Κυριακή 6 Αυγούστου 2017

Νύχτα αγωνίας στα Κύθηρα: Όλες οι προσπάθειες εστιάζονται στα Μυρτίδια

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 116 πυροσβέστες με 38 οχήματα, 83 άτομα πεζοπόρο τμήμα, βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και 3 χωματουργικά μηχανήματα του στρατού. Μόλις νύχτωσε, αποχώρησαν τα εναέρια μέσα. 

 Στην ευρύτερη περιοχή της Μυρτιδίων, στο νοτιοδυτικό μέτωπο των Κυθήρων, εστιάζουν πλέον την προσοχή τους οι πυροσβεστικές δυνάμεις όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στο δυτικό τμήμα του νησιού για τρίτη ημέρα.

Όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης ανασυντάσσονται όλες οι δυνάμεις πυρόσβεσης για να στρέψουν τις προσπάθειες τους στο συγκεκριμένο μέτωπο, καθώς η φωτιά στις άλλες περιοχές έχει οριοθετηθεί. Την αναζωπύρωση των πύρινων εστιών προκάλεσαν οι ισχυροί άνεμοι που επικρατούν στο νησί.

Την ίδια ώρα, ένα πλάνο της κάμερας του ΣΚΑΪ καταδεικνύει τις συγκλονιστικές προσπάθειες των πυροσβεστών που δίνουν μάχη με τις φλόγες σε απόσταση αναπνοής από τη φωτιά ρισκάροντας τη ζωή τους.


Λόγω της πυρκαγιάς για λόγους ασφαλείας εκκενώθηκε το μοναστήρι της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας από τις μοναχές και τους επισκέπτες, συνολικά 30 άτομα. Η Παναγιά Μυρτιδιώτισσα είναι η μεγαλύτερη μονή των Κυθήρων. Πάντως, δεν υπάρχει κατοικημένη περιοχή κοντά στη φωτιά, ενώ η μονή γλίτωσε από τις πύρινες φλόγες.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 116 πυροσβέστες με 38 οχήματα, 83 άτομα πεζοπόρο τμήμα, βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και 3 χωματουργικά μηχανήματα του στρατού. Μόλις νύχτωσε, αποχώρησαν τα εναέρια μέσα.

«Πρέπει να σβήσουμε άμεσα τη φωτιά…
Οπωσδήποτε μέχρι το βράδυ ή τη Δευτέρα το πρωί πρέπει να έχει αντιμετωπιστεί η φωτιά» δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Όπως τόνισε στον ΣΚΑΪ η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής,
Σταυρούλα Μαλλίρη, αν χρειαστεί θα έχουμε περαιτέρω ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων, με τις επίγειες να συνεχίζουν την κατάσβεση όλη τη νύχτα. Ο πυροσβέστης Τάκης Πολίτης, που συμμετέχει στις προσπάθειες κατάσβεσης, δήλωσε πάντως στον ΣΚΑΪ ότι πάνω από 20 χιλιάδες τρέμματα έχουν γίνει στάχτη. 

«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Οι επόμενες δύο ώρες είναι κρίσιμες. Αν δεν αλλάξει κατεύθυνση ο άνεμος θα μπορέσουμε να θέσουμε υπό έλεγχο τη φωτιά στα Κύθηρα» δήλωνε νωρίτερα στο ΑΜΠΕ ο Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, αισιοδοξία που μέχρι στιγμής, δυστυχώς φαίνεται να διαψεύδεται.


«Πρόκειται για μια δύσκολη πυρκαγιά. Το έδαφος είναι δύσβατο, με ρείκια και θάμνους, και είναι δύσκολη η πρόσβαση για τα πεζοπόρα τμήματα» σημειώνει ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας.



Την ανάγκη επεξεργασίας ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την γρήγορη και άμεση αποκατάσταση των πολύ μεγάλων ζημιών εκφράζει με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.
Οι κάτοικοι των οικισμών που είχαν εκκενωθεί το Σάββατο επέστρεψαν στα σπίτια τους, είπε πάντως στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Κυθήρων Στράτος Χαρχαλάκης.

----------------------------
Πηγή: skai.gr
----------------------------