Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Κύθηρα: Από τον Μάιο γνώριζε η κυβέρνηση τις ελλείψεις στην Πυροσβεστική!

Εδώ και μήνες η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» Λακωνίας-Κυθήρων είχε προειδοποιήσει για τα τεράστια κενά στο προσωπικό και τις σοβαρές ελλείψεις στον εξοπλισμό

Την ώρα που οι πυροσβέστες κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε την περασμένη Παρασκευή στα Κύθηρα καταστρέφοντας σχεδόν το 1/3 του νησιού και οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους από τη μανία της πύρινης λαίλαπας, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση εξαπολύουν επίθεση η μία στην άλλη για τις ευθύνες της καταστροφικής φωτιάς. 

Την ώρα, λοιπόν, που ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας,
κατηγόρησε τον Δήμαρχο των Κυθήρωνότι είναι «δεκανίκι της επικοινωνιακής προπαγάνδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης» και έριξε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση διότι «δεν ανανέωσε τον στόλο αεροπυρόσβεσης όταν δεν βρισκόμαστε σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας», ο Ριζοσπάστης φέρνει στη δημοσιότητα ανακοίνωση της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών» Λακωνίας - Κυθήρων σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση γνώριζε εδώ και τρεις τουλάχιστον μήνες, από τον Μάιο συγκεκριμένα, τις σοβαρές ελλείψεις που αντιμετώπιζαν οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και τα Κλιμάκια σε Λακωνία και Κύθηρα.

Η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» είχε αναδείξει έγκαιρα και είχε προειδοποιήσει, όπως υπενθυμίζει με χθεσινή της ανακοίνωση, για τους κινδύνους που εγκυμονούσαν οι ελλείψεις στις δομές πυροπροστασίας αυτών των περιοχών. Παρ' όλα αυτά, δεν έγινε τίποτα που να μπορούσε να αποσοβήσει τις καταστροφές σε Μάνη και Κύθηρα.

Τον Μάιο, συγκεκριμένα, η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» Λακωνίας - Κυθήρων έστειλε έγγραφο στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής, αναφέροντας πως «η Πυροσβεστική δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των συμβάντων, καθότι οι ελλείψεις σε προσωπικό και μηχανολογικό και τεχνολογικό εξοπλισμό είναι τέτοιες που δυσκολεύουν τη διεκπεραίωση του έργου μας και την επιτυχία της αποστολής μας». Υπογράμμιζε δε: «Τα προβλήματα σάς είναι γνωστά, όπως γνωστές σάς είναι και οι διαχρονικά συνεχιζόμενες περικοπές της υπηρετούσας δύναμης του νομού (σ.σ. Λακωνίας) σε προσωπικό, όπου παρ' όλες τις περικοπές θέσεων εξακολουθούμε να έχουμε κενά σε προσωπικό. Η Λακωνία βρίσκεται στην πρώτη ζώνη επικινδυνότητας από πλευράς κλιματολογικών συνθηκών και βλάστησης και, το κυριότερο, έχει κηρυχθεί πυρόπληκτη περιοχή».

Η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» ζητούσε πολύ συγκεκριμένα τα εξής:
-Την κάλυψη των κενών του Πυροσβεστικού Κλιμακίου (ΠΚ) Κυθήρων με μόνιμο προσωπικό καθότι διαθέτει έντονη τουριστική δραστηριότητα και πλούσιο φυσικό κάλλος και ως νησί είναι εξαιρετικά δύσκολη η όποια ενίσχυση δυνάμεων από την ηπειρωτική Ελλάδα.
-Να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις για την κάλυψη όλων των πραγματικών κενών που υπάρχουν στην πυρασφάλεια της χώρας και του νομού Λακωνίας.
-Την άμεση αναβάθμιση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (ΠΥ) Σπάρτης σε σταθμό Β΄ Τάξης.
-Την κάλυψη των κενών της ΠΥ Γυθείου (λόγω της μετακίνησης προσωπικού στους εθελοντικούς σταθμούς έχουν δημιουργηθεί κενά).
-Την κάλυψη των κενών της ΠΥ Αρεόπολης.
-Την κάλυψη των κενών της ΠΥ Μολάων και πιο συγκεκριμένα με οδηγούς αλλά και την αναβάθμισή της σε σταθμό Γ΄ Τάξης καθότι διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο τομέα ευθύνης στο νομό μετά την ΠΥ Σπάρτης.
-Την άμεση κάλυψη των κενών της ΠΥ Μολάων με αξιωματικούς, όπου αντί να υπηρετούν τρεις αξιωματικοί, βάσει οργανογράμματος, εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο υπηρετούν μόνο δύο και είναι αδύνατον να εφαρμόσουν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό πυροπροστασίας, περιπολικών κ.τ.λ.
-Την άμεση πρόβλεψη και τον ορισμό θέσης και τοποθέτησης αξιωματικού στο ΠΚ Νεάπολης καθότι οι ανάγκες είναι μεγάλες.
Εξηγήσεις ζητά η Νέα Δημοκρατία
Την ίδια ώρα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για τη μεγάλη καταστροφή στο νησί και κάνει λόγο για υποβάθμιση της αντιπυρικής ικανότητας του Πυροσβεστικού Σώματος.

Όπως αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, στο νησί σημειώθηκε μία πολύ μεγάλη καταστροφή, καθώς για τέσσερις ολόκληρες ημέρες η φωτιά έκαιγε, όπως ακριβώς συνέβη και στη Μάνη πριν από λίγες εβδομάδες.

Η Πειραιώς επισημαίνει πως την ώρα που οι πυροσβέστες και οι κάτοικοι έδιναν τη μάχη με τις φλόγες, η κυβέρνηση έμεινε σιωπηλή, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως τα ερωτήματα για αυτήν την ανυπολόγιστη καταστροφή του φυσικού πλούτου μας, είναι πολλά.
Καταγγελίες για τα εναέρια μέσα
Στην καταγγελία ότι τα εναέρια μέσα καθυστέρησαν να επιχειρήσουν στην περιοχή του πύρινου μετώπου στα Κύθηρα, με συνέπεια να χαθεί πολύτιμος χρόνος, προχώρησε με δηλώσεις του ο δήμαρχος Κυθήρων Στράτος Χαρχαλάκης.

«Είναι πολύ δύσκολη κατάσταση, κινδύνευσαν σπίτια και άνθρωποι, καταγγέλλω δημόσια ότι αν είχαν σπεύσει τα εναέρια μέσα θα είχε λήξει το θέμα. Έρχονται δυο ελικόπτερα και δυο αεροπλάνα, αλλά χάθηκε πολύτιμος χρόνος» τόνισε ο κ. Χαρχαλάκης.

«Τα εναέρια μέσα επιχείρησαν εκ περιτροπής καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας… Δεν είναι δυνατόν να παραμένουν στο αεροδρόμιο των Κυθήρων. Ο ανεφοδιασμός των αεροσκαφών δεν μπορεί να γίνει οπουδήποτε, αλλά σε διάφορα αεροδρόμια, ανάλογα με τον τύπο τους» απάντησε στο δήμαρχο μέσω του σταθμού μας η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.
-----------------------------------
Πηγή: protothema.gr
-----------------------------------