Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

ΟΙΜΩΓΕΣ...

...Οι Αθηναίοι, για να φτιάξουν τον περίφημο Αθηναϊκό Στόλο τους, τον 5ο αιώνα π.Χ., αποψίλωσαν εντελώς τον Υμηττό. Κι ό,τι απέμεινε από δέντρα, τα χρησιμοποίησαν για κατοικίες. Και τότε πνίγηκαν από τις πλημμύρες.

Τα επεσήμανε ο Πλάτωνας αυτά από τον 4ο αι. π.Χ. και μας τα θύμισε ο κ. Χρήστος Τζερεφός, ο ακαδημαϊκός και καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας.

...Ένα κι ένα ίσον δύο: όταν καις ή αποψιλώνεις δάση στα βουνά κι όταν μπαζώνεις και τσιμεντώνεις τα ρέματα για να φτιάξεις το σπίτι ή τη μάντρα σου, αυτά είναι μέσα στο "παιγνίδι". Και θα θρηνήσεις και νεκρούς.

Οι ευθύνες ανήκουν διαχρονικά και σε εμάς, που "μπουκώνουμε" με κάθε τρόπο τις οδούς διαφυγής του νερού, αλλά και στην ελληνική Πολιτεία και στις αρμόδιες Υπηρεσίες, που διαχρονικά και παγίως κλείνουν τα μάτια σε ό,τι παρανομία μπορεί κανείς να φανταστεί όσον αφορά τα συγκεκριμένα ζητήματα.

Ας μην ψάχνουμε τις αιτίες για τα δεινά μας στην όποια "κλιματική αλλαγή". Μια δυνατή βροχή τον Νοέμβριο δεν είναι "φαινόμενο". Είναι το φυσιολογικό. Φυσιολογικές δεν είναι μόνον οι δικές μας παρεμβάσεις στη Φύση. Κι όταν οι παρεμβάσεις μας ΔΕΝ είναι "φυσιολογικές", το ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ είναι να επέλθει η καταστροφή.

...Γιατί η φύση, όταν δεν τη σέβεσαι και κάνεις του κεφαλιού σου, φέρεται φυσιολογικά. Δηλαδή, εκδικείται. Τελεία, παράγραφος.
-------------------------
Καλλιόπη Λιβανού
-------------------------