Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Ισπανία: Δέκα νεκροί σε συντριβή ελληνικού F-16 σε ΝΑΤΟϊκή άσκηση

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τη συντριβή το απόγευμα της Δευτέρας ενός διθέσιου ελληνικού μαχητικού αεροσκάφους F-16 στην αεροπορική βάση του Los Llanos της πόλης Αλμπαθέτε. Σύμφωνα δε με τα όσα μεταδίδουν ισπανικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των νεκρών βρίσκονται και οι δύο έλληνες πιλότοι.

Επίσης, άλλοι 13 άνθρωποι τραυματίστηκαν, επτά από τους οποίους σοβαρά, σύμφωνα με τα όσα έχει επιβεβαιώσει το ισπανικό υπουργείο Άμυνας. Στην Ισπανία μεταβαίνει επειγόντως ομάδα εμπειρογνωμόνων της Πολεμικής Αεροπορίας υπό την ηγεσία του Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) αντιπτέραρχος Χρ. Βαϊτσης.

Το ελληνικό αεροσκάφος ήταν ένα από τα τέσσερα τα οποία συμμετείχαν στο Πρόγραμμα Τακτικής Ηγεσίας (TLP - Tactical Leadership Programme) που αφορά στην εκπαίδευση των πιλότων του ΝΑΤΟ.

Πηγές από το ισπανικό υπουργείο Άμυνας έλεγαν ότι όλα συνέβησαν όταν κατά την απογείωση του ελληνικού αεροσκάφους αυτό δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει με επιτυχία τον ελιγμό που έκανε. Το τραγικό αποτέλεσμα ήταν να συντριβεί πάνω σε υπόστεγο στο οποίο ήταν σταθμευμένα κι άλλα αεροσκάφη. Στη συνέχεια ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά.

Δύο γαλλικά αεροσκάφη που συμμετέχουν επίσης στο πρόγραμμα εκπαίδευσης είχαν απογειωθεί λίγο πριν από την τραγωδία και έπρεπε αργότερα να προσγειωθεί στην αεροπορική βάση του San Javier στη Μούρθια.
----------------------------
Πηγή: ΑΜΠΕ
----------------------------