Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Ανησυχία προκαλεί η προοπτική δημιουργίας εγκατάστασης διαχείρισης ραδιενεργών αποβλήτων σε δήμο της χώρας

Σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας αλλά και "κερκόπορτα για τη δημιουργία θανάσιμα επικίνδυνων περιοχών στη χώρα μας για την αποθήκευση ραδιενεργών καταλοίπων της ΕΕ, όπως ήδη έχουν δημιουργηθεί σε άλλες φτωχές χώρες των Βαλκανίων", διακρίνει η Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής, πίσω από το προς διαβούλευση Προεδρικό Διάταγμα που κατέθεσε η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας και το οποίο τιτλοφορείται "Περί θεσπίσεως εθνικού νομοθετικού, ρυθμιστικού και οργανωτικού πλαισίου για την υπεύθυνη και ασφαλή διαχείριση αναλωθέντων καυσίμων και ραδιενεργών αποβλήτων".


Το θέμα ανέδειξε με δημοσίευμά του το apokalypseis.com. στο οποίο τονίζεται το άρθρο 22 του υπό διαβούλευση ΠΔ:
Αντισταθμιστικά οφέλη παρέχονται στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης α’ βαθμού της περιοχής στην οποία θα δημιουργηθεί εγκατάσταση διάθεσης ραδιενεργών αποβλήτων. Τα αντισταθμιστικά οφέλη έχουν κοινωνικό, οικονομικό, αναπτυξιακό, περιβαλλοντικό, πολιτιστικό, ή άλλο χαρακτήρα, ανάλογα με τις ανάγκες της περιοχής. Ο αρμόδιος για την ΕΕΑΕ υπουργός συνεργάζεται με τους αρμόδιους φορείς και παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης  για τη μορφή και το ύψος των αντισταθμιστικών οφελών, τα οποία καθορίζονται με κοινή απόφαση του αρμόδιου για την ΕΕΑΕ υπουργού και των καθ’ ύλην αρμόδιων υπουργών.
Στο δημοσίευμα επισυνάπτεται η προαναφερθείσα επιστολή της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής προς το υπουργείο στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων: 
Επειδή είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πυρηνικοί αντιδραστήρες πλην του Δημοκρίτου και η ποσότητα των ιατρικά ραδιενεργών αποβλήτων δεν είναι τεράστια, αναρωτιόμαστε ποιος μπορεί να πρότεινε κάτι τέτοιο και ποια αντισταθμιστικά οφέλη μπορούν να καλύψουν αυτό τον αιώνια θανάσιμο κίνδυνο για οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας.

Ο ελληνικός λαός ο οποίος έχει ήδη καταφέρει να σταματήσει την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην Εύβοια και αντιδρά στην κατασκευή  ακόμη και χώρων επεξεργασίας κοινών αποβλήτων στη γειτονιά του είναι σίγουρο ότι θα αντιταχθεί σε μια τόσο παράλογη πρόταση.
Οι επιστήμονες καλούν το υπουργείο να ανακαλέσει άμεσα τη συγκεκριμένη πρόταση η οποία, όπως γράφουν, "θα μπορούσε ν’ αποτελέσει Κερκόπορτα για τη δημιουργία θανάσιμα επικίνδυνων περιοχών στη χώρα μας για την αποθήκευση ραδιενεργών καταλοίπων της ΕΕ, όπως ήδη έχουν δημιουργηθεί σε άλλες φτωχές χώρες των Βαλκανίων".


Τί απαντά το υπουργείο στο koutipandoras.gr
Το koutipandoras.gr επικοινώνησε με το γραφείο του αρμοδίου για το θέμα και τη σύνταξη του ΠΔ αναπληρωτή υπουργού Κώστα Φωτάκη (φώτο). Συνεργάτης του εξηγεί πως το επίμαχο άρθρο 22 αναφέρεται σε εγκατάσταση που ενδεχομένως κριθεί απαραίτητο να γίνει σε ένα μόνο σημείο στη χώρα προς συμμόρφωση με τον κανονισμό της ΕΕ σχετικά με τη διαχείριση ραδιενεργών αποβλήτων. 

"Η απόφαση για τη δημιουργία της εγκατάστασης και τα όποια αντισταθμιστικά οφέλη για το δήμο που θα τη φιλοξενήσει μένουν να ορισθούν με νέο νόμο" διευκρινίζει η συνεργάτης του υπουργού ενώ δικαιολογεί την ύπαρξή του στο παρόν ΠΔ ως ένδειξη της διάθεσης του υπουργείου να μην αιφνιδιάσει κανέναν αν και όταν κριθεί απαραίτητη η δημιουργία της εγκατάστασης.
--------------------------------
Πηγή: koutipandoras.gr
--------------------------------