Να ανακαλεί τις άδειες που έχει εκχωρήσει ο Δήμος της Ρόδου για την εκμετάλλευση αιγιαλού και παραλίας, όπου διαπιστώνεται ότι παραβιάζονται οι όροι της σύμβασης, τονίζει ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου κ. Γιώργος Υψηλάντης, με αφορμή τις καταγγελίες που έχουν γίνει τελευταία για αυθαιρεσίες σε παραλίες, ενώ διαμηνύει ότι η παράταξή του δεν θα αφήσει το θέμα.
Ο κ. Υψηλάντης, ο οποίος ήταν εκείνος που έθεσε το θέμα της παραλίας της Αγίας Μαρίνας στο δημοτικό συμβούλιο, μιλώντας στη «Ροδιακή», για τον “θόρυβο” που έχει δημιουργηθεί τελευταία με το θέμα των παραλιών, καταρχήν, επισημαίνει ότι δεν δημιουργήθηκε μόνο φέτος αλλά πρόκειται για ένα πρόβλημα που εμφανίζεται από παλιά αφού, αν γυρίσουμε το νησί, θα δούμε σε όλες τις παραλίες αυθαίρετες παρεμβάσεις και δεν έγιναν φέτος όλες.
«Αυτό, όμως, δεν δικαιολογεί το ότι επί χρόνια γίνονται τέτοιου είδους αυθαίρετες παρεμβάσεις και αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετες εκμεταλλεύσεις, να συνεχίζεται αυτό το βιολί και αυτή τη κατάσταση και τώρα», τονίζει.
Και δηλώνει, στη συνέχεια: «Δεν μπορεί να συνεχίζεται μία κατάσταση η οποία συνεχώς υποβαθμίζει το νησί και η οποία, εν τέλει, λειτουργεί εις βάρος της προοπτικής του τόπου και σε βάρος του Δήμου, αν θέλετε. Διότι, όλες αυτές οι εκμεταλλεύσεις αποδίδουν στο Δήμο ελάχιστα ενώ αποδίδουν πάρα πολλά σε εκείνους που τις κάνουν με τις αυθαιρεσίες τους».
Ειδικότερα για τις δύο περιπτώσεις που πήραν δημοσιότητα, αυτή της παραλίας της Αγίας Μαρίνας και της παραλίας στην είσοδο της πόλης, ο κ. Υψηλάντης, καταρχήν, θύμισε ότι και πιο πριν, ως παράταξη, είχαν θέσει τα ζητήματα που παρουσιάστηκαν και στην παραλία των Κολυμπίων με αυθαίρετες παρεμβάσεις ξενοδόχου ο οποίος περιέφραξε στην παραλία δημοτικό, μάλιστα, ακίνητο, μετέφερε άμμο, έκανε beach volley, έκοψε ευκαλύπτους.
Επίσης, τα ζητήματα που παρουσιάστηκαν με τις διαμορφώσεις στο Λαδικό και, βεβαίως, πιο πρόσφατα με την υπόθεση στην Αγία Μαρίνα και τώρα με το ζήτημα που σωστά ανέδειξε το ΤΕΕ/Τμήμα Δωδεκανήσου με την όποια περίφραξη με τα κολωνάκια που μπήκαν στην παραλία μέσα στην πόλη. Όπως είπε, αυτά τα ανέδειξαν και ζήτησαν την άμεση ανάκληση των αδειών εκμετάλλευσης.
Εξήγησε, μάλιστα, ότι και στο δ.σ. που το έθεσαν ο Δήμαρχος, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, απάντησε ότι έκαναν αυτά που έπρεπε, διέταξε και μία ΕΔΕ και, βέβαια, αυτή έχει να κάνει με τυχόν ευθύνες υπηρεσιών και υπαλλήλων του Δήμου.
Ο κ. Υψηλάντης, πάντως, διαφωνεί ότι εξαντλούνται εκεί οι αρμοδιότητες του Δήμου. Όπως λέει, τις αρμοδιότητες τις έχει βεβαίως η ΚΥΔ ως ιδιοκτήτης των παραλιών αλλά, από την άλλη, η Υπηρεσία, και η ίδια το λέει, έχει εκχωρήσει τις παραλίες στο Δήμο για να τις εκμεταλλευτεί, έναντι τιμήματος βεβαίως.
Ο Δήμος-συνεχίζει-έχει κάνει κάποιες διαδικασίες και μέσω αυτών έχει δώσει το δικαίωμα σε κάποιους ανθρώπους ή σε κάποιες επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν αυτές τις παραλίες.
