Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

Περισσότερη Αυτοδιοίκηση

Με αφορμή τις πυρκαγιές στα Κύθηρα και την επίθεση που δέχτηκε ο Δήμαρχος του νησιού από τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Τόσκα , αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά το ζήτημα της σχέσης ανάμεσα στην κεντρική εξουσία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα η διαχρονική αντιπαλότητα ανάμεσα στους δυο θεσμούς .

Στην προκειμένη περίπτωση , ο Δήμαρχος Κυθήρων ζητά την ενίσχυση με υλικά μέσα , της πυροπροστασίας του νησιού , κάτι που ο εκπρόσωπος του κεντρικού κράτους , με τον πλέον αυθαίρετο τρόπο , το μετέφρασε ως πολεμική κριτική εναντίον της Κυβέρνησης , βάζοντας κομματικό πρόσημο στις εύλογες διεκδικήσεις του Δημάρχου Κυθήρων .

Είναι γεγονός ότι πολλές φορές έχει αξιολογηθεί αρνητικά η αποτελεσματικότητα της κεντρικής εξουσίας , σε θέματα τοπικής ή υπερτοπικής σημασίας , έναντι της αμεσότητας που έχει παρουσιάσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση .

Ως εκ τούτου , το θέμα των αρμοδιοτήτων παραμένει ανοιχτό , για μια σειρά υποθέσεων , όταν μάλιστα η Αυτοδιοίκηση έχει αποδείξει ότι μπορεί να δίνει λύσεις και να αντιμετωπίζει τα προβλήματα με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από τον κεντρική εξουσία .

Δεν χρειάζεται να αναζητήσουμε πολλά παραδείγματα , παρά ένα αρκεί , όπως η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος , με τους Δήμους να αντιμετωπίζουν το όλο ζήτημα με υψηλό αίσθημα ευθύνης , κερδίζοντας την διεθνή αναγνώριση , όταν μάλιστα η συγκεκριμένη αρμοδιότητα δεν της ανήκει .

Έτσι, αποδεικνύεται από την ίδια την πραγματικότητα ότι η Αυτοδιοίκηση , μπορεί να διαχειριστεί με μεγάλη αποτελεσματικότητα αρμοδιότητες που το κεντρικό κράτος , σε πολλές των περιπτώσεων δεν έχει φέρει και τα καλύτερα αποτελέσματα .

Τελικά , είναι πολλά τα επιχειρήματα με τα οποία μπορεί να υποστηριχτεί η θέση ότι περισσότερη αυτοδιοίκηση θα ήταν προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος .

Δυνατότερη αυτοδιοίκηση με περισσότερες αρμοδιότητες , συνοδευόμενες βεβαίως από τους αντίστοιχους πόρους .
-------------------------------
Πηγή:  copywrite.gr
-------------------------------