Τρίτη, 8 Αυγούστου 2017

Σ. Φάμελος: Δεν υπάρχει περιθώριο για νέα παράταση στους δασικούς χάρτες

Μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους οι αγρότες σχετικά με την υποβολή αντίρρησης για τους δασικούς χάρτες οι οποίοι έχουν αναρτηθεί από τις 13 Ιανουαρίου 2017. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω παρατάσεις. Σημειώνεται ότι υπάρχουν ακόμα 15 Δήμοι που δεν έχουν ολοκληρώσει την ανάρτηση των ορίων στους δασικούς χάρτες.


Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρει:

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2017, δηλαδή σε ένα μήνα ακριβώς από σήμερα, ολοκληρώνεται η ανάρτηση των δασικών χαρτών στο 35% της χώρας, η οποία ξεκίνησε στις 13 Ιανουαρίου 2017. Με αυτή την αφορμή το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θέλει να υπενθυμίσει στους πολίτες και τους Δήμους ότι δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω παρατάσεις και θα πρέπει όλοι να ενεργοποιηθούν για να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, κάτι το οποίο δήλωσε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Σωκράτης Φάμελλος στη Δημόσια Τηλεόραση (ΕΡΤ 1) το πρωί του Σαββάτου. 
Ιδιαίτερα συνεπείς θα πρέπει να είναι οι Δήμοι και να υποβάλλουν το συντομότερο τα στοιχεία τους:
  • γιατί οι πολίτες πρέπει να δουν το συντομότερο δυνατό τα όρια των οικισμών και των πυκνώσεων στον αναρτημένο δασικό χάρτη, ώστε να ξέρουν αν χρειάζεται να υποβάλλουν ή όχι αντίρρηση, 
  • γιατί παρατηρήθηκαν φαινόμενα παρακώλυσης της εξυπηρέτησης πολιτών στα σημεία υποστήριξης εξαιτίας υποβολής αντιρρήσεων των ΟΤΑ, κατά τις τελευταίες ημέρες της προηγούμενης καταληκτικής ημερομηνίας. Οι Δήμοι οφείλουν να φροντίσουν να μείνει περιθώριο τουλάχιστον μιας εβδομάδας μόνο για τους πολίτες, αλλά και
  • γιατί παρά τη νομοθετημένη υποχρέωση τους από τον Μάιο 2016, τις δυνατότητες που έδωσε το Υπουργείο με την εγκύκλιο του Φεβρουαρίου 2016 και το Ν. 4467/2017, τα συνεχή δελτία τύπου και την κατ επανάληψη συζήτηση σε ΔΣ της ΚΕΔΕ, υπάρχουν ακόμα 15 Δήμοι που δεν έχουν ολοκληρώσει την ανάρτηση των παραπάνω ορίων στους δασικούς χάρτες (12,5% των υπόχρεων ΟΤΑ).
Οι Δήμοι αυτοί είναι: Γορτυνίας, Νότιας Κυνουρίας, Ωραιοκάστρου, Δωδώνης, Κιμώλου, Μήλου, Μυκόνου, Σίφνου, Ανατολικής Μάνης, Νοτίου Πηλίου, Σκοπέλου, Πύλου-Νέστορος, Νέας Προποντίδας, Σιθωνίας και Χίου.
Συμπερασματικά:
  • Από τις 7 Αυγούστου ξεκινά ο καταληκτικός μήνας ανάρτησης των δασικών χαρτών στο 35% της χώρας.
  • Δεν υπάρχει δυνατότητα άλλης παράτασης μετά τις 7 Σεπτεμβρίου 2017 και δεν πρέπει να επαναπαυθούν οι ενδιαφερόμενοι.
  • Οι πολίτες και ιδιαίτερα οι δήμοι να ενεργοποιηθούν άμεσα για την ολοκλήρωση των υποχρεώσεών τους.
  • 87,5% των ΟΤΑ έχουν ήδη εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους, και συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια, ενώ 15 δήμοι δεν έχουν ενσωματώσει τα όρια οικισμών και πυκνώσεων.
------------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
------------------------------------