«Όταν δίνεις αυτό το δικαίωμα σε κάποιον, να εκμεταλλευτεί την παραλία, είτε να βάλει ομπρέλες, είτε να βάλει μια τροχήλατη καντίνα, σημαίνει ότι του την έχουν δώσει με συγκεκριμένους όρους.
Αν αυτοί οι όροι παραβιάζονται, τότε αυτό συνεπάγεται αυτόματη ανάκληση της άδειας παραχώρησης. Εγώ έτσι το αντιλαμβάνομαι το ζήτημα», υπογραμμίζει.
Σχετικά, λοιπόν, με τους χειρισμούς της Δημοτικής Αρχής, ο ίδιος λέει, καταρχήν, ότι σωστά διέταξε ΕΔΕ ο Δήμαρχος για να ελεγχθούν τυχόν ευθύνες υπηρεσιών ή υπαλλήλων του Δήμου και το λέει αυτό διότι σε κάποια δίκη που έγινε πρόσφατα ανάμεσα στον εκμεταλλευτή της παραλίας Αγίας Μαρίνας και σε ιδιοκτήτη-ιδιώτη όμορου οικοπέδου, ισχυρίστηκε ο εκμεταλλευτής ότι εκείνος δεν έκανε τίποτε, ο Δήμος τα έκανε.
Ο Δήμαρχος, βέβαια, στο τελευταίο δ.σ. είπε ότι ο Δήμος δεν έκανε τίποτα παρά έναν καθαρισμό.
Και λέει ο κ. Υψηλάντης: «Σωστά, λοιπόν, διέταξε ΕΔΕ (σ.σ. ο Δήμαρχος) για να ελεγ-χθούν οι ευθύνες των υπηρεσιών αλλά δεν εξαντλούνται οι ευθύνες και οι αρμοδιότητες του Δήμου εκεί.
Όταν δίνεις την άδεια, μέσω ενός διαγωνισμού, σε κάποιον να εκμεταλλευτεί μια παραλία, τη δίνεις με συγκεκριμένους όρους. Αν παραβιάζονται αυτοί οι όροι, θεωρώ ότι αυτό που πρέπει να κάνεις αμέσως είναι να ανακαλέσεις την άδεια την οποία έδωσες και να μην υπογράψεις σύμβαση ή, αν έχεις υπογράψει, να τη διαλύσεις με υπαιτιότητα του εκμεταλλευτή».
Λέει, ακόμη, ότι είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις στο νησί και αναφέρει ως παράδειγμα την άδεια που δόθηκε για θαλάσσια σπορ στην παραλία του Άντονι Κουίν και αναρωτιέται πως γίνεται αυτό σε μία παραλία με μικρό μήκος.
Δηλώνει, ακόμη, ότι θα επιμείνουν στο θέμα αυτό, στο βαθμό που δεν λυθούν και δεν αντιμετωπιστούν αυτά. Απ’ ότι ενημερώθηκε από τον τύπο, η ΚΥΔ έστειλε και στις δύο περιπτώσεις έγγραφο με το οποίο ζητάει την αποξήλωση των αυθαίρετων αυτών κατασκευών εντός δεκαημέρου.
«Αν αυτά δεν γίνουν και συνεχίσει η αυθαιρεσία και η παρανομία, βεβαίως και θα επιμείνουμε και θα επανέλθουμε και όχι μόνο γι’ αυτές τις περιπτώσεις αφού υπάρχουν τέτοια φαινόμενα σε όλο το νησί-μάλιστα, στο Διαδίκτυο κυκλοφορούν φωτογραφίες με τραπεζάκια και καρέκλες μέσα στο νερό.
Συμβαίνουν σε καντίνα την οποία, προφανώς, έχει εκχωρήσει ο Δήμος το δικαίωμα εκμεταλλευσής της η οποία θα έπρεπε να είναι τροχήλατη αλλά αυτές οι καντίνες είναι μαγαζιά και τέτοια φαινόμενα υπάρχουν σε όλη την έκταση του νησιού», τονίζει και καταλήγει λέγοντας:
«Ε, δεν μπορεί, λοιπόν, κάποιοι να λυμαίνονται δημόσια περιουσιακά στοιχεία προς ίδιον όφελος και ο Δήμος αφενός να ανέχεται την αυθαιρεσία και την παρανομία και βεβαίως να χάνει και έσοδα. Και μάλιστα σε μία εποχή που διαμαρτύρεται η Δημοτική Αρχή ότι δεν υπάρχουν έσοδα, ότι δεν υπάρχουν πόροι στο Δήμο, ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να κάνει το παραμικρό».
---------------------------
Πηγή: rodiaki.gr
---------------------------