και χωρίς να έχουμε πρόβλημα) μια με δυο φορές την εβδομάδα, μετά την ηλικία των 60 ετών.

Checkup για άντρες
Οι άντρες (ήδη από την ηλικία των 50 αν δεν υπάρχει ιστορικό καρκίνου του προστάτη) είναι απαραίτητο να κάνουν PSA μια φορά κάθε δυο χρόνια (έως την ηλικία των 60) και κάθε χρόνο στη συνέχεια, καθώς και υπερηχογραφικό έλεγχο μια φορά τον χρόνο.

Checkup για γυναίκες
Οι γυναίκες είναι απαραίτητο να μην παραλείπουν να κάνουν τεστ ΠΑΠ, υπέρηχο έσω γεννητικών οργάνων και μαστογραφία σε ετήσια βάση, ενώ η μέτρηση οστικής πυκνότητας είναι εξέταση που συστήνεται κάθε δύο περίπου χρόνια. 
 
Προσοχή! Για να προλάβουμε τυχόν προβλήματα υγείας σε αυτήν την ηλικία, καλό είναι όταν παρατηρήσουμε οποιοδήποτε σύμπτωμα έξω από τα συνηθισμένα, να απευθυνόμαστε αμέσως στον γιατρό που μας παρακολουθεί. Εξίσου σημαντικό είναι να υπάρχει τακτικός ιατρικός έλεγχος, προκειμένου να εντοπίσουμε έγκαιρα οποιοδήποτε ιατρικό πρόβλημα προκύψει. 
------------------------------------------------------------------------
Πηγή: grandmama.gr-Μυρτώ Αντωνοπούλου 
-------------------------------------------------------------------------