Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Ασυνήθης κυκλώνας χτυπά τη Μεσόγειο

Μεγάλη προσοχή συνιστάται στα πλοία και στους ναυτικούς, καθώς από την Πέμπτη (16/11) το μεσημέρι έως και το Σάββατο (18/11) τα ξημερώματα ένα χαμηλού τύπου «Medicane» θα επηρεάσει τη νότια Αδριατική, καθώς και το νότιο και κεντρικό τμήμα του Ιονίου πελάγους.

Πρόκειται για ένα χαμηλό «κυκλώνα», ένα σπάνιο φαινόμενο, το οποίο χαρακτηρίζεται ως «Medicane» από το συνδυασμό των λέξεων Mediterranean και Hurricane.

Σε επικοινωνία που είχαν τα Ναυτικά Χρονικά με τον Δρ. Νίκο Μαζαράκη, Country Manager της StormGeo Greece A.S., μας ανέφερε ότι το χαμηλό αυτό δεν είναι όπως τα συνηθισμένα χαμηλά που επηρεάζουν τη Μεσόγειο με παρουσία μετώπων, αλλά με κοινά χαρακτηριστικά που μοιάζουν με τροπικούς κυκλώνες, καθώς δημιουργείται στο κέντρο του το χαρακτηριστικό «μάτι» που υπάρχει και στους τροπικούς κυκλώνες, ενώ οι άνεμοι στην περιφέρεια του «ματιού» θα φτάνουν σε ένταση τους 44 με 55 κόμβους.

Το χαμηλό αυτό βέβαια δεν έχει την ίδια σφοδρότητα με έναν τροπικό κυκλώνα, όμως είναι αρκετά σπάνιο φαινόμενο για την περιοχή της Μεσογείου.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, έως το απόγευμα της Τετάρτης (15/11) το χαμηλό αυτό θα ξεκινήσει νότια της Σικελίας και θα κινηθεί ανατολικά και κατόπιν βορειοανατολικά πάνω από το Ιόνιο Πέλαγος, φτάνοντας στα νησιά του Βόρειου Ιονίου το απόγευμα της ερχόμενης Παρασκευής.

Να σημειωθεί ότι η τροχιά του κυκλώνα είναι επισφαλής και αναμένεται να αλλάξουν τα δεδομένα τις επόμενες ώρες.

Οι μετεωρολόγοι συνιστούν προσοχή και όχι πανικό, καθώς το σπάνιο φαινόμενο μοιάζει στην όψη του με έναν τροπικό κυκλώνα, αλλά δεν παρουσιάζει την ίδια σφοδρότητα με τον τελευταίο.
-------------------------------------------
Πηγή: Ναυτικά Χρονικά
-------------------------------------------