Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

ΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΟΥΜΕ

Το 1862 ο πληθυσμός των Κυθήρων ήταν 14.544 και ο πληθυσμός όλης της Γης 1.400.000.000 (1 δισεκατομμύριο 400 εκατομμύρια).

Σήμερα ο πληθυσμός των Κυθήρων είναι 3.500, ενώ τον πλανήτη Γη τον κατοικούν 7,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Άρα τα τελευταία 155 χρόνια, ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξήθηκε πάνω από 5 φορές, ενώ στα Κύθηρα μειώθηκε δραματικά απομένοντας το ένα τέταρτο.

Το καθήκον είναι ένα και μοναδικό. Να δοθούν κίνητρα ώστε να αυξηθεί ο πληθυσμός των Κυθήρων

Στο μέγεθος των Κυθήρων (277,746 τετρ. χιλιόμετρα) δεν υπάρχει νησί στη Μεσόγειο με τόσο λίγο πληθυσμό. Προτείνω τα εξής επίκαιρα κι ανέξοδα μέτρα.

1. Επειδή η γεωργική γη των Κυθήρων είναι ούτος ή άλλως μικρή, δεδομένου ότι η έκτασή τους είναι βραχώδης, άγονη και ορεινή, να αναγνωριστεί ως ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ, η ανάγκη να μη συρρικνωθεί άλλο η γεωργική γη των Κυθήρων.

Αυτό μπορεί να γίνει με απλό τρόπο: Οι εκτάσεις των Κυθήρων που στους Δασικούς χάρτες έχουν τον χαρακτηρισμό ΔΑ, δηλαδή ότι κάποτε ήταν αγροί και τώρα (στις δορυφορικές φωτογραφίες του 2007) είναι δάση, όταν θα εκδικαστούν οι ενστάσεις που έχουν υποβληθεί, να χαρακτηριστούν όλες αγροί.

Το ίδιο πρέπει να γίνει και για τους δασωμένους αγρούς που δεν έχουν υποβληθεί ενστάσεις. Παρόμοια πρέπει να είναι η τύχη και των εκτάσεων που στους δασικούς χάρτες έχουν χαρακτηριστεί ως ΑΔ, δηλαδή ότι τώρα είναι αγροί, ενώ παλιότερα ήταν δάση.
Αποτελεί Εθνική επιταγή να διαφυλαχτούν οι γεωργικές εκτάσεις των Κυθήρων, γιατί αυτό ταυτίζεται με το καθήκον να αυξηθεί ο πληθυσμός τους. Πρέπει να αποτυπωθούν οι εκτάσεις που τώρα και στο μέλλον θα μπορούν να καλλιεργηθούν, ανεξάρτητα από τη σημερινή τους κατάσταση. Να μην εμποδίσουμε τις μελλοντικές γενιές να καλλιεργήσουν εκτάσεις που η ιστορία των Κυθήρων έχει εντάξει στις καλλιεργήσιμες.

2. Τώρα που υπάρχουν οι δασικοί χάρτες, το δασαρχείο να ελεγχθεί και μετά την τελευταία πυρκαγιά να κηρύξει ως αναδασωτέες μόνο τις εκτάσεις που έχουν τον χαρακτηρισμό ΔΔ, δηλαδή αυτές που τώρα και παλαιότερα ήταν δάση. Να μην επαναλάβει την ολέθρια για τα Κύθηρα τακτική του. Να περιγράψει, δηλαδή, όλη την καμένη έκταση σε ενιαίο τοπογράφημα και να την χαρακτηρίσει συλλήβδην ως αναδασωταία.

3. Οι ζώνες πυρασφάλειας στα Κύθηρα είναι ανεπαρκείς. Δεν έχουμε διδαχτεί από τις τόσες φωτιές. Δεν απαγορεύεται, όμως, να γίνουν τέτοιες ζώνες, ενώ απαγορεύεται ο καθαρισμός των δασωθέντων αγρών.

Είχα προτείνει πριν χρόνια, σε ημερίδα για το δασικό στο Κεραμωτό, ότι όποιος καθαρίζει τον αγρό του να μη διώκεται, αλλά να καλύπτεται από την νομοθεσία περί πυροπροστασίας βάσει εγκυκλίου διατυπωμένης από το ίδιο το δασαρχείο. Επαναφέρω την πρότασή μου, με την ελπίδα ότι επιτέλους θα καταλάβουν οι αρμόδιοι ότι οι «ανεξέλεγκτες» πυρκαγιές είναι αναπόφευκτες δίχως τις νησίδες των καθαρών αγρών.

Και τα τρία μέτρα που προτείνω δεν έχουν το παραμικρό κόστος για το Κράτος και τον Δήμο. Το μόνο που χρειάζεται είναι διάθεση συνεργασίας μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Κεντρικής εξουσίας.

Κατά συνέπεια οι διάφορες «κόντρες» που τώρα παρακολουθούμε βλάπτουν τον τόπο. Να σκύψουμε στα προβλήματα με αγάπη και λογική. Να δούμε τι φταίει και ένα - ένα να τα διορθώσουμε.

Αν υπάρχουν σοβαρές παραλήψεις καθήκοντος, ασφαλώς και πρέπει να αναφερθούν αρμοδίως. Αντεγκλήσεις μπροστά στον φακό και μέσω διαδικτύου, δεν προάγει την συνεργασία. Καλό είναι να αποφεύγονται.

Το παράδειγμα θεωρώ ότι οφείλει να το δίνει ο υψηλοτέρα καθήμενος.

Ας προβληματιστούμε και κυρίως οι κυβερνώντες: Αυξάνεται αλματωδώς ο πληθυσμός της Γης. Συρρικνώνεται ο πληθυσμός μας. Τι έχουμε ανάγκη; Να αυξήσουμε ή να ελαττώσουμε και άλλο το ελάχιστο ποσοστό της καλλιεργήσιμης γης των Κυθήρων;
---------------------------------------
Κοσμάς Μεγαλοκονόμος
---------------------------------------